Atatürk Devrimleri Müzesi ve Ulusal Bağımsızlık Kuruluş Müzesi Açıldı

Atatürk Devrimleri Müzesi ve Ulusal Bağımsızlık Kuruluş Müzesi Açıldı

Büyükçekmece Belediyesi’nce yapılan Atatürk Devrimleri Müzesi ve Ulusal Bağımsızlık ve Kuruluş Müzesi görkemli bir törenle açıldı.

 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun katılımıyla gerçekleşen açılış törenine, CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynel Emre, CHP Milletvekili Engin Altay’ın yanı sıra Türk siyaset tarihin çeşitli dönemlerinde görev yapmış çok sayıda bakan, TBMM başkanı ve siyasi parti genel başkanı katıldı.

 

Büyükçekmece Belediyesi’nce yapımları tamamlanan Atatürk’ün Selanik’te doğduğu evin aynısı “Atatürk Devrimleri Müzesi” ve ilk TBMM binasının birebir aynısı olan “Ulusal Bağımsızlık ve Kuruluş Müzesi” binlerce vatandaşın katılımıyla hizmete açıldı.
 

“Geçmişten geleceğe bir köprü kuruyoruz”
 

Açılış töreninde konuşan Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, Dr. Hasan Akgün, Türkiye’nin kuruluş ve kurtuluş değerlerine her zamankinden çok daha ihtiyacının olduğu bir dönemi yaşadığımızı belirterek şöyle konuştu: “Bağımsızlık mücadelesiyle tüm mazlum ülkelere ilham olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün mirasını ve ideallerini yaşatma misyonuyla her yaştan vatandaşımızın gururla, gözleri dolarak gezeceği, kendi alanında özgün içerikli donattığımız benzersiz iki örnekle Ata’mızın doğduğu yer, Cumhuriyeti kurduğu ilk meclis binamız yan yana getirilmesinin coşkusunu, heyecanını sizlerle birlikte paylaşıyoruz. Atatürk Devrimleri Müzesi, gerçekleştirdiği devrimlerle ulusumuza demokratik bir cumhuriyet ve aydınlık yarınlar armağan eden Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ilk adımlarını attığı, ilk hayallerinin filizlendiği, umutlarının yeşerdiği, Selanik’te doğduğu evin birebir benzerini inşa ederek müze haline getirdik. Tarihi bağları yeniden birleştirme, buluşturma, yeniden cumhuriyet değerlerinin inşa edildiği bu büyük buluşma hepimizin gurur kaynağı olmuştur. Yüksek teknolojilerle donatılmış, ilham verici bir atmosfere sahip bu müzeyi gezerken hologram teknolojisiyle Atatürk’ün yaşamına ait kesitlerle yaptığı devrimlere tanıklık ederek bu gururu birlikte yaşayacağız. Bütün insanlarımız, özellikle genç nesil bu iki müzede başka bir dünyada gezecekler. Ata’sını ve Cumhuriyetini daha derinlik ifade edecek şekilde görecekler ve yaşayacaklardır. Ulusal Bağımsızlık ve Kuruluş Müzesi, milletin iradesini her şeyin üstünde tutarak ‘’Egemenlik kayıtsız, şartsız milletindir’’ ilkesiyle bir dönüşüm ve reform sürecini başlattığı İlk Türkiye Büyük Millet Meclisi binasının birebir örneğini Ulusal Bağımsızlık ve Kuruluş Müzesi olarak hayata geçirdik.  Geçmişten geleceğe bir köprü kuruyoruz bu müzeyle. Aziz Atatürk’ün en büyük eserim dediği ve bize emanet ettiği Cumhuriyeti ve onun değerlerini, Atatürk İlke ve İnkılaplarını ebedi olarak yaşatacağız. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının bir kez daha ruhları şad olsun.”

 

“Atatürk’ün izinden ve onun işaret ettiği hedeften hiçbir zaman ayrılmadık”

 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu şunları söyledi: “Bugün de yine çok özel bir iş, Büyükçekmece’ye değer katacak ve insanları burada ağırlarken onların kalplerine girecek, zihinlerinde çıkmayacak, iz bırakacak çok özel bir tasarımla iki müzeyi kazandırmanın töreninde ben de sizlerle buluşmuş oldum.  Çok da mutluyum, gururluyum. Bugün sizleri hem sevgiyle, saygıyla selamlarken hem de 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü’nde bu değerli anı paylaşmanın onurunu yaşıyorum. Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere silah arkadaşları ve bu cennet vatanın kurtuluşu, kuruluşu noktasında verilen büyük mücadelede canını veren, gazi olan geçmişimizi, aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi hepinizin huzurunda rahmetle, minnetle anmak istiyorum. Çanakkale Zaferi’nin mimarı, çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Selanik’te doğduğu evden ilham alınarak yapılan Atatürk Devrimleri Müzesi, hem gözlere hem kalbe hem zihne iz bırakacak bir duygu katıyor insanın yüreğine. Cumhuriyetin bize kazandırdıklarını mutlak içerisinde çok kuvvetli biçimde anlatacaktır. Bu kazanımları ne zorluklarla elde ettiğimizi ortaya koyuyor. Atatürk Devrimleri aklın, bilimin, çağdaş düşüncenin ışığıyla aydınlandığını hepimiz biliyoruz. Atatürk Devrimleri milletin egemenliğidir hem de kayıtsız, şartsız egemenliğidir. Tam bağımsızlıktır.  Bizler Atatürk’ün izinden ve onun işaret ettiği hedeften hiçbir zaman ayrılmadık ve ayrılmayacağız. Çünkü Türkiye’yi çok daha güzel günlere taşıyacak yolun bu olduğunu çok iyi biliyoruz. Tarih bilinci arttıkça Atatürk Devrimlerinin milletimiz için hayati önemi daha iyi kavrandıkça bu sahip çıkma duygusunun çok daha güç kazandığını yakinen takip ediyorum. Bu yönüyle Kıymetli Başkan’ım Hasan Akgün’e, değerli çalışma arkadaşlarına, emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum hem Büyükçekmece’ye hem de İstanbul’a bu iki müzeyi kazandırdıkları için.”

 

Türk siyasi tarihine damga vurmuş isimler katıldı

 

Konuşmaların ardından İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, bir dönem Türk siyasi tarihine damga vurmuş Altan Öymen, Hikmet Çetin, İmren Aykut, Sadettin Tantan, Yaşar Topçu, Yüksel Yalova, A. Fehmi Işıklar, Haydar Akın, Edip Safder Gaydalı, Eyüp Aşık, Burhan Suat Çağlayan ve Salih Uzun gibi önemli isimlerle açılış kurdelasını kestiler. Törende Atatürk Devrimleri Müzesi ve Ulusal Bağımsızlık ve Kuruluş Müzesi’nin yapımında emeği geçen küratörler Rıdvan Coşkun, Cüneyt Şenyavaş, Ersan Çıra ve Kıvanç Coşkun ile Büyükçekmece Belediye Başkan Danışmanı, Tarihçi – Yazar Sacide Bolcan’a plaket takdim edildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.