Başkan Bozkurt, Çevre Teknolojileri Zirvesi’nde Konuştu: Temel Sorunumuz Plansızlık

TÜYAP Fuar veKongre Merkezi’nde düzenlenen Çevre Teknolojileri Zirvesi’ne konuşmacı olarakkatılan Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, atık yönetimi ve geridönüşüm konusunda yapılan çalışmaları anlattı. Birçok alanda olduğu gibi çevrekonusunda da karmaşa yaşandığını belirten Başkan Bozkurt, Türkiye’nin temelsorununun ‘plansızlık’ olduğunu vurguladı.

Türkiye’nin enbüyük çevre teknolojileri fuarı olarak gösterilen “IFAT Eurasia UluslararasıÇevre Teknolojileri İhtisas Fuarı” 28-29 Nisan tarihlerinde TÜYAP Fuar veKongre Merkezi’nde gerçekleşti. Çevre teknolojileri ve atık yönetimiyle ilgiligüncel tartışmaların yanı sıra bu alanda Türkiye ve Avrupa başta olmak üzereuluslararası çözüm üreticilerinin geliştirdiği teknolojilerin de tanıtıldığıfuara Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt da katıldı. Fuar kapsamındadüzenlenen Çevre Teknolojileri Zirvesi’nde konuşmacı olan Başkan Bozkurt, atıkyönetimi ve geri dönüşüm konusunda Esenyurt’ta yapılan çalışmaları anlattı.

“Doğru Bir Planlama Olsaydı Bugün Burada Olmazdık”

GazeteciCelal Toprak’ın moderatörlüğünde gerçekleşen zirvede konuşan Bozkurt,Türkiye’de karşılaşılan sorunların temelinde plansız ve programsız çalışmanınyattığını vurguladı. Bir kent planlanırken o kentin alanı, lokasyonu, o kentinTürkiye için önemi gibi birçok detayın titizlikle incelenmesi gerektiğinibelirten Bozkurt, “Sonra o kente bir kimlik kazandırılması gerekir. Bu kimliğegöre de o kentin insanlarının gelecekte oluşacak ihtiyaçlarının ve buihtiyaçlara göre kentin çevre koşulları ile diğer koşullarının neler olmasıgerektiği planlanmalıdır. Türkiye’de yaşadığımız sorunlar, her şeyin plansız,akıl koymadan ve rastlantısal olarak yapılmasından kaynaklanıyor. Doğduğumuztopraklarda doğru bir planlama yapılsaydı, o toprakların ihtiyaçlarına uygunalt yapı, çevre koşulları ve oradaki insanların ihtiyaçlarını karşılayacakyatırımlar olsaydı bugün buralarda olmazdık kendi memleketlerimizde olurduk”ifadelerini kullandı.

“Sistem Yeni Baştan Düzenlenmeli”

Türkiye’debirçok konuda olduğu gibi çevre koruma konusunda da sistem sorunu yaşandığınıbelirten Başkan Bozkurt, yetki dağılımının çeşitliliğine dikkati çekti: “Birkonuda birkaç tane kurum iş yapabilme durumuna sahip. Böyle olunca işin sahibide belli olmuyor. Örneğin bir fabrika var ve bu fabrikanın bacasından sağlığauygunsuz gaz atılıyor. Bunun için yerel yönetimler maalesef yeteri kadaryetkili değil. Vatandaş gibi şikayet etme hakkımız var, onu tespit edip biryerlere iletme hakkımız var ama bu işin asıl sorumlusu Çevre İl Müdürlüğü yaniÇevre Bakanlığı. Mühürleme yetkisi ise Büyük Şehir Belediyesi’nin. Bizimaslında burada şunu konuşmamız daha doğru olur sanki; Türkiye’deki sisteminyeni baştan düzenlenmesi lazım.”

“Atıklardan Faydalanmalıyız”

BelediyeBaşkanı Kemal Deniz Bozkurt, zirvede, atık yönetimi ve geri dönüşüm konusundaEsenyurt’ta yapılan çalışmaları da anlattı. Atıkların enerjisinden ve hammaddeözelliğinden faydalanılması gerektiğini söyleyen Bozkurt şunları ekledi:“Ülkenin çoğu kaynağı çöpe gidiyor. Giden odun, cam ve elektronik eşyalarıniçindeki altın gibi birçok şey gidiyor. Bunu bazı toplayıcı firmalar niteliksizbir şekilde toplayıcılara yaptırıyorlar. Biz göreve geldiğimizden beri bukonunun nitelikli hale gelmesi için çalışıyoruz. “Sıfır Atık Belgesi” ve“Yeterlilik” belgemizi aldık. Geçen sene de bu konudaki uygulamalardan dolayıTürkiye’deki belli sayıdaki belediyeler arasında 1. olduk. Yaptığımızçalışmalar, Türkiye’de yapılan çalışmalara örnek olması açısından önemlidir amayeterli değildir. Hedefimiz özellikle polietilen, poliproplen gibi hem enerjiyehem de hammaddeye dönüştürülebilecek malzemelerin tekrar dönüştürülmesinisağlamaktır. Hem bu maddelerin doğaya atıldığında doğaya vereceği zararıengellemek istiyoruz hem de ucuz enerji ve hammadde sağlamak istiyoruz.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Esenyurt Haberleri