AKM 13 YIL ARADAN SONRA HİZMETE AÇILDI

AKM 13 YIL ARADAN SONRA HİZMETE AÇILDI

Atatürk Kültür Merkezi (AKM), 13 yıl aradan sonra Cumhuriyet Bayramı'nda hizmete açıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Yeni AKM ile burada, İstanbul'a...

Atatürk Kültür Merkezi (AKM), 13 yıl aradan sonra Cumhuriyet Bayramı'nda hizmete açıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Yeni AKM ile burada, İstanbul'a ve dünyaya unutulmaz kültür sanat hizmetleri sunacak abidevi bir eser ortaya çıkardık. Uzun yıllar önce AKM'nin yenilenmesi projesine karşı çıkan, akla hayale gelmeyen yalanlara, iftiralara başvuran kişilerin, ortaya çıkan eser karşısında bir parça da olsa mahcubiyet duyacaklarına inanıyorum" dedi.

İstanbul Taksim'de inşası yaklaşık 2,5 yıl süren AKM, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin katıldığı törenle hizmete açıldı. Törene Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, çok sayıda siyasetçi ve sanatçı katıldı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılış töreninde yaptığı konuşmada, AKM'nin eski Türkiye ve yeni Türkiye fotoğrafının en belirgin şekilde görüldüğü yer olduğunu belirterek, "Uzun yıllar önce AKM'nin yenilenmesi projesine karşı çıkan, akla hayale gelmeyen yalanlara, iftiralara başvuran kişilerin, ortaya çıkan eser karşısında bir parça da olsa mahcubiyet duyacaklarına inanıyorum" dedi.

Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

CUMHURİYETİ KURANLARA BORCUMUZU GECE GÜNDÜZ ÇALIŞARAK ÖDÜYORUZ: “Biz, Cumhuriyet’imizi kuranlara borcumuzu, 2023 hedeflerimizi ortaya koyarak ve bunları gerçekleştirmek için gece gündüz çalışarak ödeme gayreti içindeyiz. Hiçbir engelin, hiçbir tuzağın, hiçbir saldırının bizi hedeflerimize ulaşmaktan alıkoymasına izin vermeyeceğiz. Cumhuriyet’imizin 98. yıl dönümüne erişmenin sevincini yaşadığımız bugün, ülkemize ve İstanbul’umuza yeni bir kültür sanat eseri kazandırmanın mutluluğu ve gururu içindeyiz.

ESKİ TÜRKİYE'NİN KÖHNELEŞMİŞ YÜZÜNÜN SEMBOLÜ OLAN AKM: Taksim'de 75 yıl önce temeli atılan AKM, uzunca bir süre önce artık kullanılamaz hale gelmişti. Aslında biz, İstanbul'un bu sembol yapısını yeni baştan inşa etmek için uzun yıllar önce harekete geçtik. Ancak attığımız her adımda engellerle karşılaştık. Eski Türkiye'nin köhnemiş yüzünün sembolü olan, her tarafı dökülen AKM binasını yıktırmamak için yapılan kampanyaları hepiniz hatırlıyorsunuz. Halbuki biz, en başından beri burada, orasını yıktıktan sonra yerine çok daha güzelini, çok daha estetiğini, çok daha kullanışlısını yapacağımızı söylüyorduk. Buna rağmen mesele siyasi hesaplaşma, kimi çevrelerce kaos çıkarma hadisesine dönüştürülerek bize ve ülkeye vakit kaybettirildi. Gezi olayları sırasında o binanın nasıl terör örgütlerinin gövde gösterisi yerine dönüştürüldüğünü unutmadık.

2,5 YIL GİBİ REKOR BİR SÜREDE TAMAMLANDI: Nihayet tüm bu sorunları aşarak gereken hazırlıkları yaptık ve 2019'da yeni binanın temelini attık. Bu eserin inşası, 2,5 yıl gibi rekor bir sürede tamamlandı. İçinde bulunduğumuz bu salon, AKM'mizin en büyük ve ana yapısıdır. Seyirci kapasitesi 2 binin üzerinde olan bu salon, her türlü kültür sanat faaliyetini icra etmeye uygun altyapıyla donatılmıştır. İkinci salonumuz da 800'ü aşan seyirci kapasitesi ve modern donanımıyla pek çok faaliyet için uygun bir altyapıya sahiptir. Kültür Sokağı ise kütüphanesi, çocuk sanat merkezi, sineması, sergi salonu, kafeleri restoranlarıyla her kesime hitap etmektedir.

