MALİYETİ 1 TL OLAN PATATESİ 30 KURUŞTAN SATAN KADIN ÇİFTÇİ: "BURALARA GELİYORUM AÇ SUSUZ, BU HALİMİZ NE OLACAK"

MALİYETİ 1 TL OLAN PATATESİ 30 KURUŞTAN SATAN KADIN ÇİFTÇİ: "BURALARA GELİYORUM AÇ SUSUZ, BU HALİMİZ NE OLACAK"

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin köylerindeki patates depolarını ziyaret etti. Bir kadın çiftçi, “Patatesim ambarda kaldı. Çoluğum çocuğum yok. Buralara geliyorum aç...

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin köylerindeki patates depolarını ziyaret etti. Bir kadın çiftçi, “Patatesim ambarda kaldı. Çoluğum çocuğum yok. Buralara geliyorum aç susuz. Bu halimiz ne olacak” dedi. Kilosunu 1 TL’ye mal ettiği patatesini, 30 kuruşa satmak zorunda kalan çiftçi borçlarıödeyemediklerini, seneye ürün ekemeyeceklerini söyledi.

Niğde'nin Çiftlik ilçesindeki çiftçiler, depolarını ziyaret eden Gürer'e satamadıkları patatesi 30 kuruştan vermek zorunda kaldıklarını, eldeki tüm patatesin de satılmadığını anlattı.

BİR SAAT BİLE ÖNEMLİ

Bir çiftçi, “Bırak gübre, mazot, elektrik faturasını işçiliğimizi karşılamıyor. Kirayla tarla tutuyoruz. Mallarımız depolarda çürüyor. Zaman kalmadı bir saat bile önemli artık bankalara kredi borçlarımız var. Hiçbirini ödeyemedik” dedi.

Tüccarın patatesi seçerek aldığını, bir çizik olsa bile ıskartaya ayırmak zorunda kaldığını belirten çiftçi, “20 tonunu tüccar alıyor, 10 tonu bize kalıyor. Değeri düşünce böyle ayaklar altına alınıyor patates. Biz patatesten para almıyoruz. Sadece depomuzdan çıksın istiyoruz” dedi.

Bir diğer çiftçi ise, “Bir yaz boyunca çoluk çocuk sıcağın altına çalışıyoruz. Alnımızın terini, hakkımızı alamadık” diyerek sitem etti.

Çiftçi bir kadın, “Patatesim kaldı ambarda çoluğum çocuğum yok. Buralara geliyorum aç susuz. Bu halimiz ne olacak” diyerek yetkililerin sesini duymasını istedi.

“PATATES DONDURULMUŞÜRÜN OLABİLİR AMA TESİS YOK”

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) çiftçilerin depolarında kalan patatesi alması gerektiğini belirten Gürer şunları söyledi:

“Niğde’de patates üreticisi azalıyor. 1 liraya mal olan Patatesin 30 kuruşa veriliyor. Bu 30 kuruş maliyetini karşılamayı bırakın buraya koyma maliyetini dahi karşılamıyor. Patates dondurulmuş işlenmişürüne dönüştürülebilir bununla ilgili Niğde de bir tesis yok. Niğde de 830 bin ton yıllık patates yetişiyor. Ama Niğde’de patatesi işleyecek bir tesis yok. 30 kuruşa patatesi satmasının nedeni yarın bu depoyu boşaltmak için vereceği işçilik buradaki üründen daha pahalıya gelecek. Bir ay içerisinde bu patatesler bu bölgeden alınmazsa çiftçi ciddi mağduriyet yaşayacak.”

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.