Anahtarcı ( çilingir)

Anahtarcı ( çilingir)

Hiç anahtarınızı evde unutup da dışarıda kaldığınız zamanlar oldu mu? Olduysa eğer bu gibi unutkanlık anlarında neler yapılması gerektiğini biliyor musunuz?

? Bilmiyorsanız eğer anahtarınızı evde unuttuğunuz zamanlarda bir anahtarcı dan yardım isteyebilirsiniz. Anahtarcı kilitli kapıların veya eşyaların kilitlerini açmada, kilide veya anahtar numunesine göre kilit veya anahtar yapabilen kişiye denilir.

Bir anahtarcının görevleri nelerdir?

Bir anahtarcının çeşitli görevleri bulunmaktadır. Bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir.

  • Örnek olan anahtara uygun kilit bulmaya çalışmak
  • Bir anahtar için yedek anahtar yapmak
  • Bir anahtarcı lazım olduğu zaman maymuncuk hazırlamayı bilmelidir
  • Bir anahtarcı açtığı kapı ya da dolap için kilit açma tutanağı doldurmalıdır
  • Gerektiği zaman kilit tamiri ya da bakımını yapmalıdır
  • Emniyet sisteminin nasıl takıla bildiği konusunda bilgi sahibi olmalıdır

Bir anahtarcı hangi aletleri kullanılabilir

Bir anahtarcı ya da çilingir kapalı bir sistemi açabilmek ya da bir kilit için uygun anahtar yapabilmek için bir sürü malzemenin kullanma konusunda bilgi sahibi olmalıdır. Bu malzemelere örnek olarak: kısa anahtar makinesi, işlenmemiş ham anahtar, anahtar yapma makinesi, matkap, zımpara taşı, çark, el ve tezgah makinesi, tornavida, pim tutma aparatı ve bunlara benzer her türlü malzemenin kullanımını bilmelidir.

Mesleğin gerektirdiği özellikler

Bir anahtarcı bu mesleğe sahip olabilmek için el ve parmaklarını ustalıkla kullanılabilmesi gerekmektedir. Ayrıyetten bir anahtarcının mekaniğe ilgisinin olması gerekmektedir. Sabırlı ve dikkatli olması lazım, anahtarcılar şekiller arasındaki ilgi ve ayrıntıyı kolaylıkla anlayabilmeleri gerekir. Her meslekte olduğu gibi anahtarcılar da sorumluluk sahibi olmalıdırlar.

Anahtarcıların  çalışma ortamları ve çalışma koşulları

Anahtarcılar genellikle kapalı ortamlarda çalışırlar. Bazen de aldığı işin durumuna göre açık alanlarda da çalışmak zorunda kalabilirler. Çalışma ortamları genellikle gürültülü, kirli, tozla, titreşimli, ıslak ve soğuk olabilir. Kısacası işin durumuna göre çalışma ortamları da değişir. Günün her saatinde çalışabilir bir anahtarcı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.