100. yılında mübadeleyi konuştular

100. yılında mübadeleyi konuştular

Zorlu yolculuk fotoğraflarla anlatıldı

Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe Kaymakam Dr. Hülya Kaya, konuşmacılar Prof. Dr. Kemal Arı ve Dr. Neval Konuk Halaçoğlu ile belgeselin yapımına destek verenler ile 2. kuşak mübadiller katıldı. Fotoğraf sergisiyle başlayan etkinlikte mübadillerin karada ve denizdeki zorlu yolculuğu anlatıldı.

Belgesel, Pendik Belediyesinin desteğiyle yapıldı

“100. yılında Mübadele ve Pendik” etkinliği için 50 dakikalık bir belgesel hazırlandı. Pendik Belediyesinin desteğiyle hazırlanan belgeselde mübadeleye giden süreç ve sonrasında yaşananlar bu kez 2. kuşak mübadillerin anlatımıyla konuklara aktarıldı.

“50 yaşında kuru yük gemileriyle taşındılar”

Belgesel öncesinde söz alan Prof. Dr. Kemal Arı, mübadele sürecini ayrıntılı şekilde anlattı. Bu sürecin bir trajedi olduğunu ifade eden Prof. Arı,Manoli Aksiyotisisimli Türk dostu Rum’un hayat hikayesine değindi ve ardından Türklerin yolculuğunun bir trajedi olduğunu ifade ederek “1922 yılında Türkiye’de hazırlanan gemilerle Türklerin getirilmesine karar verildi. Ancak bu gemiler yolcu taşımaya uygun değildi. 50 yaşında kuru yük gemileriydi. Yolculuk esnasında Türkler perişan oldu. ”

Prof. Dr. Kemal Arı’nın ardından belgeselin yapım sürecinde bizzat yer alan Dr. Neval Konuk Halaçoğlu ise yaptığı kısa konuşmada gözyaşlarını tutamadı. Konuşmaların ardından konuklara 50 dakika süren belgesel gösterildi.

100 yıl önce ne olmuştu?

30 Ocak 1923 Türk-Yunan Ahalinin Mübadelesine Dair Sözleşme kapsamında yaklaşık 2 milyona yakın Müslüman ve Hristiyan karşılıklı olarak yaşadıkları yerlerden anavatanlarına zorunlu olarak göç ettirildi. Bu kapsamda 500 bin civarında Türk, Anadolu’ya geldi. Göç edenler arasında Yanya, Drama ve Kavala’dan günlerce at arabalarıyla yapılan yolculuk sonrası iskelelerde haftalarca gemi bekleyen ve 10 gün süren gemi yolculuğuyla Pendik’e Sulh gemisiyle varan Türkler de vardı.

uhymI29pkskcltr0nmd6bae1.jpg

mmzc48doljhxotv2a0rdqfsk.jpg

gnigcfzc4y7mxlvpj8wpsqyt.jpg

xsr20he6f9qlt5ktxvzoumgy.jpg

3Iq70kdqvw8odgpxgrzat5k1.jpg

a2hd5lsjeiyr9uktqqkeg0ff.jpg

6ygntdfmfyw04qcvjrep7whb.jpg

narbm7v9bjguaty1zklr25ol.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.