MEZOPOTAMYA ŞEHRİ ŞANLIURFA

MEZOPOTAMYA ŞEHRİ ŞANLIURFA

Peygamberler şehri olarakta biliniyor . Şanlıurfa, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alır.

Türkiye'nin en büyük yedinci harikalar şehri olarak yer alır

Eski halk arasındaki kısa adı er-ruha Urfa olarakta biliniyor.

Kurtuluş Savaşı'nda halkın gösterdiği direniş sonucundan dolayı 1984 yılında "Şanlı" unvanını aldı.

Doğusunda Mardin, batısında Gaziantep, kuzeyinde Adıyaman, kuzeydoğusunda Diyarbakır illeri ve güneydoğusunda Suriye ile sınırı vardır.

Dilin, Dinin hoşgörünün şehri olan Şanlıurfa

Hz. İbrahim'in putları kırması üzerine Nemrut tarafından ateşe atılması ardından anlatılan  hikaye göre  yakılan büyük ateşin içine atılan Hz. İbrahim ateş onu yakmaz. Anlatılanlara  göre  ateşe atılan odunlar balığa ve  ateş ise  suya  dönüşür. Balıklı göl ve gölün içindeki başlıklar kutsal olarak kabul edilir.

Dünya tarihinde önemli bir yer tutan Şanlıurfa, ilk buğday tarımı yapıldığı yer olarak, Haran ovası bilinir.

Harran ovası oldukça verimli bir arazidir. Konik Harran Evleri ve İslamiyetin ilk camilerinden biri olan Ulu Camii yer bulunmaktadır

Kadim şehir olarakta bilinen Şanlıurfa Nuh Tufanı'ndan sonra kurulan ilk şehirlerden biri olduğu da söylenilir.

Arkeolojik açıdan en çok kazı yapılan yer ve şehir olarak Şanlıurfa müze şehri olarak kullanılır.

Şanlıurfa ve çevresinde Cilalı Taş Devrin' den  bu yana yerleşim olduğu kanıtlanmaktadır.

MÖ. 11000 yılı civarında kullanılan ve dünyanın en eski ibadetlerin bulunduğu yerdir. Kur'an, İncil ve Tevrat adı geçen İbrahim Peygamberin doğum yeri olarakta kabul edilir. Anısına camide bulunur.

Ayrıca Eyüp Peygamber'in de (İncil ve Eski Ahit'te) doğum yeri olarak kabul edilir. Urfa kent merkezinde MÖ. 9500'e Çanak - çöleksiz, Neolitik Dönem'e kadar uzandığı görülür.

Hz. Şuayip Peygamber ile Hz. Musa'nın burada görüştükleri söylenen bir antik kenttir

Çok tanrılı dinlerin yanı sıra pek çok peygamberlerin de yaşadığı şehir olarakta bilinir; Hz. İbrahim, Hz. İshak, Hz. Yakup, Hz. Yusuf, Hz. Lut, Hz. Şuayip ve Hz. Musa'da bu bölgede yaşamıştır. Hz. İsa'nın kenti kutsal olduğunu söylenilmiştir.

Tüm dinlere kucak açan bu kadim kentte, dil din kültürün buluştuğu bir hoşgörü hakimdir.

Tarihi boyunca ebla, Akkad, sümer, Babil, Hitit, hurri, roma bizans bir çok uygarlığa egemenlik yapmıştır.

Şanlıurfa'nın  en yüksek noktası Karacadağdır. Şanlıurfa'nın etrafında çok sayıda magara, sarnıç, polye, dolin bulunur. Bunların en meşhuru Kanlı Mağara ve Dedenin sarnıcıdır.

Şanlıurfa'nın sıklıkla duyulan ovaları;Suruç, Haran, Viranşehir, Ceylanpınar, halfetti, hilvan, Bozovadır. Urfa'da Fırat Nehri, Culap suyu ve Habur Nehri başlıca nehirler olup Atatürk Barajı, Halil-ür Rahman Gölü Aynzeliha Gölü deen önemli yerlerdir.

Şanlıurfa'nın yöresel Urfaya ait isot salça, pul biber, çiğ köfteyi tatmadan, Haranı görmeden, Urfa'nın acı kahvesş mırrayı içmeden, Atatürk Barajı'nı görmeden, Balıklı gölü gezmeden, kelaynakları görmeden, Kapalı Çarşı' nda alışveriş yapmadan dönmeniz tavsiye edilmez.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.