ATAŞEHİR’DE TURUNÇGİL UZUN ANTENLİ BÖCEĞİ İLE MÜCADELE

ATAŞEHİR’DE TURUNÇGİL UZUN ANTENLİ BÖCEĞİ İLE MÜCADELE

Ataşehir’de, yeşil varlığını tehdit ettiği belirlenen “Turunçgil Uzun Antenli Böceği (Anoplophora Chinensi)”ne karşı harekete geçildi.

Ataşehir’de, yeşil varlığını tehdit ettiği belirlenen “Turunçgil Uzun Antenli Böceği (Anoplophora Chinensi)”ne karşı harekete geçildi.

Yapılan çalışmalarda Atatürk Mahallesi Gardenya Sitelerinde, Değirmenyanı Park alanında, Turkuaz ve Zümrüt Sitesi’nde toplam 60 adet ağaçta Turunçgil Uzun Antenli Böceği zararlısına ait çıkış delikleri tespit edildi.

5996 Sayılı Kanun kapsamında alınması gereken zirai karantina tedbirleri gereğince, belirlenen bu ağaçlar, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün resmi yazısı doğrultusunda ve koordinasyonunda; Ataşehir Belediye ekipleri tarafından imha edilmeye başlandı. 

Turunçgil Uzun Antenli Böceği veya zararı ile karşılaşıldığında en yakın İl/İlçe Müdürlüğü’ne yurttaşlar ellerindeki örneklerle birlikte başvurabilir.

Kesilen Ağaçların Yerine Yenileri Dikilecek

Mücadele çalışmaları tamamen bittikten sonra, kesilen ve sonrasında imha edilecek ağaçların yerine, Ataşehir Belediyesi tarafından söz konusu böceğe karşı dayanaklı ağaçlar dikilecek.

Turunçgil Uzun Antenli Böceği Neden Gördüğü Yerde İmha Edilmelidir?

Turunçgil Uzun Antenli Böceği fidan ve ağaçların ölümüne yol açan tahripkâr bir zararlı organizmadır.

Turunçgil Uzun Antenli Böceği; Akçaağaç, Kızılağaç, Huş, Fındık, Gürgen, Kayın, Elma, Çınar, Dağ Muşmulası, Kavak, Kiraz, Söğüt, Armut, Karaağaç türleri, Atkestanesi ve Turunçgillere yerleşerek larvalarını bırakır.

Larvalar ağaçların içinde galeriler açar. Fidanları kısa sürede, yetişkin ağaçları ise zaman içinde öldürür. Erginler yaprak damarları, genç dal ve sürgünlerin kabukları ile beslenir. Bu dallarda kuruma meydana gelir. Böcek ağaçlarda; nisan-mayıs aylarında pupa, haziran-temmuz aylarında genç larva, eylül-ekim aylarında ise olgun larva olarak gözlemlenir.

Bu böceğin tespit edildiği yerde karantina tedbirleri alınır. Böceğin bulaştığı ağaçlar kesilerek imha edilir. Sınırı tespit edilerek 2 km yarıçapında tampon bölge oluşturulur.

 

hgysaepbod4le6qvv2zykkjo.jpg

nfsdgvien8ej5xh0bupfdj9h.jpg

kuhv8gnjlco1v43wyw5q6iep.jpg

fgkbtnwckzqgvpciys5dqfa8.jpg

d8fkw6Ipfxlqmocobrd9zqj3.jpg

fhzpr0barkk1ecql3dgjiIxo.jpg

yu8dtokfn6jsmbu1twkyl3oq.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.