CHP'Lİ AHMET AKIN: AKKUYU’NUN REAKTÖR TEMELİ ATILMADAN HUKUKİ TEMELİÇÖKTÜ

CHP'Lİ AHMET AKIN: AKKUYU’NUN REAKTÖR TEMELİ ATILMADAN HUKUKİ TEMELİÇÖKTÜ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın; Nükleer Düzenleme Kurumu’nun kuruluşunu düzenleyen kararnamenin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesini “Akkuyu Nükleer Santralı’nda yeni...

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın; Nükleer Düzenleme Kurumu’nun kuruluşunu düzenleyen kararnamenin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesini “Akkuyu Nükleer Santralı’nda yeni reaktörün temeli atılmadan hukuki temel çöktü. Tüm dünyada nükleer enerjiden vazgeçilirken, Türkiye inatla mülkiyeti Rusya’ya ait olacak bir santrala yatırım yapıyor. 15 yıl boyunca verilecek alım garantisi; vatandaşa zam olarak dönecek” diye değerlendirdi.

Enerji ve Altyapı Politikaları’ndan Sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı, Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın; Nükleer Düzenleme Kurumu’nun kuruluşunu düzenleyen kararnamenin iptal edildiğini hatırlatarak Akkuyu’nun hukuki temelinin de sakatlandığına işaret etti. Öte yandan Akkuyu Mükleer Santrali'nde bugün 3. güç ünitesi için temel atma töreni yapılacak.

Akın’ın konuyla ilgili yazılı açıklamasışöyle:

KURUMUN HUKUKİ TEMELİÇÖKTÜ: Mersin’deki Akkuyu Nükleer Santrali’nde üçüncü reaktör için henüz temel atılmadan; inşaat izinlerini veren Nükleer Denetleme Kurumu’nun hukuki temeli çöktü! Anayasa Mahkemesi; kurumun kuruluşunda Cumhurbaşkanlığı’nın yetki aşımında bulunduğuna hükmederek kararnameyi iptal etti. Nükleer Denetleme Kurumu’nun ihdas edilmesinin kararname ile olamayacağına hüküm altına aldı. Hem pahalı hem de riskli olan Akkuyu Nükleer Santralı, Nükleer Düzenleme Kurumu’nun yasal temelinin de çökmesiyle artık hukuki açıdan sakatlandı.

DÜNYA BIRAKIYOR, TÜRKİYE İNATLAŞIYOR: Henüz inşaat aşamasında meydana gelen patlamalarla fiziki altyapı konusunda endişelere neden olan Akkuyu Nükleer Santrali; şimdi de hukuki altyapısıyla tartışmalı hale geldi. Tüm dünyada nükleer enerjiden uzaklaşma eğilimi hız kazanırken; Türkiye inatla mülkiyeti Rusya’ya ait olacak santrala yatırım yapıyor. Türkiye yenilenebilir enerji yerine nükleerde ısrar ediyor.

YÜKSEK GARANTİ ZAMMA DÖNÜŞECEK: İktidarın ticari değil, siyasi bir proje olarak dayattığı Akkuyu Nükleer Santrali, ne milli ne de yerli bir projedir. Santralın mülkiyeti ve işletimi tamamen Rusya’ya ait olacaktır. Projeyle ülkemize herhangi bir teknoloji transferi de yapılmayacaktır. Üstelik 15 yıl boyunca verilecek alım garantisi; vatandaşa zam olarak dönecektir. 

HER ZAMAN BİR RİSK OLACAK: Proje yeterli ve güvenilir atık ve kaza eylem planı olmamasıyla da eleştirilmektedir. Akkuyu Nükleer Santralı devreye girdiğinde ülkemizde elektrikte talep fazlası oluşacak. Başka bir deyişle ülkemizin Akkuyu’ya bu koşullarda ihtiyacı yoktur. Alım garantisi nedeniyle ülkemiz Rusya’ya enerjide daha fazla bağımlı hale gelecek. Her şeyden öte ülke topraklarımız üzerindeki bir nükleer santral her zaman bir risk olarak endişelere neden olacaktır.

 

Kaynak: ANKA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.