"BALYAN" AİLESİNİN ADI MEYDANDA YAŞAYACAK

"BALYAN" AİLESİNİN ADI MEYDANDA YAŞAYACAK

Dolmabahçe Sarayı’ndan Nusretiye Camii’ne, Selimiye Kışlası’ndan Darphane-i Amire’ye kadar Osmanlıİmparatorluğu’nun sembol yapılarının mimarı Balyan Ailesi,

Dolmabahçe Sarayı’ndan Nusretiye Camii’ne, Selimiye Kışlası’ndan Darphane-i Amire’ye kadar Osmanlı İmparatorluğu’nun sembol yapılarının mimarı Balyan Ailesi, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun da katıldığı törenle Üsküdar’daki anıt mezarlarında anıldı. İmamoğlu, Balyan adının hak ettiği gibi en doğru noktada ve şekilde yer alması için gereken girişimlerde bulanacağına söz verdi.

Osmanlı İmparatorluğu tarafından yaptırılan birçok mimari esere imzasını atan Balyan Ailesi için, Üsküdar Surp Haç Ermeni Mezarlığı'nda anma töreni düzenlendi. Törene, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Türkiye Ermenileri Kadasetli Patriği Sahak II. ve Hayrat Canlandıran ve Araştıran Mimar ve Mühendisler Dayanışma Derneği (HAYCAR) Başkanı Gülüzar Artuç katıldı.

HAYCAR Başkanı Artuç, törenin açılışında yaptığı konuşmada, İBB Başkanı İmamoğlu’na teşekkür etti. Artuç, Balyan Ailesi’nin 1 Ekim 2016’da tamamlanan anıt mezar açılışına katılan eski İBB başkanlarından merhum Kadir Topbaş’ı da minnetle andığını belirtti. Artuç, İmamoğlu’ndan Ermeni cemaati adına Balyan Ailesi’nin adının, eserlerinin bulunduğu bir meydana verilmesi talep etti.

"GEREKEN GİRİŞİMİ YAPACAĞIMA SÖZ VERİYORUM"

Balyan isminin İstanbul'da bugüne kadar hak ettiği bir yere verilmemiş olmasının eksiklik olduğunu belirten İmamoğlu, “Bunu arkadaşlarımla hızlıca çalışalım ve Balyan isminin eserlerinin var olduğu alanlarda, en doğru noktada, en doğru şekilde temsil edileceği bir mevkide ismini yaşatalım. Gereken girişimleri yapacağımı da hepinizin huzurunda söz veriyorum” dedi.

Balyan Ailesi’nin tüm fertlerini rahmetle ve minnetle andığını vurgulayan İmamoğlu, şunları söyledi:

“Balyan Ailesi’nin İstanbul'a kazandırdığı bir iz gibi, bir işaret gibi de takip edebileceğiniz bu eserlerin varlığıİstanbul için çok çok değerlidir. İstanbul bütün bu varlıklarıyla çok güzel, değerli ve dünyada farklı bir yerde. Bunu taşımayı bildiğimiz sürece geçmişine dönük borcumuzu ödeyebiliriz. Geçmişte bu sürecin olgunlaşmasında, oluşmasında katkı sunan mevkidaşım Sayın Topbaş'ı da rahmetle anıyorum. Onun da katkıları olması gurur verici, onur verici. Umarım hep bu duyguyla, bu saygıyla bir arada olmamızın kıymetini bilen anlayışla yüzyıllar boyu birlikteliğimiz, yaşamımız sürsün.”

PATRİK SAHAK II.: BİZ, NEFRET SÖYLEMİNDEN ZİYADE ERMENİ ADININ ONURLANDIRILMASINI İSTİYORUZ

Ermenilerin, 4000 yıllık tarihleriyle bu toprakların hafızasının parçası olduğunu vurgulayan Kadasetli Patrik Sahak II. de “Balyanların hatırlanması, aslında Ermeni'nin hatırlanması. Biz, bu nefret söyleminden ziyade Ermeni adının onurlandırılmasını istiyoruz. Çünkü hak ediyoruz biz onu. Balyanlar sadece bu ülkeye katkı sağlamış ailelerden bir tanesi. Böyle pek çok katkı sağlamış Ermeniler var. Onların isimleri bu ülkenin tarihinde yer almalı” dedi.

Türkiye’deki en büyük Hristiyan azınlık oldukları bilgisini paylaşan Patrik Sahak II, “Biz, vitrinindeyiz bu ülkenin. Tanrı’ya şükür son zamanlarda hem devletimizin hem de belediyelerimizin teveccühüne mazhar oluyoruz. Siz de özel olarak ilgileniyorsunuz. ‘İnançlar Masası'nı kurdunuz. Ve inanç ayrımı gözetmeden, bütün İstanbul vatandaşlarına eşit hizmet ulaştırmaya çalışıyorsunuz” diyerek İmamoğlu’na teşekkür etti. Patrik Sahak II, merhum Topbaş’ı da katkılarından dolayı minnetle andığını belirtti.

SARAY MİMARI AİLE

Balyan Ailesi, 18. ve 19. yüzyıllarda hassa mimarı olarak Osmanlı padişahları ve hanedanı tarafından yaptırılan birçok mimari esere imza atan ve birçok mimar yetiştiren bir aile unvanını taşıyor. Osmanlı mimarisine yön veren Balyan ailesi üyelerinin başlıca yapıtlarışöyle:

Sarayburnu'ndaki Sahil Sarayı (1875'te yandı), Dolmabahçe Sarayı, Beylerbeyi Sarayı, Valide Sultan Sarayı, Defterdar Sarayı, Aynalıkavak Kasrı, Nusretiye Camii, Selimiye Kışlası ve çevre yapıları, Davutpaşa Kışlası, Beyoğlu Kışlası, Darphane-i Amire, Valide Bendi, Topuzlu Bendi ve Yangın Köşkü.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.