BAKAN KOCA KORONAVİRÜS HARİTASINI AÇIKLADI

BAKAN KOCA KORONAVİRÜS HARİTASINI AÇIKLADI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüsle ilgili ilk kez haritayı açıkladı ve tüm illerde vaka görüldüğünü belirtti.

Toplam vaka sayısının 15 bin 679'a, hayatını kaybedenlerin sayısının ise 277'ye yükseldiğini açıkladı. Bakan Koca ayrıca, en çok vaka görülen ve ölüm olan illeri de açıkladı. İlk sırada istanbul yer alıyor.

Sağlı Bakanlığı Bilkent Yerleşkesi’nde Koronavirüs Bilim Kurulu toplandı. Toplantı sonrasında açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’deki bütün illerde virüsün olduğunu söyledi. Ölüm ve vaka sayısında İstanbul’un başı çektiğini belirten Koca, şunları aktardı: “Daha çok vaka İstanbul’da görüldü ve vaka sayısı 8 bin 852. Yüzde 60’lara yakın. İzmir 813 vaka, Ankara 712 vaka. Toplam 39 ilimizde can kaybı var. Ağırlıklı olarak İstanbul, devamında İzmir, Kocaeli, Ankara, Konya sıralaması.”

‘BEKLENTİNİN ÜZERİNDE BULAŞMA HIZI VAR’

Bakan Koca Türkiye’deki ölüm oranının 1.58 olduğunu açıklarken, hastalığın bu kadar hızlı yayılmasını beklemediklerini ifade etti: “Daha önce ortalama 2.6, 2.7 kişiye bulaşır diyorduk. Bunun böyle olmadığını gördük. Bütün dünyaya yayılımı 3 ayda oldu.”  

TOPLAM ÖLÜ SAYISI 277 OLDU

Bakan Koca son 24 saatte 14 bin 396 test yapıldığını, 2 bin 148 yeni vaka tespit edildiğini ve 63 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.  Bakan Koca’nın açıklamasıyla toplam vaka sayısı 15 bin 679, ölü sayısı 277 oldu. Toplam test ise 106 bin 799’a ulaştı. Bakan Koca ölülerin yüzde 80’nin 60 yaş üstü ve yüzde 68.8’nin tansiyon hastası olduğunu açıkladı.

601 SAĞLIKÇI KORONAVİRÜS OLDU

Bakan Koca koronavirüs olan sağlık personeli sayısını da verdi: “Avrupa’ da görülen vakaların yüzde 10’u sağlık çalışanı bizde böyle bir oran yok. Her gün pozitif çıkan vaka sayının sağlık personelimizde fazla olduğunu söylemek istiyorum. Bunun sayısını vermek içimde gelmiyor, 601 kişi. Herhangi biri koruyucu malzemeye ulaşamıyorsa bize ulaşsın.”

BAKAN KOCA’NIN AÇIKLAMALARININ TAMAMI

Koronavirüs salgınında dünyada gelinen nokta olayın başlangıç günlerini unutturdu. Hiçbirimiz dünyanın neresinde olursa olsun bu hastalık yokmuş gibi yaşayamaz. Bu eski dünya değil. Dünya insanının ekran başından izlediği haberler eskiye benzemiyor. Dünyanın her ülkesi bir cephe. Karşımızda her an içeri sızacak olan bir düşman var. Dayanışma şimdi izolasyonla gerçekleşiyor. Dünya ne başarı göstermişse izolasyona borçludur. Biz de bu yolla öteledik. Temas, mesafe izolasyon. Bu 3 kelime hayati önemdi.

‘BİLİM İNSANLARI NE DİYOR ONA BAKMALIYIZ’

İlaç ve aşı çalışmalarını sürdüren bilim insanları bize ne diyor ona bakmalıyız. Tehdit herkes için ortak. Tehdide karşı davranış ortak olmalıdır. Uyguladığınız her tedbiri başkasında talep etme hakkınız var. Özgürlüğümüzü kısıtlayan biz değiliz, özgürlüğümüzü risk kısıtlıyor. Mücadelenin temelinde kişiler var, Hatice hanım var, Ali bey var. Lise öğrencimizden akademisyenimize kadar.

‘YUVAMIZ GÜCÜMÜZ OLMALI’

Bugünler geçicidir. Başarırsak, ki başaracağız. Birlikte gurur duyacağız. Bu bir halk sağlığı savaşıdır. Hedefimiz bu savaştan en az can kaybıyla çıkmaktır. Virüsün bütün gücü yayılma fırsatıdır. Bu savaşta virüse bu gücü tanımayalım. Sizleri bu savaşın kahramanları olmaya davet ediyorum. Bunu başaramazsak akşam daha fazla üzüleceğiz. Yuvamız gücümüz olmalıdır.

