Diyarbakır Gezilecek Yerler

Diyarbakır Gezilecek Yerler

Peygamberler şehri olarak isimlendirilen Diyarbakır ülkemizin en kalabalık 12 illeri arasında yer almaktadır.

Diyarbakır Güneydoğu Anadolu bölgesinde konumlanmaktadır. Doğusunda Batman ve Muş batısında ise Adıyaman ve Malatya güneyinde Şanlıurfa ve Mardin kuzeyinde ise Elazığ ve Bingöl Diyarbakır'ın komşu illeridir. Elazığ sınırından geçen Dicle nehri ve Dicle nehrinin topladığı akarsular Diyarbakır'ın verimli tarım arazilerine sahip olmasını sağlamıştır. Medeniyetlerin tarih boyunca geçiş bölgesi haline gelmiş olan Diyarbakır'ın tarihi seneler öncesine dayanmaktadır. Mezopotamya’da yaşamış tüm uygarlıklardan kalan tarihi eserlerin bulunduğu Diyarbakır ülkemizin en önemli kültür turizm bölgesinde yer almaktadır. Sebze ve meyve üreticilerinin önemli gelir kalemini oluşturduğu Diyarbakır’da turizm, esnaflık ve ticaret halkın genelini geçim kalemlerini oluşturmuştur.

Dicle Nehri

Ana kaynakları Doğu Anadolu Bölgesi dağlarından ve dipten sızma yolu ile Elazığ civarında yer alan Hazar gölünden almaktadır. Ülkemizden çıkan ve birçok kolu olan aynı zamanda Irak topraklarına  kadar ilerleyip orada Fırat’la birleşerek Şattül Arap’ta yer alan Basra körfezine dökülmektedir.

Tarihi Hasanpaşa Hanı

Ulu caminin doğusunda yer alan Tarihi Hasan Paşa hanı bazı kaynaklarda yapılışının 1572 senelerine kadar dayandığı incelenmiştir. Bu tarihi yapı döneminde konaklama ve ahır olarak kullanılmıştır. Günümüzde yerli ve yabancı birçok turist tarafından kahvaltı mekanı olarak kullanılmıştır.

Sülüklü Han

2010 senesinden bugüne ziyaretçilerine hizmet sunan Sülüklü han 1683 senesinde Mahmut Çelebi ve kız kardeşi tarafından inşa edilmiştir. Hasanpaşa hanı gibi yapılma maksatları aynı olmaktadır. İsminin sülüklü han olmasının sebebi ise han içerisinde yer alan kuyudan dönemini kimlerin tedavi amaçlı sülük çıkarılmasıdır. Bunun yanı sıra günümüzde ise birkaç işletme tarafından yeme-içme hizmeti sunulmaktadır.  Adresi ise Diyarbakır ilinin savaş ilçesinin Sur bölgesindedir.

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.