ARTVİNLİ ÇİFTÇİ: "BİR TANE ÖKÜZ ALALIM. TRAKTÖR PARASINDAN DA KURTARIR. GÜBRE DE OLUR BAHÇEMİZE"

ARTVİNLİ ÇİFTÇİ: "BİR TANE ÖKÜZ ALALIM. TRAKTÖR PARASINDAN DA KURTARIR. GÜBRE DE OLUR BAHÇEMİZE"

Türk lirasının değer kaybetmesi sonucu gübre ve mazot gibi maliyetlerde yaşanan artıştan yakınan Artvinli çiftçi Süleyman Köksal, “Bir tane öküz alalım...

UĞUR İSTANBULLU 

Türk lirasının değer kaybetmesi sonucu gübre ve mazot gibi maliyetlerde yaşanan artıştan yakınan Artvinli çiftçi Süleyman Köksal, “Bir tane öküz alalım diyorum, iki üç kişi ona bakalım. Traktör parasından da kurtarır. Ondan sonra gübre de olur bahçemize. Tarımla hayvancılığı bir arada götürmedikten sonra işin içinden çıkamazsınız" dedi.

Artvin'in Ardanuç ilçesinde 30 yıldır minibüsçülük yaptığını, aynı zamanda Ferhatlı köyünde de sebze ve meyve ürettiğini belirten Süleyman Köksal, "Eski yıllarda daha çok tahıl falan yapardık. Ama eskiden öküzlerimiz vardı, öküzleri koşardık, ekinlerimizi ekerdik. Ondan çıkan samanı öküzlerimize yedirirdik. Öyle geçerdi ama şimdiki şartlar daha farklı tabii. Traktörle koşmak zorunda kalıyoruz o da büyük maliyetlere sebep oluyor. Ben, 40 yıldır tarlaları sürmedim ama bu sene sürmek zorunda kalırım gibi bir his var içimde. Çünkü un fiyatı 500 liraya çıkacak yılbaşından sonra. Bu şartlarda un falan alamayacağız herhalde. Bunun için bir taraftan zor da olsa traktörle sürdürüp tarlaları ekmeyi düşünüyorum” diye konuştu.

“EKECEĞİMİZ İKİ ÜÇ TARLA, ÜÇ AİLEYE DÖRT YIL YETER"

Değirmene gelme sebebinin bulgur yapmak olduğunu belirten Köksal, "Ufak yer burası. Her beş kişiden üç kişi diyor, ‘imkanım olsa’ diyor ‘ben de tarlamı ekerim, sürerim’. Yani bu işe ilgi daha artmaya başladı. Çünkü her şey arttı, bunun altından çıkamayacak vaziyete geliyoruz. Beş yüz lira olursa bir çuval un, onu sen iki üç tarla ektiğin zaman, yani Allah-u Teala da verirse, güzel yağışlı giderse en az 100 teneke ekin alacaksın. Yani 100 teneke ekin demek 1,5-2 ton demek. 2 ton ekininle sen, belki üç aile 4 yıl buna para vermeyecek” dedi.

“HEM MAZOTTAN HEM TRAKTÖRDEN KURTULALIM”

Mazot fiyatının düşürülmesi halinde pek çok kişinin tarımla ilgilenmeye devam edeceğini belirten Köksal, "10 liraya çıktı mazot, 5 lira olsa ekmeyen kalmaz tarlasını. Yani bunun için adamın kapısında traktör duruyor, mazot çok pahalı olduğu için sürmüyor tarlasını, süremiyor. ‘Bir tane öküz alalım’ diyorum, iki üç kişi ona bakalım. Traktör parasından da kurtarır. Ondan sonra gübre de olur bahçemize. Tarımla hayvancılığı bir arada götürmedikten sonra işin içinden çıkamazsınız" dedi.

 

Kaynak: ANKA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.