TÜRK NEFROLOJİ DERNEĞİ'NDEN "BÖBREK HASTASIYIM, HAYATA BAĞLIYIM" KAMPANYASI

TÜRK NEFROLOJİ DERNEĞİ'NDEN "BÖBREK HASTASIYIM, HAYATA BAĞLIYIM" KAMPANYASI

Türk Nefroloji Derneği, böbrek hastalığı ile ilgili farkındalığı artırmak amacıyla "Böbrek hastasıyım, hayata bağlıyım" kampanyası başlattı. Nefroloji Derneği Başkanı Prof. Dr....

Türk Nefroloji Derneği, böbrek hastalığı ile ilgili farkındalığı artırmak amacıyla "Böbrek hastasıyım, hayata bağlıyım" kampanyası başlattı. Nefroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Kenan Ateş, “Her yıl 2 buçuk milyon kişi hastalığın yol açtığı sorunlar nedeniyle hayatını kaybediyor. Türkiye, böbrek hastalığı sıklığının en yüksek olduğu ülkeler arasında yer alıyor” dedi.

Nefroloji Derneği yöneticileri, 11 Mart Dünya Böbrek Günü etkinlikleri kapsamında Ankara'da basın toplantısı düzenleyerek "Böbrek Hastasıyım, Hayata Bağlıyım” sloganı ile farkındalık çalışmaları düzenlediklerini duyurdu. Dernek Başkanı Prof. Ateş, böbrek hastalığının yol açtığı sorunlar nedeniyle her yıl 2,5 milyon kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Ateş, "Türkiye, böbrek hastalığı sıklığının en yüksek olduğu ülkeler arasında yer alıyor" dedi.

"BÖBREK HASTASIYIM, HAYATA BAĞLIYIM"

Dernek, böbrek hastalarının yaşam kalitelerini iyileştirmek, hayata katılmalarını desteklemek amacıyla bu yıl Dünya Böbrek Günü’nün küresel sloganının, “Böbrek Hastalığı ile İyi Yaşamak” olarak belirlendiğini de açıkladı. 

"4 BÖBREK HASTASINDAN 3'ÜNÜN GÜNLÜK FİZİKSEL AKTİVİTELERİ ETKİLENİYOR"

Ateş, hastaların yaşam kalitesini değerlendirmek ve saptanan sorunlara yönelik çalışmalar yapmak için bir Yaşam Kalitesi Anketi hazırlandığını bildirdi. Ateş, anket sonuçlarında hastaların yalnızca yüzde 34'ünün yaşam kalitesinin iyi olduğunu söylediklerini, her 4 böbrek hastasından 3'ünün günlük fiziksel aktivitelerinin çalışma durumlarının uyku düzenlerinin ve yaşamdan aldıkları keyfin etkilendiğini belirtti.

Anket sonuçlarına göre, böbrek hastalarının yüzde 82’si diyet yapmaktan, yüzde 85’i çok ilaç kullanmaktan, yüzde 84’ü hastaneye sık kontrole gitmekten, yüzde 81’i doktorlara veya diğer sağlık personeline bağımlı olmaktan, yüzde 88’i geleceğe yönelik belirsizlikten ve yüzde 78’i ailelerine yük olmaktan rahatsız.

"ONLINE HASTA TOPLANTISI YAPILACAK"

Ateş, 11 Mart'ta çevrimiçi ortamda hasta toplantısı yapılacağını duyurarak, toplantıda halkı, böbrek sağlığı, hastalıkları, korunma ve tedavi yöntemleri hakkında bilgilendireceklerini, hastaların sorunlarını kendi ağızlarından dinleyip, tartışacaklarını söyledi. Ateş saat 14.30'da gerçekleşecek toplantıya www.nefrolojitv.org adresinden herkesin ücretsiz olarak katılabileceğini bildirdi.

"TÜRKİYE'DE 6-7 ERİŞKİNDEN BİRİSİ BÖBREK HASTASI"

Dünyada yaklaşık 850 milyon böbrek hastasının bulunduğu belirtilen basın toplantısında, Türkiye'de her 6-7 erişkinden birisinin böbrek hastası olduğu ve hastalığın 9 milyondan fazla vatandaşı etkilediği kaydedildi.

 

Kaynak: ANKA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.