LÜTFÜ SAVAŞ: EXPO 2021 HATAY, SURİYE’DEKİ BARIŞADA KATKI SAĞLAYACAK

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, 10 Aralık 2021 tarihinde başlayacak EXPO 2021 Hatay’ın Suriye’deki barışa da vesile olmasını dileyerek, “Belki yapacağımız...

Tamer Arda ERŞİN - Berkay VAROL

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, 10 Aralık 2021 tarihinde başlayacak EXPO 2021 Hatay’ın Suriye’deki barışa da vesile olmasını dileyerek, “Belki yapacağımız EXPO oradaki barışa, sevgiye ve kardeşlik iklimine katkı sağlayacaktır. Çünkü o bölge çok yoruldu” dedi.

Hatay Büyükşehir Belediyesi, EXPO 2021’e ev sahipliği yapacak. 160 yıllık uluslararası köklü bir geçmişi olan fuarın Hatay’a yapılmasının önemini ANKA Haber Ajansı’na anlatan Belediye Başkan Doç. Dr. Lütfü Savaş, bu fuarda hayata dair her şeyin olacağını vurguladı.

Birçok ülkeden katılım beklediklerini açıklayan Savaş, Hatay ve Türkiye mutfağının da tanıtılacağı EXPO’da UNECO tarafından tescillenmiş değişik ülkelerin mutfaklarını da davet ettiklerini söyledi. Başkan Savaş, “Şu ana kadar 8 ülke katılacağını ve 5 Afrika ülkesi de bahçe yapacağını söyledi. 10 ülke ile de görüşmeler sürüyor. En az 25 ülkenin katılacağını düşünüyoruz. Türkiye’de de 30 büyükşehri davet ettik. 50’ye yakın mutfaktan herkes yararlansın istiyoruz. Aynı zamanda botanik EXPO’su olduğu için de aromatik bitkiler gibi alanlarda faaliyet gösteren kurum kuruluşlar da burada olsun” diye konuştu.

Savaş, EXPO’da eğlenceden el sanatlarına birçok şeyin daha yer alacağını vurgulayarak, “Pandemi sonrası dünyadaki en önemli ilk organizasyon olacak. Bu Pandeminin yazdan itibaren hafifleyeceğini ve minimuma düşeceğini hesaplıyoruz. İnşallah bu yılın 10 Aralık’ından itibaren EXPO’yu açacağız, önümüzdeki yıl ilkbahar, sonbahar ve yaz da devam edeceğiz” dedi.

Hatay’daki koronavirüs vakaları hakkında da bilgi veren uzman tıp doktoru Savaş, vaka artışlarının nedeninin semptom göstermeyen taşıyıcılar olduğunu vurgulayarak, “Bunlar sağlık olduğunu düşünerek rahat hareket ediyor. Esas bulaştıranlar hasta olmadığını düşünen yüzde 75’lik grup. İnsanların hasta olmadığını düşünse bile kurallara uyması lazım” diye konuştu.

"BARIŞA KATKI SAĞLAYACAK"

Hatay’daki Suriyelilerin pandemi döneminde Türklerin yaşadığının aynısını yaşadığını aktaran Savaş, Suriye’de barış ortamını sağlanmasıyla Suriyelilerin memleketlerine dönmesini umduklarını söyledi. Savaş, EXPO’nun barış ortamına hizmet edeceğini kaydederek, “9 yılı aşkın süredir insanlar gurbette yaşıyor. Tez vakitte Suriye’de barış olmasını arzu ediyoruz. Belki yapacağımız EXPO oradaki barışa, sevgiye ve kardeşlik iklimine katkı sağlayacaktır. Çünkü o bölge çok yoruldu. Bundan önce de farklı farklıülkelerde çok problemler çıktı. Kan, gözyaşı oradaki insanlarımızı fazlasıyla yordu. İstiyoruz ki bu güzellikleri beraber yaşayalım” dedi.

HATAY’A YURTTAŞLARLA YAŞAYACAK KENT MEYDANI KAZANDIRILIYOR

Antakya’da Asi Nehri’nin limanı olan Vakıf İşhanı alanını satın aldıklarını aktaran Savaş, burayı yeşil alan yaptıklarını söyleyerek, “Hatay’daki vatandaşlarımız buranın meydan olmasını istediler. Uzun zaman süren görüşmeler sonunda Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile anlaştık. Burayı kent meydanda birçok organizasyonumuzu yapacağız. Antakya’ya ve Hatay’a çok önemli bir alan kazandırmış olacağız. Asi Nehri’nin bitişiğinde, Ulu Camii’nin karşısında çok güzel bir alan olacak” diye konuştu.

Kaynak: ANKA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNCEL Haberleri