BASIN AÇIKLAMASI

BASIN AÇIKLAMASI

İlçemizde 3500 tane şüpheli hayvanın olduğu söyleniyor. Ancak bölgede böyle bir sayı zaten bulunmuyor. Bu bilgiye ilçe tarım ve hayvancılık müdürlüğünden de ulaşılabilir.

Bu çok lokal bir bölgede, Çanta Mahallemizde 5 tane hayvanı bulunan Muammer Arıkan isimli besicimizin, 1 hayvanında, ki bu hayvanı da burada kestirmemiş, Bağcılar bölgesine gitmiş. Zaten dikkatinizi çekmek isterim ki hastanelere giden 22 başvurunun bulunduğu bölge de burasıdır. Yani hayvan bu bölgeye gidiyor. İlçemizde 3500 tane vaka denmesini çok anlamsız ve mümkün görmüyorum. Çünkü köy tüzel kimlikleri kapatılarak mahalleye dönüştürüldü ve yerleşik hayata başlandığı günden bu yana ilk defa bu denli az canlı hayvan sayımız var. Kent ve kent çevresi tarımının çok etkin olduğu Silivri, Çatalca ve Şile gibi yerler konumları itibariyle son derece özel ilçelerimizdir. Bizim iki ucu 55 kilometre olan, 900 kilometrekare yüzölçümüyle İstanbul’un 6/1’i olan ve bu rakamın 500 kilometrekarelik bölümü tarım ve hayvancılık yapılacak, planı tarım olan alanlar. Takdir edersiniz ki buralar büyükşehir statüsüne girince Şişli’nin Abdi İpekçi Caddesi neyse bizim köylerimizde, sokaklarımız da, yollarımız da o statüye girdi.

Yani bırakın hayvancılık yapmayı kanatlı bir hayvanı, tavuğu bile bakamaz hale geldi vatandaşlarımız. İşin belediyecilik tarafı bu şekilde. Ancak vatandaşımız İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne giderek bir işletme belgesi alarak kendi yerini kurabiliyor. 2012 yılında büyükşehir yasasıyla birlikte ilçe sınırlarımızda bulunan bu tarz işletmeler, çiftlikler ve benzeri yerlerin tamamı ruhsatlandırılmış sayıldı. Bu da yerel belediyelerin denetim yapma şansını tamamen ortadan kaldırdı. Şimdi biz gidip, ruhsatın var mı? İskanın var mı? Burada işletme açabilir misin diye soramıyoruz. Çünkü muaf tutuldular ve iskan ve ruhsatları var sayıldı. Hal böyle olunca da vatandaş hayvanının kulağındaki küpesini ilçe tarıma tescil ettirdiği zaman hayvanını elinde tutabiliyor ama ben gidip ona usulsüzlüğü varsa kabahatler kanununa göre denetimini yapıp gerekli işlemleri yapmam gerekiyor. En başından beri söylüyoruz. İstanbul’da Silivri, Çatalca ve Şile ayrı bir şekilde ele alınarak yönetilmesi gerekiyor. Biz, İstanbul’daki 39 ilçenin içerisinde tek Tarım Müdürlüğü kuran belediyeyiz. 2 yıldır müdürlüğümüz var, ilçemizde bir Tarım plantasyonu kurduk, tarım lisemiz var ve Tarım ve Yaşam Bilimleri Üniversitesi’ni de yakın zamanda kuracağız. Şimdi hal böyleyken biz, hep birlikte, Büyükşehir’inden ilgili bakanlıklara kadar, bir beraber koordinasyon ile bu sıkıntıları aşmak gerekiyor. Bir musibet bin nasihatten evladır derler.


Bu vaka gösteriyorki, İstanbul’un hemen yanı başında kent ve kent çevresi tarımı noktasında, İstanbul’un 20 milyonluk nüfusundan kat be kat fazlasını besleyebilecek, Ar-Ge’si yüksek akıllı tarım ve hayvancılık yapabilecek potansiyel var. Bakın burada 6 tane manda çiftliğimiz var, 12 bin tane manda ile Türkiye’nin manda popülasyonu en yüksek kent istanbul ve bu Silivri ve Çatalca sayesinde. Şimdi böyle büyük bir potansiyeli olan, ülkemizin içinde bulunduğu bu dar Boğaz’dan üreterek çıkılacağı noktada bir tane şarbon vakası, bir tane hayvandan Türkiye ayağa kalkıyor. Bu düzenlemeleri acilen yapmamız lazım. Bizi ayağa kaldıracak olan budur, akıllı tarımdır, doğru hayvancılıktır, üretimdir.

Bu denetimlerin yapılmasındaki yasal boşluğu bu vesileyle bir kez dahadile getiriyorum. Bunu söylememeli amaç, bu olay bu kadar büyük bir vaka değil, kamuoyunun abartmamasını, devletimizin kontrolünün altında olduğunu bilinmesini isterim. Bahsedildiği gibi 3500 hayvan gibi bir rakam kesinlikle yok. Bundan kesinlikle emin olmalarını rica ediyorum. Nereden biliyorum? Çünkü kurban bayramı sırasında 45 noktaya kesim izni verdik. Bunun dışında münferit kesimleride toplasanız bu rakamın karşınıza çıkmaz. Hayvan aşılaması başlandı. En fazla 500 hayvan çıkacağını ve bunların tamamının aşılanacağını bildirmek istiyorum. Yine tekrar tekrar ediyorum. Tek bir hayvan da bu görüldü ve bu hayvan kesildikten sonra Bağcılar’a götürüldüğünü biliyoruz. Esas sorunu bu vesileyle gündeme getirmek gerekiyordu. Kent be kent çevresi yarımın bir an önce hayata geçirilmesi. Bu, büyük kentlerin çevresinde yapılır. Çünkü bilgi, teknoloji, ar-ge gibi konular büyük şehirlerde elde edilir ve Anadolu’muza da buradan iletilir. Bu konuda bilgi paylaşımı, koordinasyonu ve gerekli tüm konularda bir an önce yol almalıyız. Biz bir tarım ilçesiyiz. Tarım plantasyonu olan, Tarım Lisesi kuran, Üniversite için yol kateden, ki burada bahsettiğim bir ziraat fakültesi değildir, akıllı tarımı hayata geçirecek bir yerden bahsediyorum.


Bu ilçede evinde ili tane tavuk bakamaz oldu insanlar. Bu şekilde insanları illegaliteye iterseniz, var olan yasaları hızlı bir şekilde düzenlemezseniz, vatandaşları yer altına itersiniz ve böyle vakalarla karşılaşmak zorunda kalırsınız.


İstanbul’un bu tarafı farklı bir şekilde yönetilmeli, çünkü bu taraflar 4 İstanbul’u besleyebilecek bir potansiyele sahip.
Halkımıza tedirgin olmamalarını ve herşeyin kontrol altında olduğunu belirtmek isterim.

 

Özcan IŞIKLAR

Silivri Belediye Başkanı


Kaynak: istanbulses / Silivri

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.