Ahmet Atman Koşusu'nu Arts Man kazandı

Ahmet Atman Koşusu'nu Arts Man kazandı

3+ yaşlı safkan başarılı safkan İngiliz atlarının birincilik mücadelesi verdiği koşu, 2400 metre mesafede çim pistte gerçekleştirildi.

2022 yılı Ahmet Atman Koşusu'nu, Müzeyyen Karabulut'un sahibi ve yetiştiricisi olduğu, Cemil Turan tarafından antrene edilen 6 yaşındaki doru erkek safkan Arts Man (Tizway - Art's Lady / Theatrical) jokeyi Sadettin Boyraz idaresinde beyaz bayrak ayna yaparak kazandı.

Mücadelenin ikinciliği, Demirkurt (Dutyfree - Divine Life / Divine Light) ve Trevi Fountain (Offlee Wild - Kansas / Kahyasi) isimli safkanlar atbaşı paylaşırken, Ganando Solo (Church Pictures - Summer Sun / Galetto) dördüncü ve Rising Sory (Victory Gallop - Lalla Mina / Distant Relative) isimli safkan da beşinci oldu.

Koşunun galibi Arts Man için bitiriş derecesi 2.30.76 olurken, farklar 2 Boy - Atbaşı - 1 Boy - 1 Boy şeklinde sonuçlandı.



Koşu sonrası düzenlenen törende, koşuyu kazanan atın sahibi adına Kamil Arda'ya ödülünü, merhum Ahmet Atman'ın torunu, Kulübümüz Asli Üyesi Esra Atman verdi.



Törene, Kulübümüz Genel Saymanı Adil Mert Kaya, Yönetim Kurulu Üyemiz M. Kerem Alkan ile davetliler de katıldı.

AHMET ATMAN

1897 yılında Midilli Adası'nda doğan Ahmet Atman, Kuleli Askeri Lisesi'nden mezun oldu. Mühendishane-i Bahr-i Hümayun (İTÜ)'nda yüksek eğitimini tamamladı. Teğmen rütbesi ile Kurtuluş Savaşı'na katıldı ve birçok cephede savaştı. Cumhuriyetin ilanına yakın günlerde Süvari Yüzbaşı olarak Mareşal Fevzi Çakmak'ın yaverliğine atandı. 1923 yılında Necmiye Hanım ile evlendi. Bu dönemde Atatürk'ün atçılığın gelişmesi için yakın çevresine verdiği tavsiyeleri dikkate alarak atçılığa başladı. Ahmet Atman'ın da 1926 yılında kuruluşuna katkı sağladığı ve yarışçılığımıza çağdaş bir yapı kazandıran Yüksek Yarış ve Islah Encümeni Dönemi'nde at yarışlarına ve atçılığa karşı ilgi giderek arttı. Yarış sahalarında centilmenliği ile tanınan Ahmet Bey'in ilk yarış atı olan Drocourt 1930 yılında start aldı. Atlara olan sevgisi nedeniyle 1934 yılında çıkan kanun ile "Atman" soyadını alan Ahmet Atman, aynı yıl sağlık sorunları nedeniyle askerlik mesleğinden emekli oldu. Ticaret hayatına atılıp, Atman İnşaat'ı kurdu. 1942 yılında Fikret Yüzatlı ile birlikte başlattığı çalışmalarla, Sait Akson ve Ali Ersan'ın da ortak çabalarıyla biçimlenen Yarış Atları Yetiştiricileri ve Sahipleri Derneği kuruldu. Ahmet Atman, derneğin kurucu üyeleri arasında yer aldı. Atlara duyduğu sevgiyi oğlu Özdemir ve kızı Esin'e de aşıladı. Her ikisini de iyi birer binici ve atçı olarak yetiştirdi. 1935 yılında Tomru, 1940 yılında Konca ve 1945 yılında Fettan isimli safkanlarla Gazi Koşusu'nu kazanma başarısını gösterdi. 1948 yılında aramızdan ayrılan Ahmet Atman'ı anısına düzenlenen bu koşu vesilesiyle saygı ve rahmetle anıyoruz.

wyIlxs1b23vjhdhvgcpqcuot.jpg

c9n1dpklyl7mjxmdgzjvtrh6.jpg

umzt68l2hdjef1brnjnxuwtq.jpg

2l43smdhq1vftyI7y9hrcewi.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.