Astronotluk: Çocukluk Hayalimiz Olan Meslek

Astronotluk: Çocukluk Hayalimiz Olan Meslek

Herkesin çocukluktan beri uzaya gitmeye hayali vardır. Hemen hemen her çocuğun küçükken bulutlar dikkatini çekmiştir. Gökyüzü ve yıldızlar, dünyamız, uzay çok karmaşık bir yerlerdir. Peki uzayla ilgilenen bir meslek ya da meslek grubu var mıdır? Tabii ki

Astronot, NASA tarafından uzaya gitmek için yetiştirilen erkek veya kadınlara denilmektedir. Astronot kelimesi yıldızların arasındaki denizci anlamına gelmektedir. Sovyet uzay ajansı tarafından ise astronot olan kişilere evrenin denizcisi anlamına gelen kozmonot ismini uygun görmüşlerdir.

Astronotlar Bir Uzay aracına pilotluk yapmak, uzayda seyahat etmek ve keşifler yapmak için eğitilmiş kişilerdir. son günlerde uzaya çıkmak her zaman yapılabilecek bir işmiş gibi gözüksede uzaya çıkabilmek için bir astronot a bir süre eğitim verilmektedir. Tabiri caizse bir astronot kariyerinin büyük bir kısmını eğitim alarak geçirmektedir.

Astronotlar ne yaparlar?

Bugün NASA tarafından uzaya gitmesi için iki tür astronot seçilmektedir. Bir tür astronot görev uzman astronotu dur. bu astronotlar uzayda deneyler yapmak, uyduları başlatmak, Uzay araçlarının ve donanımlarını korumak için pilotlarla birlikte çalışan kişilerdir. Bu kişiler mühendislik alanlarında uzman kişilerdir. Ayrıca bu kişiler uzay programlarına katılmak isteyen öğrencilere ilham veren eğitimciler dir.

İki türlü olan astronotlar ise pilot astronotlardır. Bu tür astronotlar ise uzay mekiği ve uluslararası uzay istasyonu pilotları olarak görev yaparlar. Mürettebatın, görevin başarısının ve uçuşun güvenli olup olmamasından sorumlu olan astronotlar dır.

Aslına bakılırsa astronotların hepsi bir devlet memurudur ve ABD federal hükümetin de bir çalışandır. Astronotlar uzayda olmadığı zaman dilimlerinde diğer devlet memurları gibi eğitim oturumlarına katılmak, rapor yazmak ve toplantılara gitmek zorundadırlar.

astronotlar uzayda vaktinin büyük bir kısmını uzay mekiğinde ya da uzay istasyonlarında geçirirler. Bazen onarım için veya bir uyduyu konuşlandırmak için Uzay yürüyüşü yapmak zorunda kalabilirler. Bu yürüyüş esnasında astronotun EMU (Ekstraveiküler Mobilite Ünitesi) giymesi gereklidir.

Astronotların görevlerinin çoğu 2 veya 3 hafta kadar sürer. Bazen ise yarım yıl kadar sürebilir. Uzun süreli görevler için astronotlar önemli eğitimler almak zorundadır. Astronotlar görevlerini fiziksel ve bilimsel olarak gerçekleştirmekte yükümlüler dir.

Astronotların eğitimleri nasıldır?

Astronotlar Teksas'taki Johnson Uzay Merkezi' nde (JSC) eğitilmektedir. Ayrıca Moskova'da bulunan Star City' de de astronot yetiştirilmektedir. Astronotların temel eğitim programları 2 yıl sürmektedir. Astronotlar bazen dünyaya planlanmamış ani dönüşler yapabildikleri için hayatta kalma eğitimi sert koşullarda ve sınıf dışında verilebilmektedir. Astronot adayları temel eğitimi tamamladıktan sonra ve çeşitli sertifikalar aldıktan sonra astronot olmak için seçilirler. İkinci eğitim aşamasında kursiyerler deneyimli olan astronotlar tarafından fırlatma öncesi, fırlatma sırasında, yörüngede, kalkış ve iniş ile ilgili konularda eğitim görürler.

Bu eğitimlerden sonra uzaya çıkabilmek için tam teşekküllü bir astronot olmuş olurlar.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.