ATAŞEHİR ATASI’NI ÖZEL BİR PROGRAMLA ANDI

ATAŞEHİR ATASI’NI ÖZEL BİR PROGRAMLA ANDI

Ataşehir Belediyesi ile Arguvan ve Köyleri Eğitim-Kültür Vakfı tarafından Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün, vefatının 84. yıl dönümüne özel bir anma programı düzenlendi.

Mustafa Saffet Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Sadık Semih Kayhan, Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş, Arguvan ve Köyleri Eğitim Kültür Vakfı Başkanı Haydar Karaçam, Vakıf Yönetim Kurulu Üyeleri ile Ataşehirli yurttaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda ilk olarak İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, “Mustafa Kemal Atatürk’ün Sağlığıyla İlgili Bilinmeyen veya Yanlış Bilinen Süreçler” konulu bir konferans gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Sezai Yılmaz, Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hastalığına ilişkin tespit ve süreci anlattığı konferansta şunları söyledi: “Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve kahramanı Atatürk’ün hastalık süreci doğal olarak hepimizde merak uyandıran konu. Bu merak ve ilgiye rağmen kaynaklara ve belgelere dayanarak Atatürk’ün hastalık ve ölüm sürecini aydınlatan çalışma son derece azdır. Bunu çok açık yüreklilikle söylüyorum; Atatürk aslında çok sağlıklı bir bireyde değil çocukluğunda, gençliğinde, savaş alanlarında her türlü zorluklarla savaşıyor. Bizim litarüterde primer dilier siroz bir hastalık. Yani vücudun kendi kendine aştığı savaş sonucu otoimmün dediğimiz bir hastalık grubundaki bir hastalık. Fakat Türk doktorlar, “maalesef Atatürk alkol aldığından dolayı” hep karaciğer bundan dolayı diye bağlıyorlar. Bugün ki verilere dayanarak ondan veya bundan demek çok zor. Fakat şu kadarını söyleyeyim “Muayenler esnasında o kadar çok çelişkili ibareler var ki Atatürk’ün muayene eden doktor Fiessenger ikinci gelişinde bundan bahsediyor. Atatürk’ün doktoru Şükrü Kaya diyor ki: “Sayın profesör alkolden mi oldu?” Fiessenger aynen şöyle diyor: “Benim bir sürü Fas ve Cezayirli hastam var. Bunların hiç biri ağzına hayatta ispirtolu içecek koymamıştır. Fakat bunlarda da aynı hastalık var ve alkolden kaynaklı olduğunu düşünmüyorum. Atatürk’ün karaciğer hastalığının başka bir sebeple (B veya C hepatiti gibi, enfeksiyöz nedenler, sebebi bilinmeyen hastalıklar vs) bağlı olduğunu veya olmadığını kesin olarak söylemek hiçbir zaman mümkün değildir. Alkol Atatürk’ün hastalığına olumsuz yönde etki ettiği kesin ama sebep kesin o denemez.”

Program, Prof. Dr. Sezai Yılmaz’ın konferansının ardından sanatçı Dilek Türkan’ın, Ulu Önder Atatürk’ün sevdiği şarkıları seslendirmesiyle devam etti. Türkan, “Fikrimin İnce Gülü, Yemen Türküsü, Kimseye Etmem Şikâyet” gibi Atatürk’ün sevdiği birbirinden güzel eserleri dinleyicilere sundu.

Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Sadık Semih Kayhan, Prof. Dr. Sezai Yılmaz ve sanatçı Dilek Türkan'a günün anısına çiçek taktim etti.

btgaudc4wwojmhfIq327olvm.jpg

rgnlxvhwfkleuaozbty5no2b.jpg

xa9xepuw4ebwlf83aybltytr.jpg

0ln8izuk9ojo7nmhvxgvhamq.jpg

arqumcp1Ihzzlso6bknw0txi.jpg

4qs9jzvtnelai2qm1glpokcw.jpg

poeiwfglzbsIfqcsxjqxndh0.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.