CHP'Lİ BELEDİYELERİN TARIMA, ÇİFTÇİYE VERDİĞİ DEĞERİ BİR KEZ DAHA GÖRDÜK

Çanakkale Ayvacık Belediye Başkanı Mesut Bayram, 160 belediye ve 300 kooperatifin katılımıyla düzenlenen 'Tarımsal Kalkınma Zirvesi'nin CHP'li belediyelerin tarıma ve çiftçiye verdiği değeri ortaya koyduğunu söyledi.

Çanakkale Ayvacık Belediye Başkanı Mesut Bayram, 160 belediye ve 300 kooperatifin katılımıyla düzenlenen "Tarımsal Kalkınma Zirvesi'nin CHP'li belediyelerin tarıma ve çiftçiye verdiği değeri ortaya koyduğunu söyledi. Bayram, "Çünkü gerçekten buradaki ürünlerin birçoğu tarlada yetişen ve kadın emeği olan, özellikle kadın kooperatifleri ve kooperatifçilerin katıldığı bir fuar olması ayrıca güzel bir şey" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Avrasya Gösteri Merkezi'nde düzenlenen CHP'li Belediyeler Tarımsal kalkınma Zirvesi'ne katılan Ayvacık Belediye Başkanı Mesut Bayram, ANKA Haber Ajansı'nın sorularını yanıtladı. Belediye Başkanı Mesut Bayram, şunları söyledi: 

ÜRÜNLERİMİZDE KADININ EMEĞİ VAR: “CHP'li belediyelerin tarıma, çiftçiye verdiği değeri burada bir kez daha görmüş olduk, bu fuar sayesinde. Çünkü gerçekten buradaki ürünlerin birçoğu tarlada yetişen ve kadın emeği olan, özellikle kadın kooperatifleri ve kooperatifçilerin katıldığı bir fuar olması ayrıca güzel bir şey. Yine Çanakkale Ayvacık olarak Ümmühan Hatun Kadın Kooperatifi ile bu fuar alanında yerimizi aldık. Yöremizin ürünlerini tanıtmak, bunların pazarlama aşamasında kadınlarımıza destek olmak için biz de Ayvacık Belediyesi olarak burada bulunuyoruz.

DOMATES ÜRETİCİSİNE BU YIL İLK KEZ FİDE DAĞITTIK: Domates üreticilerine bu yıl içerisinde ilk kez fide dağıtımı yaptık. Geçen yıl kış aylarında bir yağmur-dolu felaketi yaşanmıştı bölgemizde. Dolu felaketi nedeniyle ektikleri fidelerin birçoğu zarar gördü. Biz de belediye olarak ve kooperatifler olarak o bölgedeki çiftçilerimize destek olduk, fide desteği sunduk. Tabii Çanakkale'nin, Ayvacık'ın sadece domatesi yok. Doğal, dağlarda yetişen kekikleri, ona keza ve zeytinyağımız... Bu kekikten ürettiğimiz kekik suyumuz var. Çoğu yerde kaynatıp döküyorlar. Bu doğru değil. Kaynatılıp buharla damıtma sistemiyle yapılan bu kekik suyu mide ağrısına, karın ağrılarına da gerçekten birebir geliyor. Ümmühan Hatun Kadın Kooperatifi'nin ürettiği ürünleri burada sergiliyor ve misafirlerimize sunuyoruz. Zeytinyağlı sabunumuz var, yine burada kozalak şurubu var. Zeytinimiz, balımız var. Ayvacık sadece turizmle, Asos’la, Babakale’yle değil tarımla da anılıyor. Turizmin yanı sıra tarımın da olduğu ender ilçelerden biridir. Ovamız çünkü çok büyük. Tarım ovamız vardır. Bu ovada bereketli topraklar var. Yani ne ekerseniz o oluyor. Yeter ki çiftçiye destek olunsun.

GÜBRE VE MAZOT FİYATLARINDAKİ ARTIŞÜRETİCİYİ ETKİLİYOR: Son günlerde de görüyorsunuz işte gübre fiyatlarının yüzde 300, yüzde 400 artışları, üre fiyatlarında da ona keza yine o kadar bir artış var. Mazot artışları bu tabii ki çiftçimizi çok büyük derecede etkiliyor. Ekim yapılan alanlar giderek azalıyor. Ekim arazileri tabii ki bizim bölgede imara açılamıyor şu anda. Allah'a şükür o yönden iyiyiz ama ekilemeyen araziler, kuru otlak olarak kalıyor ve faydalanılamıyor. Bizde domates iki sefer ekilir. Ama üretici ilk ekimde zarar ediyor. Onun yerine fasulye dikiliyor. Onun yerine tekrar domates dikmeye çalışıyor. Yani çiftçi zor durumda aslında, gerçekten zor durumda. Bu fuarların da amacı, direkt, aracısız, üretilen ürünü büyük şehirlerdeki tüketen büyük marketlere pazarlama açısından veya kooperatifler arasında paslaşma. Bizden kekik alıyor, biz öbürlerinden işte bulgur alıyoruz gibi böyle paslaşmalar oluyor. Bunlar güzel şeyler ve desteklenmeli. Devlet tarafından da desteklenmeli.

KADINLARA İSTİHDAM SAĞLANMALI: Kadınlara iş, istihdamı sağlamak gerekiyor. Biz belediyeler olarak gerçekten bir yerde tıkanıyoruz. Ama bu şekilde kadın kooperatiflerine destek olduğumuzda, kadınlar da severek yaptıkları işlerde daha çok haz alıyorlar. Biz de onları desteklemeye çalışıyoruz.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

YURT HABER Haberleri