ORÇEV BAŞKANI GÖNÜL: "FATSA'DAKİ AĞAÇ KESİMİ, İZİNSİZ, BELGESİZ VE YASAYA AYKIRI"

ORÇEV BAŞKANI GÖNÜL: "FATSA'DAKİ AĞAÇ KESİMİ, İZİNSİZ, BELGESİZ VE YASAYA AYKIRI"

Ordu'nun Fatsa ilçesinde faaliyet süresi iki kez biten altın madeni şirketinin saha genişletme çalışmaları ve işaretlenen ağaçların olduğunu duyurduğu bölgede sabah saatlerinde ağaç kesimi...

Ordu'nun Fatsa ilçesinde faaliyet süresi iki kez biten altın madeni şirketinin saha genişletme çalışmaları ve işaretlenen ağaçların olduğunu duyurduğu bölgede sabah saatlerinde ağaç kesimi yapılmasına halk tepki gösterdi. Ağaç kesimi üzerine bölgeye giden Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, kesimin izinsiz, belgesiz ve yasaya aykırı olduğunu vurguladı. 

Fatsa'da altın madeni şirketi, iki kez süresi, bir kez de tanınan ek sürenin dolmasına rağmen sahasını genişletmek istiyor. Bu sabah saatlerinde şirketin sahasını genişletmek istediği alanda ağaç kesimi yapıldığını CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel ve ORÇEV duyurmuştu. 

"MADDEYE GÖRE YAPTIKLARI TAMAMEN YASAYA AYKIRI"

Ormanlık alanda ağaç kesimi yapıldığınıöğrendikten sonra Fatsa'ya giderek bölgede inceleme yapan ORÇEV Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, ANKA Haber Ajansı'na konuştu. Yapılan kesiminin çevresel etki değerlendirme (ÇED) yönetmeliğinin 6'ıncı maddesine göre aykırı olduğuna dikkat çeken Gönül, "Bu maddeye göre orman alanlarından izin alınabilmesi için ÇED olumlu veya olumsuz kararının çıkması gerekiyor. Aynı zamanda bu maddeye göre, "ne ihale edilebilir ne yapı ruhsatı alabilir ne de herhangi bir işlem tesis edilebilir" diyor. Bu maddeye göre yaptıkları tamamen yasaya aykırı" dedi. 

"DAVACI OLMAYA HAZIRLANIYORUZ"

ORÇEV olarak daha önce bölgedeki işaretli ağaçlar için Fatsa Orman İşletme Müdürlüğü'yle görüştüklerini ifade eden Gönül, "Buradaki işaretli ağaçlar ne amaçla işaretlenmiştir, bu işaretlenen ağaçların altın maden sahası için mi işaretlenmiştir, diye sormuştuk. Onların da cevabı ise altın maden şirketine kesim amaçlı devredileceğini yazmıştı. Biz de bunun üzerine Fatsa Orman İşletme Müdürlüğü hakkında davacı olmaya hazırlanıyoruz" diyerek konuyu yargıya taşıyacaklarını açıkladı. 

"ANLAŞILAN HUKUKSUZLUĞA DEVAM EDİLECEK"

Gönül, ağaç kesiminin izinsiz, belgesiz ve yasaya aykırı olduğuna dikkat çekerek, "Fakat orada bizlerin, sivil toplum örgütlerinin ve halkın müdahalelerimizin sonucunda bölgeden ayrıldılar. Bölgeden ‘şimdilik’ kaydıyla ayrıldılar. Anlaşılan yasadışı davranmaya, hukuksuzluğa devam edilecek" diye tepki gösterdi. 

 

Kaynak: ANKA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.