SARIYER – Türkiye Cumhuriyeti Sayıştay Başkanlığı’nın yayımladığı 2023–2024 Sarıyer Belediyesi Denetim Raporu, belediyenin ihale ve satın alma uygulamalarını mercek altına aldı. Raporda, doğrudan temin yoluyla yapılan alımların kapsamı ve yöntemi, kamuoyunda “ihaleler neden yapılmadı?” sorusunu gündeme getirdi.
DOĞRUDAN TEMİN ALIMLARI RAPORA GİRDİ
Sayıştay denetçileri, Sarıyer Belediyesi’nin söz konusu dönemde çok sayıda mal ve hizmet alımını doğrudan temin yöntemiyle gerçekleştirdiğini tespit etti. Raporda, doğrudan teminin istisnai bir yöntem olduğu hatırlatılarak, bu yöntemin yaygın biçimde kullanılmasının mevzuatın ruhuna aykırı sonuçlar doğurabileceği vurgulandı.
Denetim raporunda, bazı alımların bölünerek doğrudan temin yoluyla gerçekleştirildiği belirtilirken, bu uygulamanın ihale zorunluluğunu ortadan kaldıracak nitelikte olduğu kayda geçirildi.
REKABET ORTAMI ZAYIFLADI MI?
Sayıştay raporunda, kamu kaynaklarının kullanımında temel ilke olan rekabet ve eşit muamele vurgusu öne çıktı. Ancak Sarıyer Belediyesi’nde bazı alımların, bu ilkeleri sağlayacak açık ihale süreçleri yerine doğrudan teminle yapılması dikkat çekti.
Raporda, aynı firmalardan tekrar eden alımlar yapılmasının yeterli piyasa araştırması yapılmadığı izlenimi doğurduğu, bunun da kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanımını riske attığı ifade edildi.
“İHALE YAPILMASI GEREKEN ALIMLAR” UYARISI
Denetim raporunda, ihale yapılması gereken bazı alımların doğrudan temin yöntemiyle gerçekleştirildiği yönünde tespitlere yer verildi. Sayıştay, bu tür uygulamaların Kamu İhale Kanunu hükümleriyle bağdaşmadığını belirterek, söz konusu işlemlerin mevzuata uygunluğunun sorgulanması gerektiğine dikkat çekti.
Raporda ayrıca, ihale yapılmaksızın gerçekleştirilen alımların gerekçeleriyle birlikte açık ve denetlenebilir şekilde belgelendirilmesi gerektiği, aksi halde kamu zararı riskinin ortaya çıkabileceği uyarısı yapıldı.
SAYIŞTAY’DAN NET MESAJ: “KONTROL MEKANİZMALARI GÜÇLENDİRİLMELİ”
Sayıştay, Sarıyer Belediyesi’nde doğrudan temin ve ihale süreçlerine ilişkin iç kontrol mekanizmalarının yetersiz kaldığını belirterek, bu alanlarda daha sıkı denetim yapılması gerektiğini rapora yazdı.
Denetçiler, satın alma süreçlerinden sorumlu birimlerin mevzuata uygunluk konusunda daha dikkatli hareket etmesi gerektiğini vurguladı.
RAPOR KAMUOYUNA AÇIKLANDI, GÖZLER BELEDİYEDE
2023–2024 dönemini kapsayan Sayıştay Denetim Raporu’nun kamuoyuna açıklanmasının ardından, Sarıyer Belediyesi’nin ihale ve doğrudan temin uygulamalarına ilişkin nasıl bir yol izleyeceği merak konusu oldu.
Raporda yer alan tespitlerin, ilgili kurumlar tarafından değerlendirilmesi ve gerekli adımların atılması gerektiği ifade edildi.