İstanbul'da 4 kat daha pahalı

İstanbul'da 4 kat daha pahalı

Mersin’deki üreticiden 1.7 liraya çıkan muz, İstanbul’da 4 kat pahalıya satılıyor.

 Sebze fiyatlarıyla milletin cebine düşman olan zincir marketlerde sıra muza geldi. Yılda toplam 400 bin ton muz üretimi yapılan Türkiye’de ilk defa yerli muz fiyatları ithali geçti. Yüzde 146 gümrük vergisiyle piyasaya giren ithal muzu almakta zorlanan vatandaş, artık yerli muzu da rüyasında görecek.

DÖRT KAT ZAMLI TARİFE
Millet Gazetesi'nden Elif Akın'a göre Mersin Anamur’da 1.7 liraya satılan, İçerenköy Meyve- Sebze Hali’nden ise 2.5 liraya çıkan yerli muz, marketlerde 6.99’a alıcı buluyor. Organik yerli muz almak isteyenler ise 12.99 lira ödemek zorunda kalıyor.
 
KOMİSYONCU ÇEKİLSİN
Muz fiyatlarını komisyoncuların belirlediğini söyleyen Mersin Organik Muz Üreticileri Birliği Başkanı Okay Ok, “Mersin Anamur ve Bozyazı’da muz 1.7 liradan satılıyor. Arada komisyoncu, hal ve manav olmasa vatandaş en iyi muzu 2–2.5 liraya yer” dedi. 
 
Üreticiye sahip çıkılmadığını vurgulayan Ok, muz satışlarındaki bu adaletsiz durumun üreticiler lehine dönmesi için üretici birlikleri ve kooperatiflerinin bir çatı altında toplanması gerektiğini belirtti.  
 
YERLİ MUZUN KATİLİ CHIQUITA
Yıllardır yerli muzun karşısında prim yapan efsane marka Chiquita da hafta başında 742 milyon dolara Cutrale-Safra’ya satılmıştı. Brezilyalı portakal suyu üreticisi Cutrale-Safra, Ağustos’ta hisse başına 14.50 dolar ile en iyi üçüncü teklifi yapmıştı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.