Derbent’te her şey başa döndü

Derbent’te her şey başa döndü

Yerel seçim öncesi İstanbul’da gerçekleştirilecek örnek proje olarak tanıtılan Sarıyer Derbent Mahallesi’ndeki kentsel dönüşüm projesi seçimden sonra iptal edildi. Gecekonduları yıkılacağı için geçici konutlara yerleştirilmeleri planlanan mahalle sakinler

Ferahevler’deki Sarıyer Belediyesi’ne ait şantiye alanının yanındaki arazide yapılan geçici konutlar için en ilginç öneri ise Derbent’in yeni muhtarı Aydemir Görmez’den geldi. Görmez, “Halkın genelinin karşı çıktığı kentsel dönüşüm projesinin asıl amacı insanları buradan göndermekti. Sonunda hak yerini buldu. Proje iptal oldu, geçici konutlar da elde kaldı. Bana göre bunları değerlendirmek istiyorlarsa Suriye’den gelen sığınmacılara versinler” dedi.


RİSKLİ ALAN OLMADIĞINA KARAR VERİLDİ

Sarıyer Çamlıtepe (Derbent) Mahallesi’nde gerçekleştirilecek 1652 adet sosyal konut ile 924 lüks daireden oluşacak toplam 2 bin 576 konutluk kentsel dönüşüm için seçim öncesi düğmeye basılmıştı. Projenin savunucularından olan eski Muhtar Metin Ateş de, bu tavrı nedeniyle yerel seçimde halktan destek bulamamış ve koltuğunu kaybetmişti.

Derbent halkı tarafından gerçekleştirilen eylemlerle kentsel dönüşümün bu şekilde yapılmasının doğru olmadığı belirtilirken, açılan davalar sonucu önce Danıştay tarafından, mahalle için ‘riskli alan’ kararı veren Bakanlar Kurulu kararının iptali gerektiği belirtildi, ardından da kentsel dönüşüm projesi durduruldu.


İBB garantörlüğünde başlatılan Derbent kentsel dönüşüm projesi özel bir şirket tarafından gerçekleştirilecek ve 4 etaptan oluşacaktı. 281 bin 614 metrekarelik alanda gerçekleştirileceği belirtilen Derbent Mahallesi Kentsel Dönüşüm Avan Projesi’nin ilk etabında 386 ada 26 parseldeki 52 bin 719 metrekarelik alana sosyal konut, ikinci etabında 387 ada 66 parseldeki 24 bin 540 metrekarelik alanda yine sosyal konut, üçüncü etabında ise 386 ada 24 parseldeki 99 bin 890 metrekarelik alana ise lüks konut yapılacağı belirtilmişti.

Ayrıca projenin 1. ve 2. etaplarında yapılacak A ve B tipi bloklarda 1652 adet sosyal konut olacağı, 3. Etapta ise C ve D bloklarının inşa edilip, 924 adet lüks konut yapılacağı bilgisi verilmişti.


Derbent’teki kentsel dönüşüm projesine CHP Belediye Başkanı Şükrü Genç ile CHP Sarıyer İlçe Örgütü karşı çıkmış ve konuyla ilgili olarak geçtiğimiz dönemki belediye Meclisi’nde sert tartışmalar yaşanmıştı.






HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.