Avizecilik Mesleği

Avizecilik Mesleği

Camların renkli, ışıltılı dünyasını seviyorsanız bu meslek tam size göre bir meslektir. Tabii ki camların bu ışıltılı dünyası ile birlikte elektrik sisteminde de bir o kadar iyi olmak gereken mesleğe denilmektedir Avizecilik.

Avizecilik mesleğinin tanımı nedir?

Avizeci cam, metal, ahşap ve benzeri süsleme malzemelerinin yardımı ile masa lambası, aplik, avize ve buna benzer her türlü aydınlatma malzemesi yapan kişiye denilmektedir.

Bir avizecinin görevleri nelerdir?

Avizeciler, avizelerin parçalarını birleştirmekle kalmayıp, cam, kristal, metal ve benzeri malzemelerden de avize yaparlar. Ayrıyetten bir avizeci avizenin elektrik akımını alabilmesi için kordonu imalatı da yapar. Bunun yanı sıra avizeci elektrik düzeneklerini avizenin üzerine monte etmek de görevli kişilerdir.

Bir avizecinin  kullandığı araç ve gereçler nelerdir?

Avizeciler, avizelerin imalatı sırasında pense, kablo, çeşitli metal malzemeler, cam ve ahşap malzemeler, tel ve çiviler gibi birçok malzemenin kullanımını bilmelidirler.

Avizecilik mesleğinin gerektirdiği özellikler nelerdir?

Eğer bu meslekte çalışmayı düşünüyorsanız çok iyi bir şekilde el ve göz koordinasyonu da sahip olmanız gerekmektedir. Bunun yanı sıra parmaklarınızı çok iyi bir şekilde kullanmalısınız. Görme konusunda herhangi bir probleminizin bulunmaması gerekmektedir. Dikkatli ve tedbirli bir birey olmanız gerekmektedir.

Avizecilik mesleğinin çalışma ortamı ve çalışma koşulları nelerdir?

Avizeciler kapalı bir ortamda avize imalatı da kullanılan malzemeler ile çalışırlar. Çalışırlarken hem meslektaşları hem de diğer çalışanlarla iletişim halinde olmalarıdır.

Avizecilik mesleğinin eğitimi nerelerde verilmektedir?

Avizecilik mesleğinin eğitimi yeterli sayıda müracaat olması halinde mesleki eğitim merkezlerinin metal teknolojisi alanının avizecilik bölümünde, kalfalık ve ustalık eğitimleri halinde verilmektedir

Avizecilik eğitimine giriş koşulları nelerdir?

En az ortaokul tamamlamış olmanız ve herhangi bir açık liseye kaydınızın olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra bu mesleğin gerektirdiği sağlık durumunuzun uygun olması lazımdır. Ayriyetten 14 yaşını doldurmamış ve 19 yaşınız dan gün almamış olmanız gerekmektedir. Ayriyetten bir işveren ile çıraklık sözleşmesi imzalamış olmanız gerekmektedir. Mesleğin eğitim süresi genellikle 3 yıl kadardır. Eğitim sonrasında, çıraklık eğitimini tamamlayanlar kalfalık sınavına girerler. Bu sınavda başarılı oldukları takdirde kalfalık belgesini almaya hak kazanırlar ve kalfa ünvanını alırlar.

Avizecilik mesleğinin çalışma alanları ve iş bulma olanakları nelerdir?

Avizeci olan kişiler çoğunlukla özel işletmelerde çalışırlar. Çıraklık döneminde çalıştıkları işverenin yanında başarılı iseler çalışmaya devam edebilirler. Bunun haricinde eğer ekonomik durumları iyi ise kendi işyerlerini de açabilirler.

Bir avizeci nin kazancı ne kadardır?

Avizecilerin çalıştığı işyerine, çalışma durumuna göre kazançları farklı olmaktadır. Ortalama olarak bir avizeci asgari ücrette bir maaş alabilir.

Avizecilik mesleğinde ilerleme nasıl olur?

Avizecilik mesleğinde usta ve usta öğretici unvanlarına kadar yükselebilirsiniz. Ustalık belgesine sahip olanlar kendine ait işyeri açma yetkisine sahiplerdir. Ayrıca ustalık belgesine sahip biri kendi işyerinde çırak da çalıştırabilme yetkisine sahiptir.

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.