BAKAN SOYLU: ŞEHİRLER ARASI YOLCULUĞA KISITLAMAYA GİDİYORUZ

BAKAN SOYLU: ŞEHİRLER ARASI YOLCULUĞA KISITLAMAYA GİDİYORUZ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, koronavirüs nedeniyle hafta sonlarında sahil kenarları, park ve mesire alanlarının yasaklandığını, şehirler arası yolculuklara da kısıtlamaya gidileceğini belirtti.

Soylu, katıldığı bir televizyon programında12 belde ve köyün karantina aldına alındığını belirterek, "Bazı köylerde veya beldelerde bulaşım riski çok olunca bu kararı alabiliyorlar. Rize'de 5 ayrı noktada alınan tedbirin amacı bir ölüm vakası var ve 65 yaş üstü çok vatandaşımız var” dedi.

Bakan Soylu, koronavirüs önlemleri kapsamında 211 bin 670 işyerinin kapandığını ve kurala uymayan  bin 448 işyeri hakkında adli ve idari işlem yapıldığını söyledi. Bakan Soylu, “Bu geceden itibaren piknik, mesire alanları,  sahil kenarları cumartesi ve pazar yasaklanıyor. Yürümek, koşmak ve balık tutmak da dahil. Valilerimiz bunu bütün hafta içerişe yaymaya sahipler” dedi.

'SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINA GEREK YOK DEMEM'

Bakan Soylu olası sokağa çıkma yasağıyla ilgili şunları belirtti: “Sokağa çıkma yasağına gerek yok demem. Bulaşıcılığın hangi ölçekte ve nasıl yayılacağı konusunda tahminlerimiz olabilir ama bugünden bir şey söylemek sadece tahmindir. 65 yaş üstü büyüklerimize sınırlama koyduk. Kimsesiz bırakmadık ama. Sosyal devletin bütün unsurlarını ortaya koymaya çalışıyoruz. Vefa Sosyal Destek Hattı diye bir hat oluşturduk. Sosyal izolasyon için elimizden gelen yardımı yapıyoruz."

'HAYAT YÜZDE 80 DURMUŞ'

Bakan Soylu toplu taşıma oranlarının düştüğünü açıklayarak, şunları anlattı: “Şu anda bizim tespitlerimize göre yüzde 80 hayat durmuş durumda.  Günde 10 milyon 89 bin 208 kişi toplu taşıma ile yolculuk yaparken şu anda yüzde 10'a düşmüş durumda neredeyse. Şehir içi trafik yoğunluğuna bakıyoruz. Ayrıca şehirlerarası trafik yoğunluğuna bakıyoruz. Şehirler arası otobüs yolcularında düşüş yüzde 90. Aynı zamanda şehirlerin ana caddelerindeki yoğunluğu izliyoruz. Camilerden, bütün telefon operatörleri kendi telefon açış kodlarını ona döndürdüler, polis arabalarından yayın yaparak vatandaşımızı eve davet ediyoruz. Herkes kendi tedbirini alması lazım. Herkes sosyal izolasyonunu sağlamaya çalışacak." 

'217 YERE İŞLEM YAPTIK'

Fahiş fiyattan sağlık malzemesi satanlar hakkında işlem yaptıklarını ifade eden Soylu, "Fırsatçılar konusunda acımasısız. Vatandaşımızı istismar edene acımayacağımıız bilmelerini isteriz. Şu ana kadar farklı ürün satışı yapan 217 yere işlem yaptık. Fahiş fiyat, stok ortaya koyanlarla ilgili özel bir birim oluşturduk.112, 156, 175 her birine vatandaşımızdan bekliyoruz bildirimleri” dedi.

'ŞEHİRLER ARASINDA KISITLAMAYA GİDİLECEK'

Bakan Soylu şehirler arası yolculukla ilgili kısıtlamaya gideleceğini şöyle anlattı: "İstanbul, Ankara, İzmir çekildi dedim. Bu kararlılığımıız bırakmamamız lazım. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da vaka çok görülmediği için ve genç nüfus fazla olduğu için, ama bu salgın kimini taşıyıcı kimini hedef olarak görüyor. Özellikle toplu taşımalar ve şehir içindeki hareketlilikten çıkardığımız rakamlar. Özellikle İstanbul'dan büyüklerimiz memleketleirne gidiyorlar. Buna ait bu akşam bir tedbir daha getiriyoruz. Büyük ihtimalle otobüs seyahatlerini kısıtlıyoruz. Özel araçları ve uçakla gidecek olanlar için onların hepsine bakacağız. Birçok şehirde sağlık taraması yapılıyor. Yaygınlaştırmaya çalışıyoruz bunları." 

Umre’den gelenlerin durumu hakkında da bilgi veren Soylu, “Şu anda 19 bin 220. Türkiye içinde aldık bunları, hiçbir eksiklerini bırakmadık. 5 yıldızlı otelde nasıl hizmet görüyorlarsa öyle hizmet görecekler" dedi ve mültecilerin durumu hakkında ise "Edirne Pazarkule'de 5 bin 800 mülteciyi boşalttık. 9 vilayete götürdük" ifadesini kullandı.

Bakan Soylu maske ve tulumun yeterli sayıda olduğunu  ve gıda tedarik zincirinde de sıkıntı olmadığını söyledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.