AKM TARTIŞMALARINDA SÖZÜMÜZÜ ESERLERİMİZLE SÖYLEDİK: Yeni AKM ile burada, İstanbul'a ve dünyaya unutulmaz kültür sanat hizmetleri sunacak abidevi bir eser ortaya çıkardık. Uzun yıllar önce AKM'nin yenilenmesi projesine karşı çıkan, akla hayale gelmeyen yalanlara, iftiralara başvuran kişilerin, ortaya çıkan eser karşısında bir parça da olsa mahcubiyet duyacaklarına inanıyorum. Bu eser, eski Türkiye ve yeni Türkiye fotoğrafının en belirgin şekilde görüldüğü yerdir. Biz, bunun benzerini biliyorsunuz Harbiye'de de yaşadık. "Yapmayacaklar, burada sadece oyalıyorlar'. Bunları söylediler. Biz, Harbiye'deki kongre merkezini de yaptık ve İstanbul'a kazandırdık. AKM tartışmalarında da sözümüzü eserlerimiz ve hizmetlerimizle söyledik. Biz, 1994 yılından beri bu şehir için neler yapmadık ki. Haliç'i temizleyip yeniden halkımızın hizmetine sunduk, tünelleri, köprüleri, metroları, otoyollarıyla güçlü bir ulaşım altyapısı kurduk. Çünkü biz İstanbul'a aşıktık. 

BU ŞEHRE VURDUĞUMUZ MÜHÜRLERİN SON HALKASI AKM: Kentsel dönüşüm projeleriyle, parklarıyla, yeşil alanlarıyla şehrin çehresini değiştirdik. İstanbul Havalimanı ve inşası yolunda ilk adımlarını attığımız Kanal İstanbul gibi küresel düzeyde stratejik projelerle şehrimizi dünyanın kalkınma gündeminin merkezine yerleştirdik. Üniversiteleri, şehir hastaneleri, statları, spor salonlarıyla şehri cazibe merkezi haline getirecek sayısız hizmeti halkımızın hizmetine sunduk. İşte bugün de yeni AKM'yi hep birlikte açıyoruz. Türkiye'nin ve İstanbul'un 2023 hedeflerine uygun böyle bir eseri şehrimize kazandırmakla bizden sonraki nesillere en büyük hediyelerden birini verdiğimize inanıyorum. İstanbul'un 1453'teki fethinden beri bu şehre vurduğumuz mühürlerin son halkası olarak gördüğüm AKM, ülkemizin kültür sanat nabzının attığı yer olarak inşallah asırlar boyunca ayakta kalacaktır. Projesinden inşasına kadar her aşamasını yakından takip ettiğim bu muhteşem eserin, ülkemize ve İstanbul'umuza hayırlı olmasını diliyorum.

ARTIK ÇEHRESİ DEĞİŞMİŞ, UFKU DERİNLEŞMİŞ BİR İSTANBUL VAR: İstanbul'a belediye başkanı seçildiğimizde etrafı gecekondularla çevrili, altyapısı yetersiz bir şehir devralmıştık. Sorunları çözmek için kolları sıvadık ve kısa sürede çok önemli mesafe kat ettik. Başbakanlığımız ve cumhurbaşkanlığımız döneminde de İstanbul'un her meselesiyle çok yakından ilgilendik. Bu kadim şehir geri dönüşü olmayan kimi tahribatlara uğradı ama şu gerçeği kabul etmeliyiz ki artık çehresi değişmiş, ufku derinleşmiş, imkanları artmış, hedefleri büyümüş bir İstanbul vardır. Artık eğitimden sağlığa, ulaşımdan spora her alanda dünyanın en gelişmiş şehirleriyle yarışan ve çoğunu da geride bırakan bir İstanbul'a sahibiz. Sanatçılarımız gece gündüz çalıştılar ve bu milli eseri ortaya çıkardılar. Bugün işte bu eserle Hasan Uçarsu Beyefendi’nin bestelediği Koca Sinan Operası'yla resmi açılışı yapıyoruz. Mimar Sinan'ı böyle bir eserle anmamızı, ecdadımıza ve tarihimize vefa borcumuzun gereği olarak görüyorum.”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.