Akif Hamzaçebi, Karadenizlilere anayasayı anlattı

Akif Hamzaçebi, Karadenizlilere anayasayı anlattı

TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi, 16 Nisan Yeni Anayasa referandumu öncesinde İstanbul Karadenizliler Derneği’ni ziyaret etti.

İstanbul Karadenizliler Dernek Başkanı Ahmet Balcı, CHP Kağıthane İlçe Başkanı Mehmet Ali Yüksel, partililerin ve dernek üyelerinin katıldığı toplantıda, 16 Nisan halk oylamasıyla ilgili bir takım açıklamalar da bulunan CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, “Türkiye’nin parlamenter sistem geleneği var” dedi.

Açılış konuşmasını Dernek Başkanı Ahmet Balcı yaparken, Küçük bir eleştiriyi yapmayı da ihmal etmedi. Başkan Ahmet Balcı, “ Muhalefet ne kadar güçlü olursa iktidar o kadar kendine çeki düzen verir. Ben Kâğıthane meydanında 10 yıldır, 10 gün boyunca Karadenizliler festivali yapıyorum. Ama ben 10 yıldır hiçbir CHP üst düzey yöneticisini festivalimde göremiyorum. Ben ana muhalefetin güçlü olmasını istiyorum” diyerek niçin hayır dediklerini TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi’den anlatmasını istedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanvekili Hamzaçebi, “Türkiye bugüne kadar parlamenter sistem de bir sorun mu yaşadı? Tıkanma mı var? Bir şey ihtiyaçtan doğar.” İfadelerini kullandığı konuşmasına şöyle devam etti:

“Dünya da hükümet sistemleri nedir diye baktığımızda birincisi parlamenter sistem bu şu demektir. İkincisi başkanlık sistemidir. Bu sistemde sadece başkan vardır. Seçimle gelen bir parlamento kongre var ama hükümet onun içinden çıkmıyor. Hükümet dediğimiz sadece bir kişidir; başkandır. Bunun en ideal şekli Amerika’dadır. Bu iki sistem arasında bir de yarı başkanlık sistemi mevcuttur. Şimdi tartışılan Türkiye, bugüne kadar alıştığı sistemi değiştirsin mi?”

Çift başlılık söylemleriyle ilgili de konuşan Hamzaçebi, “İki başlı deniliyor. Şu anda iki başlı bir yönetim yok. Her parlamenter sistemde yönetilen ülkede Cumhurbaşkanı vardır, Başbakan vardır. Fransa hariç bütün Avrupa ülkelerinde parlamenter sistem vardır. Parlamenter sistemde Cumhurbaşkanı denge unsurudur, kriz çözer. En önemli özelliği de tarafsız olmasıdır. Çift başlılık diye bir şey söz konusu değil.” İfadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.