YENİMAHALLE'NİN GÜNDEMİ, "TÜRKİYE'DE KADIN OLMAK"

YENİMAHALLE'NİN GÜNDEMİ, "TÜRKİYE'DE KADIN OLMAK"

Yenimahalle Belediyesi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü dolayısıyla düzenlediği etkinlikler, “Türkiye’de kadın olmak” başlıklı söyleşiyle sona erdi.

Yenimahalle Belediyesi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü dolayısıyla düzenlediği etkinliklere, “Türkiye’de kadın olmak” başlıklı söyleşiyle sona erdi.

Yenimahalle Belediyesi Youtube kanalından canlı yayınlanan, 4 gün süren ve 17 kadın konuğun yer aldığı etkinliklerin son gününe, Dr. Semahat Dicle Maybek’in moderatörlüğünde, Gazeteci Yazar Mine Söğüt, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, Ankara Barosu Gelincik Merkezi Başkanı Av. Aslı Arıhan, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Kurucusu ve Genel Temsilcisi Dr. Gülsüm Kav ile ABB Kadın Danışma Merkezleri ve Sığınmaevi Şefi Şenay Yılmaz konuk oldu.

"MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ"

ABD Dış işleri Bakanlığı Uluslararası Cesur kadın ödülünün sahibi Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, kadına yönelik şiddetle mücadele ve Ailenin Korunması Kanunu’nda yaşadıkları süreci anlattı. Güllü, Kadına yönelik şiddetle mücadelede dünyadaki iyi örnek uygulamalarından bahsederken, Türkiye’nin Kadına Yönelik Şiddetle mücadelede politika üretme konusunda uygulamada yetersiz olduğunu söyledi. Güllü, ”Sivil toplum örgütlerinin silahı dilidir. Muhaliftir. Bu ülkede kimse kadınların öldürülmesinden mutlu değildir. Türkiye’yi şiddetten arınma gayretimizden, tüm sivil toplum örgütleri ve gönüllülerle mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Kurucusu ve Genel Temsilcisi Gülsüm Kav ise platformu kurduklarında devletin kadın cinayetleri konusunda istatistik tutmadığını hatta devlet tarafından böyle bir kavramın kullanılmadığını belirtti. Bu ihtiyaçtan ötürü platformu kurduklarını anlatan Kav, “İstanbul Sözleşmesi’nin içeriği, şüpheli kadın ölümlerinin aslında erkekler tarafından işlenen cinayetler olduğunun ortaya çıkartılmasındaki en önemli yasal dayanaktır” diye konuştu.

TÜRKİYE, KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELEDE YETERSİZ

Medyada hala cinsiyetçi bir dil kullanmaya devam edildiğini ama bu alışkanlıklardan vazgeçenlerin de olduğunu söyleyen Gazeteci Yazar Mine Söğüt, kadın basın emekçisi olmanın kendisi için bir zorluk olmadığını, çünkü çevresinin eşitlikçi bakış açısına sahip olduğunu ancak yine basın sektöründe çalışan ve ayrımcılığa maruz kalan kadınlar olduğunu söyledi. Söğüt, 1980 sonrasında basında sendikalaşma ve örgütlenme olmadığı için sadece pandemi döneminde değil, öncesinde de işsiz bırakılan basın emekçileri konusunda örgütlü bir mücadele olmadığının da altınıçizdi.

Ankara Barosu Gelincik Merkezi Başkanı Av. Aslı Arıhan da Gelincik Merkezi’nin çalışmaları ve diğer kamu kuruluşları ile kurdukları işbirliklerini anlattı. 6284 sayılı kanunun içeriği ile ilgili detaylı bilgi veren Arıhan, Hukukun eril bakış açısını da anlattı.

Yerel yönetimlerde kadın çalışmalarının nasıl olması gerektiğini yorumlayan Ankara Büyükşehir Belediyesi Kadın Danışma Merkezleri ve Sığınmaevi Şefi Şenay Yılmaz ise Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin yerel eşitlik eylem planı, mor haritam uygulaması ve kadın kooperatiflerine verdikleri destekleri anlattı. Yılmaz, yayına diğer illerden katılan kadın kooperatiflerine de süreçle ilgili bilgi verdi.

Kaynak: ANKA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.