“ADALAR ULAŞIM ÇALIŞTAYI”  ÇÖZÜM İÇİN TOPLANDI

“ADALAR ULAŞIM ÇALIŞTAYI” ÇÖZÜM İÇİN TOPLANDI

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun talimatıyla Adalar’ın ulaşım sorunlarının masaya yatırıldığı “Adalar Ulaşım Çalıştayı” Büyükada’da toplandı. Her görüşün dinlendiği &

Büyükada Anadolu Kulübü’nde İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Adalar Belediyesi’nin işbirliğiyle gerçekleştirilen çalıştayda ulaşım, lojistik çevre ve fayton konuları tüm yönleriyle değerlendirildi. Çalıştaya İBB Genel Sekreteri Yavuz Erkut, Genel Sekreter Yardımcıları İbrahim Orhan Demir ve Yavuz Saltık, Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül, Adalar Kaymakam’ı Mustafa Ayhan, Adalar’da yaşayanlar, sivil toplum kuruluşları, faytoncular,  hayvan dernekleri ile kanaat önderleri katıldı.

TÜM PAYDAŞLARI TOPLAMAK İSTEDİK
Geniş katılımlı çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren Ulaşım ve Çevreden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Orhan Demir tüm paydaşları bir araya getirerek yol haritası belirlemek istediklerini vurguladı. Konuşmasını sürdüren Demir, “Bu sorunlar yıllardır çok tartışıldı. Maalesef bu zamana kadar bazıları çözüldü ama genel manada çözülemeyen çok sorunlarımız var. Bu çalıştay umarım başlangıç olur” dedi. Ortak akıl ve ortak çözüm vurgusu yapan Demir, “Ortak bir akılla herkesin üzerinde anlaşabileceği ve çözüme kavuşabileceğimiz bir mutabakata şahsen ben inanıyorum. Meslek hayatımda 40. yılım. Hep ulaşım projeleri ile çalıştım. Vapurda gelirken çözülemeyecek bir sorun değil diyerek geldim. Çünkü herkesin üzerinde anlaşabileceği ortak çözüme varacağız” şeklinde konuştu.

Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Orhan Demir’in ardından ikincisi açılış konuşmasını yapan Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül, yaya önceliğinin kendisi ve Adalar halkı için birinci planda olduğunu belirterek, Adaları’n ulaşım meselesinin çok yoğun hararetli şekilde tartışılması ve samimi bir ulaşım planını birlikte belirlenmesi gerektiğini dile getirdi.

Çalıştayın diğer açılış konuşmacısı Adalar Kaymakamı Mustafa Ayhan da konuşmasında Adalar’ın dünya üzerinde kendine özgü ayrımı ve düzenlemesi olan yerler arasında olduğuna değinerek Adalar’ın bu özelliğini korumak ve geliştirmek istediklerini söyledi.

Açılış konuşmalarının ardından verilen ara sonrası programa ilgili paydaşları buluşturan masa toplantıları ile devam edildi.

ÇÖZÜM İÇİN ALTI MASA KURULDU
Adalar’ın ulaşım sorunlarının tüm yönleriyle değerlendirmek ve çözüme kavuşturmak için masalar oluşturuldu. Ada İçi Toplu Ulaşım, Yaya Ulaşımı, Bisiklet ve Akülü Araç Kullanımı, Hayvan Hakları ve Çevre, Adalar Lojistik Sistemleri, Adalar Arası ve Ana Karaya Ulaşım ile Turizm ve Rekreasyon olmak üzere altı masa etrafında toplanan taraflar sorun tespiti ve çözüm önerileri üzerinde durdu.

Adalar Ulaşım Çalıştayı’nın oturumları, alanında uzman akademisyen ve yöneticiler tarafından yönetildi Prof. Dr. Haluk Gerçek, Prof. Dr. Alper Ünlü, Prof. Dr. Murat Arslan, Şehir Hatları Genel Müdürü Sinem Serhan Dedetaş, Doc. Dr. Eda Beyazıt ve Prof. Dr. Mehmet Ocakçı’nın moderatörlük görevlerini üstlendiği oturumlarda,  Adalar’ın ulaşımı tüm yönleriyle değerlendirildi.

GRUP TOPLANTILARINDA ÖNERİLER AÇIKLANDI
Grup toplantılarında ele alınan konular ve öneriler masa moderatörleri tarafından kapanış toplantısında açıklandı. Mevzuat eksikliği ve denetim yetersizliği tüm masaların ortak tespiti olarak öne çıktı. Adalar içi ulaşımda mevzuata aykırı elektrikli ve akülü ulaşım araçlarının denetimine vurgu yapıldı. Yeni bir ulaşım vizyonuna ve talep yönetimine gerek duyulduğu dile getirilirken çözüm için kurumlar arası işbirliği çağrısı yapıldı. Çalıştayda fayton konusu da ele alınırken denetimlerin sıklaştırılması ve veteriner hizmetinin iyileştirilmesinin gerekliliği tespitinde bulunuldu.

TARAFLAR AYNI MASADA BULUŞTU
Adalar’ın uzun yıllardır çözüme kavuşamamış sorunlarına kalıcı ve sürdürülebilir çözümler getirmek için tüm paydaşlar çalıştayda temsil edildi. TEMA, Bisikletliler Derneği, İstanbul Turizm Platformu, Akademi Vakfı, Adalar Vakfı, Tarih Vakfı, Alternatif Eğitim Derneği, muhtarlar ve çeşitli ulaşım operatörleri ile sivil toplum kuruluşları çalıştayda yer aldı.

“ÇALIŞTAY VAPURU” ADALAR İÇİN KALKTI
Çalıştaya davetlilerin basın mensuplarının ulaşımı için “Çalıştay Vapuru” tahsis edildi. Karaköy ve Bostancı iskelelerinden Büyükada’ya hareket eden misafirlere çay ve simit ikram edildi. “Çalıştay Vapuru” oturumların ardından yolcularını yine adreslere ulaştırdı.

İBB ÜST YÖNETİMİ HAZIR BULUNDU
İBB yönetimi, sorunların etraflıca ele alınması ve yol haritasının etkin bir biçimde belirlenmesi için üst düzey katılım gösterdi. Çalıştaya İBB Genel Sekreteri Yavuz Erkut, Ulaşım ve Çevreden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Orhan Demir, Şehircilik ve Planlamadan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Çakılcıoğlu, Şehir Hatları Genel Müdürü Sinem Serhan Dedetaş ve çok sayıda birimden yetkili iştirak etti.

ÇÖZÜM İÇİN İŞBİRLİĞİ YAPMALIYIZ
Kapanış konuşmasını yapmak için kürsüye çıkan İBB Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Orhan Demir, ulaşım sorunun zor bir o kadar da ciddi planlama gerektiren konular olduğuna değindi. Çalıştayda farklı düşüncede olan kesimlerin uyum içinde çalıştığını söyleyen Demir, “Çalıştay sonrası düzen içinde yaşayabileceğimizi görüyorum” dedi. Çalıştayda dile getirilen görüşlerden denetim eksikliği konusunu yanıtlayan Demir, “Denetim konusunu tek başına değil, ilgili tüm kurumlarla bütüncül bir yaklaşımla ele almayız” şeklinde konuşmasını bitirdi.


Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi

















HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.