Adana Altın Koza Film Festivali 30. Kez Sinemaseverlerle Buluşacak

Adana Altın Koza Film Festivali 30. Kez Sinemaseverlerle Buluşacak

“KURU OTLAR ÜSTÜNE”NİNTÜRKİYE PRÖMİYERİ ALTIN KOZA’DA

Yönetmen Nuri Bilge Ceylanimzalı “Kuru Otlar Üstüne” filmi Türkiye Prömiyerini, 30. Uluslararası AdanaAltın Koza Film Festivali’nde yapacak.

 

76. Cannes FilmFestivali’nde, Merve Dizdar’a filmdeki performansıyla “En İyi KadınOyuncu” ödülünü kazandıran film, Türkiye’de ilk kez Altın Koza’ dasinemaseverlerle buluşacak.

Prömiyere, filminyönetmeni Nuri Bilge Ceylan’ın yanı sıra; başrol oyuncuları MerveDizdar, Deniz Celiloğlu ve Musab Ekici ile film ekibikatılacak.

 

“Pandemi ve sonrasındayaşanan sıkıntılı süreçte sinema salonları bir bir kapanırken sektörün üretimedevam etmesi Türk sinemasının gelişimi ve tanınırlığı için çok değerlidir”diyen Başkan Zeydan Karalar, üniversitelerin gerçekleştirdiğiakademik çalışmaların, sinemaya yönelen gençlerden gelen yeni fikirlerinsektördeki başarıyı arttırarak yeni bir sinema oluşumuna katkı koyduğunu,çekilen filmlerin birçok ülkede ilgi görüp çeşitli festivallerde yeralmalarından büyük sevinç duyduğunu ifade etti.  Zeydan Karalar, “Ülkemizekazandırdığı ödüllerle bizleri gururlandıran Nuri Bilge Ceylan’ıfestivalimizde ağırlamaktan mutluluk duyacağız” diye ekledi.

 

Türk Sineması’nın enönemli yönetmenlerinden biri olan ve uluslararası alanda kazandığı ödüllerledünya sinemasında adından söz ettiren Nuri Bilge Ceylan Cannes FilmFestivali’nde daha önce; “Uzak” filmiyle 2003 yılında Jüri Büyük Ödülünü,“İklimler” filmiyle 2006 yılında FIPRESCI Ödülü’nü,  “Üç Maymun”filmiyle 2008 yılında En İyi Yönetmen Ödülü’nü, “Bir Zamanlar Anadolu’da”filmiyle 2011 yılında Jüri Büyük Ödülü’nü, “Kış Uykusu" filmiyle 2014yılında Altın Palmiye Ödülü'nü kazanmıştı. Ceylan, 2009 yılında düzenlenen62. Cannes Film Festivali jüri üyeleri arasında yer almış ve yine aynı yıl 16.Altın Koza Film Festivali'nde Jüri Başkanlığı yapmıştı.

 

Filmde, İstanbul'aatanmayı umarken Anadolu'nun ücra bir köyünde zorunlu hizmetinin dördüncüyılını bitiren genç öğretmen Samet'in hikayesini anlatılıyor. Samet, meslektaşıKenan'la birlikte iki kız öğrenci tarafından taciz edilmekle suçlanınca, içinedüştüğü çetin hayattan kurtulma umudunu tamamen kaybeder. Ancak kendisi de öğretmenolan Nuray ile tanışması, bu endişesini yenmesine yardımcı olabilir.

 

Ceylan'ın "olgunlukdönemi eseri" olarak nitelendirilen film, doğunun uzak bir kasabasındamecburi hizmetini yapan; kendini bir köşede unutulmuş "kuru otlar"gibi hisseden resim öğretmeni Samet'in hikayesi üzerinden, genç ve yalnızinsanların hüzünlü öyküsüne odaklanıyor. Samet'in edebiyat öğretmeni arkadaşıKenan ve İngilizce öğretmeni Nuray'ın arasında gelişen hikaye; Anadoluinsanının sorunlarına ince dokunuşlar yaparken, bireyin ebedi yalnızlığı veçaresizliği serüvenini de varoluşçu bir yaklaşımla tartışmaya açıyor. NuriBilge ve Ebru Ceylan çiftinin çektiği fotoğraflar da hikayeye estetik bir boyutkatıyor. Karlarla kaplı bir doğada tek başına yürüyen adam planıyla açılan "KuruOtlar Üstüne" filmi, Nuri Bilge Ceylan filmlerinin ana teması olan"taşra sıkıntısı çeken adam" ruhuna gönderme yapıyor.

 

30. yılına ulaşmanınheyecanıyla seyirciyle buluşacak olan Uluslararası Adana Altın Koza FilmFestivali’nde bu yıl da Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Belgesel FilmYarışması, Uluslararası Kısa Film Yarışması, Ulusal Öğrenci Kısa Film Yarışmasıve Adana Kısa Film Yarışması bölümleri yer alacak.

 

Festival kapsamındaayrıca; dünya sinemasından seçkiler, özel gösterim bölümleri, belgeselgösterimleri, söyleşiler, atölye çalışmaları, sinema sempozyumu ve sergiler deyer alacak.

 

https://altinkozaff.org.tr/  

givrsftzvdrk7p0jy483ywtl.jpg

xegckmnxshd2acIpkzjm0o7w.jpg

otsjz4qklh80ulaehxaeczwy.jpg

hep2xqcg1rvvytszjamfyrhc.jpg

72nakxqyj4kg0f1nmgw5msrh.jpg

3r4kuwdpmhatosngwfil0ges.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.