MUHİTTİN BÖCEK: KIRSAL KALKINMAYA BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ

MUHİTTİN BÖCEK: KIRSAL KALKINMAYA BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ

Kırsal Mahalleler Bilgilendirme Toplantısı’na katılan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, yerelden kalkınma hedefiyle kırsal kalkınmaya büyük önem verdiklerini belirterek,...

Kırsal Mahalleler Bilgilendirme Toplantısı’na katılan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, yerelden kalkınma hedefiyle kırsal kalkınmaya büyük önem verdiklerini belirterek, tarım ve hayvancılığa her alanda destek sağladıklarını söyledi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Antalya Ticaret Borsası, Antalya Tarım Konseyi iş birliğinde Kırsal Mahalleler Bilgilendirme Toplantısı düzenlendi.

Mahalleye dönüştürülen köy ve beldelere belirli şartları sağlamak ve başvuru yapmak koşuluyla tekrar kırsal mahalle olma hakkı getirilmesiyle ilgili çevrimiçi gerçekleştirilen toplantıya, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Antalya Tarım Konseyi Başkanı Ali Çandır, Döşemealtı Belediye Başkanı Turgay Genç, Demre Belediye Başkanı Okan Kocakaya, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Gülçubuk, Antalya Muhtarlar Derneği Başkanı Nazif Alp katıldı. 

YASANIN SAKINCALARINI DİLE GETİRDİK

Dünya Gazetesi Yazarı Ali Ekber Yıldırım’ın yönetiminde yapılan toplantının açılışında konuşan Başkan Muhittin Böcek, köyleri mahallelere dönüştüren 6360 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Yasasıçıkmadan önce Akdeniz Belediyeler Birliği Başkanı iken bu yasayı tartışmaya açtıklarını ve sakıncalarını dile getirdiklerini anlattı.

Köylerin mahallelere dönüştürülmesinin tarıma ve kırsal yaşama zarar verdiğini anlatan Başkan Böcek, kırsalda yaşamanın maliyetini arttığını kaydetti.

Böcek, halktan gelen eleştiri üzerine 16 Ekim 2020 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 7254 Sayılı Kanun’la da mahalleye dönüştürülen köy ve beldelere belirli şartları sağlamak ve başvuru yapmak koşuluyla tekrar kırsal mahalle olma hakkı getirildiğini belirtti.

YERELDEN KALKINMA

Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak yerelden kalkınma hedefiyle kırsal kalkınma ile ilgili önemli projeler yürüttüklerini ifade eden Böcek, “Halk Süt, Halk Et, Halk Yem gibi projelerimizle besicilerimize destek oluyoruz. Sulama suyu projelerini hayata geçiriyor çiftçimize, sulama borusu, hidrant, tohum, gübre ve malzeme yardımı yapıyoruz. Üreticimizi ekonomik kazancı yüksek alternatif üretimlere teşvik ediyoruz. Arıcılık dahil her alanda önemli desteklerimiz var. Kırsal mahallelere dönüşle ilgili sonucun ne olacağını ben de merak ediyorum. Bu toplantıdan çıkacak önerileri değerlendirip, yapılacak ne varsa yapacağız” diye konuştu.

ESKİ KÖYE YENİ STATÜ 

Antalya Tarım Konseyi Başkanı Ali Çandır da kırsala mali kaynak aktarmak, kırsalın refahını artırmak ve tersine göçü yaratmak gibi hedeflerle çıkarılan 6360 Sayılı Yasa ile İl Özel İdaresi ve köylerin tüzel kişiliklerinin ortadan kaldırıldığını, köylerin başta tarım arazileri ve meraları olmak üzere gayrimenkullerinin büyükşehirlere devredildiğini hatırlattı. Bugün eski köye yeni pozisyon ya da statü kazandırma gibi bir durumla karşı karşıya olunduğunu belirten Çandır, “Buradaki aktarılan mallar köy tüzel kişiliklerine verilecek mi?  Büyükşehirin ekonomik kayıpları merkezi bütçeden ödenecek mi? Toplantıda bunları irdeleyeceğiz” dedi.

 

Kaynak: ANKA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.