CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI AYKUT ERDOĞDU: “TEK ADAM REJİMİ YENİ İSTİHDAM ALANLARI YARATMA KONUSUNDA SINIFTA KALDI”

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI AYKUT ERDOĞDU: “TEK ADAM REJİMİ YENİ İSTİHDAM ALANLARI YARATMA KONUSUNDA SINIFTA KALDI”

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI AYKUT ERDOĞDU: “TEK ADAM REJİMİ YENİ İSTİHDAM ALANLARI YARATMA KONUSUNDA SINIFTA KALDI”“BAŞKANLIK REJİMİNİN MALİYETİ EN BELİRGİN ŞEKİLDE GENÇ İŞSİZLİĞİ ALANINDA GÖRÜLÜYOR”“TÜİK VERİLERİNDE BİLE EĞİTİMLİ NÜFUS İLE KADINLARIN DER

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI AYKUT ERDOĞDU: “TEK ADAM REJİMİ YENİ İSTİHDAM ALANLARI YARATMA KONUSUNDA SINIFTA KALDI”
“BAŞKANLIK REJİMİNİN MALİYETİ EN BELİRGİN ŞEKİLDE GENÇ İŞSİZLİĞİ ALANINDA GÖRÜLÜYOR”
“TÜİK VERİLERİNDE BİLE EĞİTİMLİ NÜFUS İLE KADINLARIN DERİNLEŞEN YOKSULLUĞU GİZLENEMİYOR”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, resmi işsizlik rakamını yüzde 14.1, geniş tanımlı işsizliğin ise yüzde 21.2 olduğunu belirterek, “Tek adam rejimi yeni istihdam alanları yaratmak konusunda sınıfta kaldı” dedi.
Erdoğdu TÜİK’in bugün açıkladığı işsizlik rakamlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, işsizlikte son bir yıl içinde 4 puanlık artış görüldüğünü kaydederek şunları söyledi:
“Şubat ayı verileriyle karşılaştırıldığında ise resmi ve dar tanımlı işsiz sayısının azaldığı görülüyor. Ancak aylık bazda mevsimsellikten arındırılmamış düşüş ve yükselişlerin fazla bir önemi yok Önemli olan mevsimsellikten arındırılmış işsizlik. Mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı son 13 aydır artıyor. Mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik göstergesi son bir yıl içinde 3,8 artarak yüzde 13,7’ye çıkmış durumda.”
Erdoğdu, DİSK’in takip ettiği, iş bulma ümidi olmayanlar, iş aramayıp çalışmaya hazır olanlar, mevsimlik çalışanlar ve eksik istihdam edilenlerin göz önünde bulundurulduğu işsizlik oranının yüzde 21,2 olduğuna işaret ederek şöyle devam etti:
“Bu şekilde geniş anlamıyla işsiz sayısı 7 milyon 356 bin. Yetersiz istihdam edilenlerle birlikte sayı 8 milyon 181 bin. Kısacası tek adam rejimi yeni istihdam alanları yaratmak konusunda sınıfta kaldı. Bir yıldan uzun süreli işsiz sayısının 1 milyona dayandığını görüyoruz. Bir önceki yılın aynı dönemine göre imalat sanayiinde iş kaybı 99 bin, tarımda 240 bin, inşaatta 531 bin. Kamuda görülen istihdam artışının nedeni alt sözleşme ilişkisiyle çalışan işçilerin kadroya geçiş süreci. Ancak ekonominin belkemiği alanlarda büyük istihdam kayıpları görülüyor.”
EĞİTİMLİ NÜFUS İLE KADINLARIN YOKSULLUĞU ARTIYOR
“Başkanlık rejiminin maliyeti en belirgin bir şekilde genç işsizliği alanında görülüyor” diyen Erdoğdu, bir önceki senenin aynı döneminde yüzde 17,7 olan genç işsizliğinin bu yıl yüzde 25,2 olduğuna vurgu yaptı. Her dört gençten birisinin işsiz olduğunu, ne eğitimde ne de istihdamda olan 15-29 yaş arası genç oranının yüzde 28 olduğunu bildiren Erdoğdu, TÜİK’in yaptığı “eşdeğer hane halkı kullanılabilir fert geliri”ne de değinerek şu görüşleri dile getirdi:
“Bu veride, göreli yoksulluk hesaplamasında medyan gelirin yüzde 60’ına göre 2006-2017 yılları arasında yoksul oranının yüzde 25’ten yüzde 20,1’e düştüğü belirtiliyor. Yükseköğretim mezunlarının yoksulluk oranlarına bakıldığında ise 2006 yılında yüzde 1,3 iken 2017 yılında yüzde 3,3 gibi ciddi oranda bir artış görülüyor. Kadın yoksulluğu ise yüzde 10,3’ten yüzde 14,2’ye yükselmiş. Yoksulluk oranı ve yoksul nüfus sayısı azalmış görünmesine rağmen üniversite mezunlarının ve kadınların yoksulluk oranları ve yoksul sayılarında büyük miktarda artış olduğu görülüyor. Enflasyon oranındaki hızlı artışa rağmen TÜİK yoksulluk hesaplama yöntemlerinde yoksulluğun arttığı ne kadar gizlenmeye çalışılsa da kendi verilerinde bile eğitimli nüfusun ve kadınların derinleşen yoksulluğu gizlenemiyor. Bu veriler ışığında üniversite mezunlarının ve kadınların gün geçtikçe daha fazla işsizlikle karşılaştığı, iş bulsa dahi 10 yıl önceye göre daha az ücrete çalıştığı görülüyor.”
İSTİHDAM EDİLEN SAYISI AZALDI
İstihdam edilen kişi sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre 704 bin kişi azaldığına da dikkat çeken Erdoğdu, “AKP iktidarı ümit vermiyor. Kadınlara, gençlere ümit vermiyor. Milyonlarca vatandaşımıza sağlıklı, insan onuruna yaraşır bir yaşam sürme fırsatı tanımıyor. İş ve aş temin etmiyor” diye konuştu. Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısının 2019 yılı Mart döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 334 bin kişi artarak 4 milyon 544 bin kişi olduğunun altını çizen Erdoğdu açıklamasını şöyle tamamladı:
“Bu tablonun yaratıcıları ne yazık ki geçtiğimiz yılların tahribatının ve ekonomik krizin sorumluluğunu üstlenmiyorlar. Ancak, İstanbul seçimlerinde yeni bir ders alacaklar. Halkımız vatandaşın işsizlik sorununu çözmek için kalıcı tedbirler almak yerine işverenlere işsizin parasından prim desteği vermek gibi geçici tedbirler alan bu iktidara mutlaka sandıkta gereken cevabı verecektir.”


Kaynak: chp.org.tr

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.