Unutulmaya Yüz Tutmuş Eserler Zanaatkârlar Sokağında

Türkiye'nin dört bir yanından gelen insanların katıldığı Esenyurt KardeşKültürler Festivali tüm hızıyla devam ediyor. Festivalde Anadolu’nun tümrenkleri, yerel kültürleri, yerel lezzetleri ve unutulmaya yüz tutmuş eserlerikurulan stantlarda sergileniyor.

Esenyurt Belediyesi ile İl Dernekler Platformu’nun birliktedüzenlediği “Kardeş Kültürler Festivali” tüm hızıyla devam ediyor. Barışı,kardeşliği, birlik ve beraberliği vurgulamak amacıyla düzenlenen KardeşlikFestivali’nde farklı kültürler, yerel lezzetler, unutulmaya yüz tutmuş eserler kurulanstantlarda vatandaşlarla buluşuyor. Türkiye’nin dört bir yanından gelenzanaatkârlar, kurulan stantlarda çini ve seramik, sepet örme, lüle taşı, kilimdokuma, feretiko bezi dokuma, bıçak ve boynuz tarak yapımı, geleneksel Türkişlemeleri, sıcak cam yapımı ve bakırcılık gibi unutulmaya yüz tutmuş onlarcael emeği ürünlerini sergileyerek gün yüzüne çıkarıyor. Türkiye’nin dört biryanından gelerek zanaatkârlar sokağında yerini alan zanaatkârlar: “Unutulmayayüz tutmuş eserleri gün yüzüne çıkarmaya çalışıyoruz” değerlendirmesindebulundu.

“GünYüzüne Çıkarıyoruz”

Sivas’ta el sanatlarıyla uğraştığını belirten Hayati Ünsal, yaptığızanaatın yok olmakla yüz yüze kaldığını dile getirdi. Ünsal: “Babamdan bizekalan bir kültür. Sivas’ımızın, Türkiye’nin unutulmuş el sanatlarını gün yüzüneçıkarıyoruz. Kemik taraklarımız, Sivas bıçaklarımız, testimiz, bastonlarımızyurt içinde ve yurt dışında bayağı rağbet görüyor. Unutulmaya yüz tutmuş sanatlarınıdaha da gün yüzüne çıkarmak için uğraşıyoruz. 5-6 tane çırağımız var, oğlumu dayetiştiriyorum” dedi.

FarklıDesenlerle Günümüze Uyarlanıyor

Artvin’in Arhavi standında sepet örme sanatını icra eden PerihanŞentürk eski ürünleri günümüze uyarlayarak yeni ürünler çıkardığını ifadeediyor. Organik tarım ürünleri ve doğal boyalar kullanılarak sepet örme yaptıklarınısöyleyen Şentürk, “Eskiden mısır üretimi çok yoğun o yüzden zamanında mısırkapçıkları değerlendirilmiş ve birtakım tekniklerle kullanılabilir sepetler,valizler, seccadeler ve yer yaygıları yapılmış ama zaman içerisinde mısırüretimi eksildiği için unutulmuş. Zor olması nedeniyle unutulmuş. Ben ailemdenöğrenmiştim. Tekrardan günümüze ait farklı desenler üretmeye çalışarak günyüzüne çıkarmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Esenyurt Haberleri