İMAMOĞLU: İSRAFA, AYRIMCILIĞA DAYALI TÜM UYGULAMALARA SON VERDİK

İMAMOĞLU: İSRAFA, AYRIMCILIĞA DAYALI TÜM UYGULAMALARA SON VERDİK

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte “Kirazlı-Halkalı Metrosu Yeniden Başlama Töreni”ne katılan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Tabir-i caizse işimizle yatıp, işimizle kalkıyoruz.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte “Kirazlı-Halkalı Metrosu Yeniden Başlama Töreni”ne katılan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Tabir-i caizse işimizle yatıp, işimizle kalkıyoruz. 16 milyonun sorunlarının çözümlerine odaklanıyoruz” dedi. Geçmiş dönemde, “entegre bir ulaşım planı, bilimsel anlayış, şeffaflık, akılcı bir bütçe disiplini ve finansman yönetimi” olmadığını, sürecin “baştan savma yürütüldüğünü” aktaran İmamoğlu, “Metro inşaatları durmuştu. Biz, işte bu kara tabloyu, bu acı tabloyu kökünden değiştirdik. İsrafa, kayırmacılığa dayalı tüm uygulamalara son verdik" dedi.

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkan Yardımcıları Seyit Torun, Onursal Adıgüzel, Yüksel Taşkın  ile CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Hadımköy’deki İSTON tesisleri ile aynı bölgede inşaatı süren Halk Ekmek şantiyesinde incelemelerde bulundu. Buradaki incelemelerin ardından “Kirazlı-Halkalı Metrosu Yeniden Başlama Töreni”ne geçildi. Kılıçdaroğlu, tünel kazma işlemini gerçekleştirecek TBM cihazının çalışmasını başlattı. 2017’de yapımına başlanan hattın inşaatı, 2018’de, yüzde 4 seviyesindeyken durdurulmuştu. Hat, Ekrem İmamoğlu yönetiminin yurt dışına yaptığı tahvil ihracından elde edilen gelirle yeniden başlatıldı.

İmamoğlu, törendeki konuşmasına “İstanbul’a yeni metro hatlarının kurdelesini kesmek için son 12 ayda, 12’nci kez bir araya geliyoruz; ama başlattığımız ama bitirdiğimiz” diye başladı.

“Tabir-i caizse işimizle yatıp, işimizle kalkıyoruz. 16 milyonun sorunlarının çözümlerine odaklanıyoruz” diyen İmamoğlu, İstanbul’un birikmiş sorunlarının küçük düzeltmelerle, geçici veya sınırlı tedbirlerle çözülemeyeceğinin altınıçizdi. İstanbul’un, büyük ve kalıca çözümlere ihtiyacı olduğunu söyleyen İmamoğlu, “Bu çerçevede, İstanbul’un ulaşım sorununu, ‘Raylı Sistemlerde Büyük Hamle’ anlayışıyla harekete geçirdik. Bu anlayışla çözmeye de kesinlikle kararlıyız” diye konuştu.

İstanbul’un toplu taşıma sisteminin ana omurgasının raylı sistemler olduğunu vurgulayan İmamoğlu, “Biliyoruz ki, raylı sistemlerdeki çözüm de elbette irade ister. En başta akıl ister, plan, proje ister, emek ister ve kesinlikle ve kesinlikle çok büyük bütçeler ister” dedi.

“PROJELER, İSRAF VE KAYIRMACILIK ÜZERİNDEN TASARLANMIŞTI”

Geçmiş dönemlerdeki metro üretimleriyle ilgili bilgiler paylaşan İmamoğlu, 1994 -2019 yılları arasında, İstanbul’da, yıllık ortalama 5 kilometreden daha az metro inşa edildiğini aktardı. Bu rakamın dünya ortalamasının çok altında olduğunu ifade eden İmamoğlu, süreçle ilgili, “Neden İstanbul’a bu kadar az metro yapıldı? Neden 2019 yılında, 10 hatta, toplam 103,4 kilometrelik metro inşaatı 1 ila 2,5 yılı aşkın süredir ilerlemeden duruyordu biz göreve geldiğimizde” sorularını yöneltti. Yanıtı da“Çünkü en başta akıl, bilime inanç, teknik insanlara inanç ister bu süreç” diye veren İmamoğlu, şunları söyledi:

