31. ULUSLARARASI ŞİLE BEZİ KÜLTÜR VE SANAT FESTİVALİ BAŞLADI

31. ULUSLARARASI ŞİLE BEZİ KÜLTÜR VE SANAT FESTİVALİ BAŞLADI

Belediyemiz tarafından bu sene 31.si düzenlenen Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali, 16 ülkeden 40 yabancı ve 60 yerli katılımcıyla kapılarını ziyarete açtı.

Belediyemiz tarafından bu sene 31.si düzenlenen Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali, 16 ülkeden 40 yabancı ve 60 yerli katılımcıyla kapılarını ziyarete açtı. Şile Limanı’mızda düzenlenen açılış törenine AK Parti İstanbul Milletvekili İsmet Uçma, Şile Kaymakamı Salih Yüce, Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu, Ak Parti İlçe Başkanı İlhan Ocaklı, İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr Coşkun Yılmaz, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof Dr Habib Asan,  Uluslararası Festivaller Birliği Başkanı Atilla İpek ve hemşehrilerimiz katıldı.

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK EL SANATLARI FUARI

24 Temmuz’a kadar devam edecek olan 31. Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali için Şile Limanı’na özel stantlar kuruldu. Başta Şile Bezi olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanından gelen 60 yerli ve 16 farklı ülkeden gelen 40 yabancı katılımcı alanda açtıkları stantlarda kendi el ve sanat ürünlerini sergiliyor. Kurulan El Sanatları Fuarı açılan toplam 92 stantla Türkiye’nin en büyük Festival El Sanatları Fuarı unvanının sahibi oldu. Şile Belediye Başkanımız Can Tabakoğlu, festivalin düzenlenmesine destek veren isim ve kuruluşlara hediye takdim ederken kurdelenin kesilmesiyle festivalin açılışını gerçekleştirdiler. Açılış kurdelesinin kesilmesiyle birlikte patlatılan volkan maytaplar görsel bir şölen oluşturdu.

Uluslararası El Sanatları Fuarını ziyaret etmek isteyenler festival boyunca her gün 14.00 ile 01.00 arası stantları ziyaret edebilirler.

 ‘ŞİLE BEZİ’ SADECE ŞİLE’NİN

Belediye Başkanımız Can Tabakoğlu 31. Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali’nde Şile Bezi Coğrafi işaretini Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof Dr Habib Asan’ın elinden aldı. Şile Bezinin almış olduğu coğrafi işaretle İstanbul’un ilk ve tek patentli ürünü oldu.  Açılışta konuşan Belediye Başkanımız Can Tabakoğlu, “31. Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali’ne ev sahipliği yapıyoruz. 1985 den beri ara vermeksizin yapılan İstanbul’un en eski festivalinin ev sahibiyiz. Ama bugün çok farklı bir güzellik daha var, gurur duyuyorum. Özellikle bu festivale adını veren Şile Bezi adına atılan bu adımdan mutluyum, ümitliyim. Türkiye’nin her coğrafyasında bu tür değerlerin kaybolduğu, zaman içerisinde tozlu raflarda yerini bulduğu ve üretimi bittiği bir süreç yaşarken Şile Bezi aksine dikilmeye, ayağa kalkmaya, ihracata ve yurt dışına Pazar olmaya başladı. İşte burada emek, çalışma var. Şile Bezinin geleceğe daha güzel bir şekilde taşınması için ne gerekiyorsa onu yapacağız. Şile kadını yüz yıllardır bu emeği bu güne taşıdı. Şile’yi sırtımızda taşıyoruz. Ekmeğimiz, kültürümüz, değerlerimiz, mirasımız… elbette turizm yapacağız ama bize ait olan değerlerle, yerel ve butik Şile markası ile turizm yapacağız. Buradan Şile Bezine ve Şile’ye sahip çıkan değerli emektarlara başta olmak üzere tüm emek veren çalışanlarımıza teşekkür ediyorum. Coğrafi işaretimizin alınmasıyla birlikte artık Şile Bezi resmi kayıtlarla sadece Şile’nin!” sözleriyle konuşmalarını tamamladı.

 

 

1985’TEN GÜNÜMÜZE ŞİLE BEZİ FESTİVALİ

Birincisi 1985’de gerçekleştirilen Şile Bezi Festivali zamanla evirilerek Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali kapsamında yapılmaya başladı. İstanbul’un en eski festivali olan ve aynı zamanda açılan el sanatları stantları ile Türkiye’nin en büyüğü olan Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali’nin bu sene 31.si düzenleniyor. Festivale de adını veren Şile Bezinin değerine, Şile için Şileli için önemine vurgu yapan Şile Belediye Başkanı Başkan Tabakoğlu; Tescillenen Şile Bezi’ni birçok ülkeye ihraç ettiklerini söylerken, “Bu tescille şuanda Fransa’ya, Amerika’ya, Japonya’ya, Almanya’ya ihracata başladık. Şile Bezi El Sanatları Merkezi'mizde Şile kadınının emeği ile dokuyoruz. Modacılarla çalışıyoruz. Çok güzel ürünler elde ediyoruz. Defilelerimizde erkek giyiminden kadın giyimine ayakkabıdan çantaya moda alanında Şile Bezi çeşitliliğini yakalıyoruz. Bizim marka değerimiz Şile Bezi. Turizm değerimiz Şile Bezi. Uluslararası pazarımız Şile Bezi. Şile Bezi’ni yaşatan en önemli değerimiz de Şile turizmi. Şile’nin ekolojik, doğal tabi değerleri. Tüm bu değerlerle beraber sürdürülebilir bir ekonomi tanımının da paydasında yer alıyoruz. 1985 yılından bu yana Şile Bezi Festivalimizi icra ediyoruz” açıklamasında bulundu.

 

BURCU GÜNEŞ ŞİLE’DE

 

Açılış sonrasında Burcu Güneş Şilelilere unutulmaz bir konser verdi. Limanı dolduran binlerce Şileli, söylenen şarkılara eşlik ederken hep  birlikte doyasıya eğlendi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kaynak: istanbulses/ Şile

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.