AVUKATLAR: “ALANLAR DOĞRUDAN İBB’YE VERİLEBİLİR”

AVUKATLAR: “ALANLAR DOĞRUDAN İBB’YE VERİLEBİLİR”

Haksız bir şekilde, TCDD’nin Haydarpaşa ve Sirkeci gar alanları ihalesinden elenen İBB, bugün hukuk mücadelesi başlattı. Sabah saatlerinde, Bölge İdare Mahkemesi’ne ihalenin iptali için başvuran İBB avukatları

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın (TCDD), Haydarpaşa ve Sirkeci garlarına ait yaklaşık 29 bin metrekarelik atıl halde bulunan depo alanlarını "ticari faaliyette kullanılmamak üzere" kiralamak amacıyla yaptığı ihaleden haksız bir şekilde elenmesi üzerine, hukuk mücadelesi başlattı.

İBB 1’nci Hukuk Müşaviri Eren Sönmez ve beraberindeki 9 hukukçu sabah saatlerinde Bağcılar’daki Bölge İdare Mahkemesi’ne ihalenin iptali için başvuruda bulundu. Başvurusu sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Eren Sönmez, hem Büyükşehir Belediye Kanunu hem de ilgili yönetmelik uyarınca; tarihi alanların İBB’nin sorumluluğunda olduğu bahisle, ihale yapılmadan önce buraların İBB’ye tahsisi yönünde daha önce talepte bulunduklarını anlattı.

-TÜRK ADALETİNE GÜVENİYORUZ-
TCDD tarafından bu isteğin reddedildiğini belirten Sönmez, “Onun reddine ilişkin işlemin iptaline dair de dava açtık. Aynı zamanda geçtiğimiz Cuma günü, İBB’nin dört iştirakinde oluşan ortak girişimin ihale dışı bırakılma ara kararının iptali için ve yürütmesinin durdurulması için de az önce başvurumuzu yaptık. Süreç artık yargıya intikal etmiş bulunmakta. Süreci yakından takip edeceğiz. Türk yargısına ve Türk adaletine güveniyoruz” diye konuştu.

-BU ALANLAR DOĞRUDAN İBB’YE VERİLEBİLİR-
Sürecin nasıl işleyeceğine dair de bilgi veren Sönmez, “İdari Mahkemesi konuyu inceleyecek. İhalenin sürecine ilişkin bir yürütmeyi durdurma kararı verirse süreç durmuş olacak. Buralar ihale yapılmadan doğrudan İBB’ye tahsisi ile veya doğrudan kiralanması ile ilgili talebimizin reddine dair işlemin de hukuka aykırı olduğu kanısına varırsa mahkeme, TCDD bu alanları doğrudan İBB’ye vermek zorunda kalabilecek” ifadelerini kullandı.

Eren Sönmez ve diğer İBB hukukçuları, Bölge İdare Mahkemesi’ne yaptıkları başvurunun ardından Kartal’a geçti. Anadolu Adliyesi’nde ihaleyi yapanlar hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunan avukatlar, daha sonra adliye bahçesini dolduran basın mensuplarına açıklamada bulundu. Eren Sönmez, yaptıkları suç duyurusunu şu cümlelerle duyurdu:
“İhaleyi yapan idarenin en başındaki kişi, yani TCDD’nin genel müdürü, 1’nci bölge müdürü, komisyon üyeleri, ihalenin verildiği şirketin yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunduk.”

-İMAMOĞLU TÜM HUKUKÇULARA ÇAĞRI YAPMIŞTI-
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da, “Buralar, İstanbul için çok manevi mekanlar. Kültür sanat için kullanılacak bu alanlar. İstanbul’a yeni bir ihanetin önüne geçilmesini hedefliyoruz. Süreci sıradan bir şekilde takip etmeyeceğiz. Bunu  görmek isteyenler, 23 Haziran sonuçlarını da dikkate alarak gözlerime baksınlar” diyerek herkesi bu konuda göreve çağırmıştı.  Çağrıya uyan onlarca avukat, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu, Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu ile çok sayıda vatandaş, Anadolu Adliyesi’nin önünde toplandı.

-KANUNUN BU KADAR DEĞİŞMESİNİN BİR NEDENİ VAR-
İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu da yaptığı değerlendirmede, “147 kez değişmiş bir ihale yasasından bahsediyoruz. Bu kadar çok değişmesinin bir nedeni vardı; adrese teslim ihaleler yapabilmek. Bunu yıllardır çok doğal gibi kabul ettik. Adrese teslim ihaleleri kabul ettik. Devletin mal varlığını özel kişilere tahsis edilmesini kabul ettik. Artık normal iş gibi geldi her şey” dedi.

-TARİHSEL DEĞERLERE SAHİP ÇIKMAK İÇİN MÜCADELE VERİLİYOR-
“Bir gün bir belediye başkanı çıktı, ‘bu değerler benim, 16 milyon İstanbullunun değerleridir, ben bu değerlere sahip çıkacağım’ dedi” diyerek açıklamasını sürdüren Durakoğlu şöyle devam etti:
“Tarihsel değerlere sahip çıkmak için mücadele veriliyor. Adrese teslim ihaleler kanuna da uygun oldu ama hukuka uygun olmadı. Bugün burada bir belediye başkanının yerel inisiyatiflerle hareket etmesi, bir çok hukukçunun toplanabiliyor olmasının bir tek nedeni var. Bu uygulamaların hukuksuzluk içerdiğini duyurmak için buradalar. Biliyor musunuz Mustafa Kemal Atatürk, ‘geldikleri gibi gidecekler’ sözünü Haydarpaşa garının önünde söylemişti. Hukuksuzluğa asla tahammül etmeyeceğiz.”


Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi










HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.