KADINLAR İDARECİLERE SORUNLARINI ANLATMAKTA GÜÇLÜK ÇEKİYOR

KADINLAR İDARECİLERE SORUNLARINI ANLATMAKTA GÜÇLÜK ÇEKİYOR

Türk Eğitim-Sen kadın eğitim çalışanları ile yaptıkları anketin sonuçlarını paylaştı. Buna göre kadın eğitimcilerin yüzde 57’si mobbinge maruz kaldığını,

Türk Eğitim-Sen kadın eğitim çalışanları ile yaptıkları anketin sonuçlarını paylaştı. Buna göre kadın eğitimcilerin yüzde 57’si mobbinge maruz kaldığını, yüzde 61’i cinsiyet eşitsizliği nedeniyle görünmez engellerle karşılaştıklarını (cam tavan sendromu) söyledi.

Türk Eğitim-Sen, kadın eğitim çalışanlarını anlamak, mesleki algılarını tespit etmek, sorunlarına ışık tutmak, beklentilerini ortaya koymak için bir rapor yayımladı.

KADIN EĞİTİM ÇALIŞANLARININ YÜZDE 44'Ü ŞİDDETE MARUZ KALIYOR

“Çalışmamız bu özel günde Türkiye’nin kadın sorunlarına dikkat çekecektir” diyen Türk Eğitim-Sen’in araştırmasına göre, kadın eğitim çalışanların yüzde 57’si mobbinge maruz kaldığını, bu katılımcılarının yüzde 82’si erkek yöneticiler olarak gösterdi. Katılımcıların yüzde 53’ü çalışma şartlarının kötüye gittiğini, 61’i cinsiyet eşitsizliği nedeniyle görünmez engellerle karşılaştıklarını (cam tavan sendromu) ifade etti.

Anket sonuçlarına göre, kadın eğitim çalışanlarının yüzde 44’ü çalışma hayatında şiddete maruz kaldığını belirtti. Katılan kadın eğitimciler mesleği. mesleğe olan sevgi (%51,4), gelecek için ideal nesiller yetiştirme (%50,6), ülkeye ve insanlığa faydalı olmak (%50,1) için seçtiklerini kaydetti. Meslekteki kıdemi 1-5 yıl arası olan kadın eğitim çalışanları, “gelecek için ideal nesiller yetiştirme” seçeneğini diğer kıdemlere göre daha yüksek oranda (%58,7) belirtti.

Kadın eğitim çalışanlarının yüzde 63’ü mesleği tekrar seçebileceğini; yüzde 18,3’ü ise seçmeyeceğini belirtirken, meslekte kıdemi 1-5 yıl olanlar diğerlerine göre daha yüksek oranda (yüzde 71,5) mesleği tekrar seçebileceğini belirtti. Ayrıca araştırmaya katılanların yüzde 67,2’si mesleklerini yaptıkları için mutlu olduklarını ifade etti.

KADINLAR İDARECİLERE SORUNLARINI ANLATMAKTA GÜÇLÜK ÇEKİYOR

Kadın eğitim çalışanlarının mesleki anlamda en çok karşılaştıkları sorunlar çoktan aza doğru;" hem ev işi hem de işteki çalışmadan dolayı yıpranma; ders dışı iş yükünün olması, (evrak işleri vb.) maaşın yetmemesi; yaşı küçük çocuklarının bakım problemi; aileye yeterince zaman ayıramama, meslek hastalıkları, ‘kadın eğitim çalışanları idari işleri yapamaz algısı’ şeklinde sıralandı.

Kadın eğitim çalışanları toplumsal hayatta en çok karşılaşılan sorunları; "idarecilere sorunlarını anlatmada güçlük, erkek egemenliği, cinsiyet ayrımcılığı, eğitim-öğretim imkânlarından yeteri kadar yararlanamama, kadın istihdamında yetersizlik, şiddet ve taciz, toplumsal faktörler ve aile birliği" olarak tespit edildi. 

KADIN EĞİTİM ÇALIŞANLARI DOĞUM İZNİNİN ARTIRILMASINI İSTİYOR

Katılımcıların yüzde 58’i doğum izni süresinin arttırılmasını kadın eğitim çalışanlarına yönelik pozitif ayrımcılık olarak ele alınması gerektiğini belirtirken, yüzde 43’ü emeklilik için kadınların çalışma süresinin kısaltılmasını, yüzde 40’ı süt izin süresinin arttırılması, yüzde 27’si ders programlarının ayarlanması konularında kadınlara pozitif ayrımcılık beklediğini kaydetti.

Türk Eğitim-Sen’in 2-27 Şubat 2021 tarihleri arasında yaptığı ankete 11 bin 529 kadın eğitim çalışanıçevrimiçi olarak katıldı. Türk Eğitim-Sen’den yapılan açıklamada, araştırmanın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesinde çok önemli bir referans kaynağı olduğunu belirterek, “Bu noktada anket sonuçlarını başta Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere paydaşlarımıza da ileterek, sorunların çözümüne yönelik tedbirlerin alınması için harekete geçilmesini sağlayacağız” denildi. 

Kaynak:Haber Kaynağı
Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.