“Ne yazık ki entegre bir ulaşım planı, bilimsel anlayış, şeffaflık, akılcı bir bütçe disiplini ve finansman ciddiyeti yönetimi, o dönemde yoktu. Onun yerine üzülerek ifade ediyorum ki; plansızlık, ne yazık ki israf, siyasi hesapların önde tutulduğu bir dönem ve de ne yazık ki kayırmacılık üzerinden projelerin önceliği tasarlanmıştı. Hatırlatmak isterim: 2017 yılı ortasında, 7 hat birden eş zamanlı ihale edildi. Bu hat da onlardan bir tanesi aslında. Ama bu ihaleler için ne bütçede para vardı ne de bir finansman modeli geliştirilmişti. Ne yazık ki, bu işleri alan yüklenicilerin, müteahhitlerin, göreve geldiğimizde bu sürece dair şaşkın, meraklı bakışlarına ben şahit oldum. Bu ihaleler ile ilgili bu parasızlık, tasarımsızlık üzerine şehrin orasına burasına çukurlar kazılmış ve öylece bırakılmıştı. Hani tabiri caizse, dostlar alışverişte görsün misali.”

“İSRAFA, KAYIRMACILIĞA DAYALI TÜM UYGULAMALARA SON VERDİK”

Sürecin “baştan savma yürütüldüğünü” aktaran İmamoğlu, “Metro inşaatları durmuştu. Çünkü devlet ciddiyetine, kamu yönetimi disiplinine aykırı uygulamalar nedeniyle, yurt dışı finans kurumları itibarlı ve şeffaf bulmadıkları metro ihaleleri için fon ayırmıyorlardı. Biz, işte bu kara tabloyu, vatandaşın üzerine mali yük, ulaşım sıkıntısı olarak, hatta çevre problemi olarak binen bu acı tabloyu kökünden değiştirdik. İsrafa, kayırmacılığa dayalı tüm uygulamalara son verdik. Yönetimde şeffaflığı ve bütçe disiplinini sağladık” değerlendirmesini yaptı.

“Böylece, bir yandan metro için ayrılan öz bütçemizi, bir yandan da İBB’nin kurumsal güvenilirliğini artırdık” diyen İmamoğlu, “Bunun sonucunda da yurtdışından çok uygun koşullarla finansman bulmayı başardık. Başarmaya devam ediyoruz. Yetmedi; uzun yıllardır yapılamayan tahvil ihracı sürecini; bu zor, ekonominin ne yazık ki kötü olduğu, yurt dışında itibarsız göründüğü bir dönemde gerçekleştirdik. Talep ettiğimizin 6 katıüzerinde ilgi görerek. Bütün bunların sonucunda durmak zorunda kalan metro inşaatlarını 16 milyon İstanbullu adına  hızlıca başlattık” bilgilerini paylaştı.

“ALLAH HIZIMIZI ARTIRSIN”

Yapımı devam eden metro hatlarıyla ilgili detaylı bilgiler veren İBB Başkanıİmamoğlu, şunları söyledi:

“5 binin üzerinde insan, şu anda bu şantiylerde işçi, emekçi olarak çalışıyor. O hızla da kurdeleleri kesmeye başladık. Allah, hızımızı artırsın. Birbiri peşi sıra yeni hatlarıİstanbulluların hizmetine açmaya başladık. İstanbul’un kaybettiği yılları telafi edecek ve vatandaşlarımızı en kısa sürede metroyla buluşturacağız. İstanbul’un ulaşım sorununu, başta raylı sistemlerin katkısıyla kalıcı bir biçimde çözeceğiz. Bu inanç ve kararlılıkla yürüttüğümüz çalışmalarda bize destek olan, güç veren, başta İstanbullular olmak üzere herkese çok teşekkür ediyorum.  İstanbul’un sorunlarınıçözümü konusunda gösterdikleri ilgi ve hassasiyet, verdikleri büyük destek dolayısıyla, çok değerli Sayın Genel Başkan’ımıza teşekkür ediyorum. İstanbul’un raylı sistemleri ağında emeği olan, çivi çakmış, proje yapmış, finansman bulmuş herkese teşekkür ediyorum. Bölge sakinlerine ve İstanbullulara hayırlı uğurlu olsun.” 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.