Tarlaya değil Okula

Tarlaya değil Okula

Bir proje düşünün…Mevsimlik işçilerin dezavantajlı çocuklarına özel tasarlanmış bir eğitim fırsatı sunuyor. Kaderleri yazın aileleri ile çalışmak olan çocuklara renkli bir pencere açıyor.

DESİP kapsamında gerçekleştirilen ‘’Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sosyal Entegrasyonu, İstihdam Edilebilirliklerinin Geliştirilmesi ve Çocuklarının Okul Hayatına Katılımlarının Güçlendirilmesi ‘’ Projesi işte böyle güzel bir proje. 

Proje kapsamında, Ağustos ayında Düzce'nin Akçakoca ilçesindeki Beyören İlkokulu'nda fındık hasatına gelen mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocuklarına yönelik olarak bir Yaz Okulu gerçekleştiriliyor. Proje ile çocukların tarlaya değil okula gitmeleri için çaba gösteriliyor. Ailelerinin de onayıyla her sabah servisler aracılığıyla çocuklar, konakladıkları yerlerden alınıp okula götürülüyor. Okulda tüm gün eğitmenleri ile berebar vakit geçiriyor. Kahvaltı, ara öğün ve öğle yemekleri birlikte yeniyor. Sabahtan öğlene kadar  akademik anlamda destek olmak çin Türkçe, Matematik, Bilim Atölyesi ve İngilizce dersleri veriliyor. Öğleden sonra ise iletişim ve sosyal becerilerinin gelişimine destek olmak için spor ve sanat atölyeleri yürütülüyor. Projeye katılmak için başvuran üniversite öğrencisi gönüllüler ise okullarda yürütülen bu programda öğretmenlik yapıyor. 

Yaz Okuluna gelen çocuklar Şubat, Mart aylarından itibaren memleketlerinden aileleriyle birlikte mevsimlik tarım işçiliği göçüne katılıyor. Ekim - Kasım aylarında geri dönüyor. Bu süre zarfında çocuklar eğitim-öğretim hayatından uzak kalıyor. Aralarında 10-12 yaşına gelen ancak okuma-yazma hala bilmeyen çocuklar da var. Konakladıkları alanlarda su, elektrik gibi temel ihtiyaçlarını gidermekte güçlük çekiyorlar. Hijyen konusunda sıkıntı yaşıyorlar. Proje ile onların yaşadıkları bu dezavantajı biraz olsun azaltmak isteniyor.

Hedef: Eksik kalan parçaları tamamlamak

Proje ekibi gerçekleştirdikleri Yaz Okulu ile haklı olarak gurur duyuyor. Çünkü fındık hasatına gelen çocukların akademik ve sosyal gelişimlerine destek olmak gibi önemli bir hedefleri var ve bunu da başarmış gözüküyorlar. 20 günlük bir programda mümkün olduğunca çocuğun her türlü ihtiyacına cevap verecek şekilde uygulamalar yapılıyor. Çocuklar burada oyun hakkı, sağlık hakkı, paylaşma ihtiyacı, akademik destek, iletişim ihtiyacı gibi konularda eğitim alıyor. 

Proje yönetimi, bu kısa sürede çocuklarda gözle görülür bir değişim gerçekleştiğini, belirterek onların kısa süreli serüvenini anlatıyor: Okula ilk geldiğinde bizlerle iletişim kurmayan, arkadaşlarına ve çevresine şiddet uygulayan çocuklar bir çok olumlu alışkanlığı kazanmaya başlıyorlar. Çocukların bize yazdıkları mektuplardan bir kaç cümleyi sizinle de paylaşmak isterim. "Yaz Okulunda ne öğrendik?" sorusuna verdikleri cevaplar şu şekilde:

"Bir öğretmenin daha iyi olabileceğini öğrendim"

"İletişimimizin konuşarak daha iyi olabileceğini öğrendim."

"Saygı, sevgi ve hoşgörüyü öğrendim."

"Dürüstlük, saygı"

"Kavga etmemek"

"İlk defa bu okulda top gördüm. Voleybolu öğrendim."

"Sorunları konuşarak çözmeyi öğrendim."

Bu cümleler bizim başarı öykülerimizdir.

Bu proje topluma doğrudan fayda sağlayan gerçek bir proje. Çocukların, onların ailelerinin ve toplumun kalbine dokunan bir proje.  

Dezavantajlı Kişilerin Sosyal Entegrasyonu ile İstihdam Edilebilirliklerinin Geliştirilmesi Teknik Yardım Projesi DESİP, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, Sözleşme Makamı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı olan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü İstihdam Politikaları Daire Başkanlığı tarafından yürütülen, 1,5 milyon Avro bütçeli bir proje. ’Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sosyal Entegrasyonu, İstihdam Edilebilirliklerinin Geliştirilmesi ve Çocuklarının Okul Hayatına Katılımlarının Güçlendirilmesi Projesi  , ISEDP (Dezavantajlı Kişilerin Sosyal Entegrasyonu ile İstihdam Edilebilirliklerinin Desteklenmesi Projesi Hibe Programı) kapsamında uygulanan 137 hibe projesinden biri.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.