ARAŞTIRMAYA GÖRE, ENERJİ TASARRUFU SAĞLANMASINDA POTANSİYELİ EN YÜKSEK YERLER TİCARİ BİNALAR

ARAŞTIRMAYA GÖRE, ENERJİ TASARRUFU SAĞLANMASINDA POTANSİYELİ EN YÜKSEK YERLER TİCARİ BİNALAR

Yapılan araştırmaya göre, enerji tasarrufu sağlanması bakımından potansiyeli en yüksek yerler ticaret binaları. Onları, orman ürünleri, kağıt ve gıda sektörü izledi.

Yapılan araştırmaya göre, enerji tasarrufu sağlanması bakımından potansiyeli en yüksek yerler ticaret binaları. Onları, orman ürünleri, kağıt ve gıda sektörü izledi. 45 şehirde 320 işletmeyi kapsayan araştırmaya göre, bu işletmelerde enerji verimliliği yatırım projeleriyle toplam 1,1 milyon ton karbondioksit emisyon azaltımı yapılabilir.

ESCON Enerji, sanayicilerde çevreci üretim yapmaya yönelik farkındalık yaratma amacına yönelik olarak "Türk Sanayisinin Enerji Verimliliği Raporu"nu hazırladı. Sanayi tesislerinde enerji verimliliği alanındaki durumu ortaya koymak üzere hazırlanan rapor kapsamında 45 şehirde, 14 sektördeki 320 işletme incelendi. Yapılan incelemede, işletmelerin toplam enerji tüketimi yıllık 6,6 milyon TEP (Ton Eşdeğer Petrol) olarak hesaplanırken sanayi tesisleri ve ticari binalarda enerji verimliliği projelerinin hayata geçmesiyle toplam 1,1 milyon ton karbondioksit azaltımı sağlanabileceği tespit edildi.

ESCON Enerji Genel Müdürü Onur Ünlü, çevrimiçi olarak düzenlenen basın toplantısında rapor hakkında bilgi verdi. Ünlü’nün değerlendirmesi şöyle:

POTANSİYELİN EN YÜKSEK OLDUĞU YER TİCARİ BİNALAR: Enerji etüdü yapılan işletmelerin faaliyet gösterdiği sektörlere bakıldığında en yüksek tasarruf potansiyelinin yüzde 67,3 ile ticari binalarda olduğu görüldü. Onu 49,9 ile orman ürünleri, yüzde 45,07 ile kâğıt ve yüzde 44,7 ile gıda sektörünün izliyor.

YEŞİL EKONOMİK BÜYÜME MODELİNİ BENİMSEMELİYİZ: Emisyon kaynaklıçevre kirliliği ve enerjinin verimsiz kullanımı doğal yaşama geri döndürülemez zararlar veriyor. Eğer enerji ve kaynak verimliliği odaklı bir yaklaşımı yani ‘yeşil’ ekonomik büyüme ve kalkınma modelini benimser, enerji kullanımımızı azaltır, geriye kalan kısmı da temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarından tedarik edebilirsek hem iklim krizine sebep olan sera gazı emisyonlarını azaltır hem de daha büyük ve yıpratıcı etkilerden kaçınabiliriz. Bu süreçte işletmelere özellikle sanayicilere önemli görevler düşüyor. Biz de Türkiye’nin ilk global enerji hizmet şirketi olmamızın getirdiği sorumluluğun bilinciyle hazırladığımız bu rapor ile Türk sanayisinin enerji verimliliği alanında yüksek bir potansiyele sahip olduğunu ortaya koyduk. Bu tablo, en yeni ve yenilenebilir enerji kaynağı olarak tanımlanan enerji verimliliğinin işletmelerin odağındaki ilk konu olması gerektiğini gösteriyor.

TÜM MALİYETİ ENERJİ HİZMET ŞİRKETLERİNCE ÜSTLENİLİYOR: Enerji verimlilik projelerinin hayata geçmesinin önündeki en önemli engel finansman. En yaratıcı finansman çözümü olarak tanımlanan Enerji Performans Sözleşmeleri. Tüm maliyeti enerji hizmet şirketlerince üstleniliyor. Bu sayede sanayiciler bir kuruş dahi yatırım yapmadan tesislerini enerji verimli hale getirilebiliyor. İşletmelerin EPS veya diğer destek mekanizmalarından yararlanarak, yeni dünya düzeninde rekabet edebilecek karbon nötr yapıya ulaşmaları mümkün.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.