KÂĞITHANE’DE TARİHİN EMANETLERİ YARINLARA ARMAĞAN OLDU

KÂĞITHANE’DE TARİHİN EMANETLERİ YARINLARA ARMAĞAN OLDU

Kâğıthane Belediyesi tarafından başlatılan tarihi ihya çalışmaları kapsamında; tarihi Sadabad Su Sarnıcı, II. Abdülhamid Çeşmesi, II.  Mahmud Nişantaşı, tarihi Kâğıthane Treni, tarihi Saray Çamaşırhanesi ve Sadabad Karakolu’nun restorasyonu tamamlandı.

Tarihi Su Sarnıcı

Osmanlı döneminde Kâğıthane bölgesinin su ihtiyacını karşılayan; tek katlı taş yapı 6,5 metre yükseklikte ve 210 m2'lik alanı kapsıyor.

II. Abdülhamid Çeşmesi

Kâğıthane Belediyesi tarafından gelecek nesillere armağan edilmek üzere aslına uygun şekilde restore edilen çeşme; dört yüzlü, saçaklı bir çeşmedir. Saçak altları baklava dilimi süslerle bezelidir. Dört yanında da mermer aynaları vardır. Kitabesi Şair Fevzi tarafından hazırlanmış, yazısı ise Hattat Nuri tarafından yazılmıştır.

II.  Mahmud Nişantaşı

II. Mahmud ’un bir testiye yaptığı top atışının hatırasına dikilen Nişantaşı, dikdörtgen mermer bloktan oluşmaktadır. Mermer bir kaideye oturan kitabenin üstünde yine mermerden yapılmış tuğra mevcuttur. Kitabenin yazıları talik usulüyle kazınmıştır ve 20 satır halinde 40 mısralıktır.

Tarihi Kâğıthane Treni

Tarihte  “Kağıthane Treni’ “olarak da bilinen, 1. Dünya Savaşı döneminde kömür taşıması için kurulan, Kurtuluş Savaşı döneminde de Anadolu’ya silah kaçırılmasında kullanılan Haliç-Karadeniz Sahra Hattı, 100 yıl aradan sonra nostaljik bir trenle yeniden hayat buldu.

Tarihi Saray Çamaşırhanesi

1860'lı yılların başında Sultan Abdülaziz Han tarafından saraydaki kişilerin kıyafetlerinin temizlenmesi amacıyla yapılan Sadabad Kasrı Çamaşırhanesi, 160 yıl aradan sonra Kağıthane Belediyesi tarafından restore edildi. Toplam 110 metrekare alan üzerine kurulu yapının 9 metre uzunluğunda bir de bacası bulunuyor.

Tarihi Sadabad Karakolu

Sultan II. Abdulhamid döneminde Kâğıthane bölgesinin güvenliğinden sorumlu 66. Yeniçeri Ortası'nın karakol ve hara olarak kullandığı tarihi Kâğıthane Köyü Karakolu,  Kitap Kafe ve Turizm Ofisi olarak hizmet vermek üzere restore edildi. Tarihi yapı, 200 metrekare alan üzerinde müstakil dikdörtgen şeklinde; yığma almaşık taş duvar sistemiyle inşa edilmiştir.

yzfobcmgwqd3ukc6xev5ylbf.jpg

q8bm0gpjhenjtqlrflwk1xup.jpg

mvjywgtkuzoqaskfxeabscgr.jpg

wlxgb9y5em8efupgmndytht4.jpg

thxybpge1sye5ozt2c3Ilr74.jpg

us7tsofpavcf3mj5vI9qdjxn.jpg

0vjmcfwok4s1yhIgtyrq6qn5.jpg

hxcx9iqu7pgyzeafowowsm0r.jpg

vhhj6kmcx3yl7qbptwgys4d2.jpg

sknheatcehu7sIwgdz5xwq0v.jpg

m5pjnbv0ktal1p7drrb3gtqw.jpg

nuwxpsaldokzj1qgfhIcwydj.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.