VAKA SAYILARINI AÇIKLADI

Bugünkü verileri açıklıyorum. Son 24 saatte yapılan test 14 bin 396. Vaka sayısı 2 bin 148. Hayatını kaybeden sayısı 63. İyileşen hasta 333. Bazı bilgiler endişe verici olabilir fakat vakaları hızlı tespit gücümüz söz konusu. Virüs taşıyan hastaları izole ediyor. Toplumu koruyoruz. Filyasyonda tarama yaptığımız 47 bin 156 kişi oldu. Filyasyon son derece önemli. Vakaların kimlerle temas ettiğini bilmek ve o kişileri izole etmek önemli. (Bakan Koca’nın açıklamasıyla toplam vaka sayısı 15 bin 679, ölü sayısı 277 oldu. Toplam test ise 106 bin 799’a ulaştı.

‘BEKLENTİNİN ÜSTÜN ÇIKTI’

Özellikle virüs çok kolay bulaşıyor. Başka hastalıklarda görmediğimiz hızla ilerliyor. Daha önce ortalama 2.6 , 2.7 kişiye bulaşır diyorduk. Bunun böyle olmadığını gördük. Bütün dünyaya yayılımı 3 ayda oldu.  

‘15 BİN TEST YAPIYORUZ’

“Her hastaya test yapılacak gibi yanlış bir algı var. Japon heyetiyle görüştüm orada yapılan test 34 bin. Bizim günlük test sayımız 100 bini geçti, günde 15 bin test yapılıyor. Testi hastalık bulgusu olan kişilere test yapılmalı ve herkes kendini pozitifmiş gibi düşünerek bu dönemi geçire bilmeli.”

ÖLÜM ORANI YÜZDE 1.58

Sayılarımız artıyor ancak vaka içindeki ölüm oranı yüzde 1.58. Birçok ülkeden aşağıdayız. Düşük olan ülkelerde de giderek bu sayıların attığını biliyoruz. Hedefimiz hayatını kaybeden vatandaş sayısını azaltmak.

‘EN ÇOK ÖLÜM VE VAKA İSTANBUL’DA’

İllerimizdeki dağılımı göstermemiştik. İtalya bunu daha önce yapmıştı, virüs yayılmıştı. Düne kadar bir ilimizde vaka görülmemişti. Bütün illerimizde artık vaka var. Daha çok vaka İstanbul’da görüldü ve vaka sayısı 8 bin 852. Yüzde 60’lara yakın. İzmir 813 vaka, Ankara 712 vaka. Toplam 39 ilimizde can kaybı var. Ağırlıklı olarak İstanbul, devamında İzmir, Kocaeli, Ankara, Konya sıralaması.

‘ÇOĞUNLUĞU 60 YAŞ ÜSTÜ VE KRONİK HASTALIKLARI VAR’

Hayatını kaybedenlerin yüzde 80’ni 60 yaş üstü. Yoğun bakımda olanların çoğu da 60 yaş üstünde. Hayatını kaybedenlerin yüzde 68.8’i tansiyon hastası. Yoğun bakımda olanların yüzde 63.3 tansiyon hastası. Bununla şunu söylemek istiyorum. Hayatını kaybedenlerin yüzde 80’ni 60 yaş üstü ve yüzde 60’ları seviyesinde de kronik hastalıkları var. 60 yaş üstü olan kişilerin evden çıkmamalarının ne kadar önemli olduğunu göstermek için söylüyorum.

Kendimizi izole edebilirsek, bu anlamdaki tedbirlerle grafik daha aşağıda kapanır. İzolasyona uymazsak önleme şansı olmaz.

PROF. DR. CEMİL TAŞÇIOĞLU’NUN ÖLÜMÜNÜ YORUMLADI

Sayın hocam için Allah’tan rahmet diliyorum. Çok iyi bir insandı. Görevinin başında son güne kadar mücadele ederek hayatını kaybetti. Maalesef hayatını kaybeden çok kişi var.

601 SAĞLIK ÇALIŞANINDA KORONAVİRÜS TESPİT EDİLDİ

Avrupa’ da görülen vakaların yüzde 10’u sağlık çalışanı bizde böyle bir oran yok. Her gün pozitif çıkan vaka sayının sağlık personelimizde fazla olduğunu söylemek istiyorum. Bunun sayısını vermek içimde gelmiyor, 601 kişi. Herhangi biri koruyucu malzemeye ulaşamıyorsa bize ulaşsın.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.