İZMİR'DE KADINLAR SES VERDİ: "KADIN İSTİHDAMI BİR YILDA YÜZDE 8,2 AZALDI"

İZMİR'DE KADINLAR SES VERDİ: "KADIN İSTİHDAMI BİR YILDA YÜZDE 8,2 AZALDI"

DİSK Genel İşİzmir Şubeleri, 8 Mart Kadınlar Günü dolayısıyla kadın-erkek eşitsizliğine dikkat çekmek amacıyla slogan atıp, halay çekerek hükümete seslendi. DİSK İzmir 8 No'lu Şube...

DİSK Genel İşİzmir Şubeleri, 8 Mart Kadınlar Günü dolayısıyla kadın-erkek eşitsizliğine dikkat çekmek amacıyla slogan atıp, halay çekerek hükümete seslendi. DİSK İzmir 8 No'lu Şube Başkanı Deniz Şahin Gümüştekin "AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında öldürülen kadın sayısı 66 iken, 2021’in ilk 65 gününde ise 67 kadın hayattan koparıldı. Kadın istihdamı ise son bir yılda yüzde 8.2 azaldı" dedi.

DİSK Genel-İşİzmir Şubeleri, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Konak eski Sümerbank önünde bugün basın açıklaması yaptı. Yaklaşık 150 kadın, slogan atıp hükümete seslenirken, DİSK İzmir Şubeleri adına basın açıklamasını okuyan DİSK İzmir 8 No'lu Şube Başkanı Deniz Şahin Gümüştekin verdiği rakamlarla hükümeti eleştirdi.

65 GÜNDE 67 KADIN HAYATTAN KOPARILDI

Koronavirüs salgını ile artan ev içi şiddete dikkat çeken Gümüştekin, şöyle konuştu:

"2020 yılında öldürülen 300 kadından 181’i evlerinde öldürülmüştür. AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında öldürülen kadın sayısı 66 iken, 2021’in ilk 65 gününde öldürülen kadın sayısı 67 olmuştur. Ayrıca 8 Mart 2020’den 8 Mart 2021’e kadar olan 1 yıl içerisinde en az 270 kadın erkekler tarafından katledilmiştir. Kadın cinayetleri o kadar meşrulaştı ki artık sokak ortasında dövülerek, boğazı kesilerek, çocuklarının gözünün önünde katledilerek, balkondan atılarak ve kaybedilerek birçok kadın cinayete kurban gitmiş, cinayet zanlıları ceza almayacaklarını bildikleri için de asla çekinmeden kadınları katletmeye devam etmişlerdir. Tıpkı Gülistan Doku’yu kaybedenler, Nadira Kadirova'nın ölümüne sebep olarak dosyayı kapattıranlar ya da İpek Er’e tecavüz edip intihar etmesine sebep olanlar gibi. Her gün neredeyse 4 kadının öldürüldüğü ülkemizde kadınlar hayatta kalabilmek için mücadele ederken, ülkeyi yönetenler İstanbul sözleşmesi ve 6284 sayılı Kanunu uygulamamakta direnerek kadın düşmanlığını açıkça göstermişlerdir.”

KADIN İŞGÜCÜ YÜZDE 8.2 AZALDI

Gümüştekin, kadın istihdamına ilişkin ise şu verileri açıkladı:

“Kadın istihdamı son bir yılda 571 bin kişi azaldı. Kadın işgücü son bir yılda yüzde 8,2 azaldı. Geniş tanımlı kadın işsizliği yüzde 37.7, Covid-19 etkisi ile geniş tanımlı kadın işsizliği ise yüzde 43'tür. Covid-19 döneminde kadınların aylık ortalama iş kaybı 1 milyon 484 bindir. Kadınlar Covid-19’ un yarattığı iş ve gelir kaybından erkeklerden daha fazla etkilenmiştir. Siyasi iktidar, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı Kanunu etkin bir şekilde uygulamaya başlayarak kadın bedeninden elini çekmelidir. Kadınlar, çocuklar ve LGBT+ bireylere yönelik her türlü ayrımcılık ve şiddeti önlemek için düzenlemeler yapılmalıdır. Çalışma hayatına yönelik her türlü ayrımcılıktan vazgeçilmelidir. Kadınlara sendikalı, güvenceli ve düzenli iş imkanı yaratılmalı, esnek çalışmaya ve ücret eşitsizliğine son verilmelidir. Yetki ve karar mekanizmalarına kadınlar dahil edilerek eşit temsiliyet hayata geçirilmelidir. Kadın istihdamının önüne engel olarak çıkan çocuk, hasta ve yaşlı bakımı için kreşler, etütler, yaşlı ve hasta bakım evleri çalışan kadınlara ücretsiz olarak verilmelidir. 8 Mart tüm kadınlar için ücretli izin günü sayılmalıdır.”

 

Kaynak: ANKA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.