Başkan Bozkurt: Esenyurt’u Hak Ettiği Değere Taşıyoruz

Başkan Bozkurt: Esenyurt’u Hak Ettiği Değere Taşıyoruz

Habertürk TV’de Nur Köşker’in konuğu olan Esenyurt BelediyeBaşkanı Kemal Deniz Bozkurt, görevi devraldığı günden bu yana ilçede eğitim,kültür-sanat ve doğal afetlere hazırlık gibi farklı alanlarda yaptığı çalışmalarıanlatarak, Esenyurt’u hak ettiği yere taşıdıklarını söyledi.

Habertürk TV’de Nur Köşker’in Haber Bülteni programına konuk olanEsenyurt Belediyesi Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, görev süresi boyunca ilçedeyaptığı çalışmaları anlattı. Alt yapısı ve üst yapısı tahrip edilmiş, hiçbiralanda envanter kaydı olmayan bir kent devraldıklarını söyleyen Başkan Bozkurt,kentin sorunlarını çözmek üzere iki farklı alanda çalışma yaptıklarını ifadeetti. Bozkurt, “2019 yılında ülkemize hizmet etmeye Esenyurt’tan başladık. İlçemizdekisorunları tespit ettikten sonra kentin depreme dirençli hale getirilmesi için çağdaşbir bakış açısı ile ‘bir kenti nasıl depreme dirençli hale getiririz?’ diyeçalışmalarımız başladı. Bu çalışmalar depremden önce yapılması gerekenler,deprem esnasında yapılması gerekenler ve deprem sonrası yapılması gerekenler olarak3 ayrı şekilde yürütüldü” dedi.

“ÇalışmalarımızıNaci Hoca İle Sürdürüyoruz”

Prof. Dr. Naci Görür’le depreme yönelik büyük çalışmalaryaptıklarını belirten Bozkurt, şöyle devam etti: “Önce kentin arama kurtarmafaaliyetlerinde kullanılmak üzere ihtiyacımız olan insan kaynağını yetiştirdik.Kendi bünyemizde 22 kişilik arama kurtarma ekibi akredite oldu. Bunun sayısını72’ye çıkarmaya çalışıyoruz. 360 civarında mahalle afet gönüllümüz oldu.Depremden önce yapmamız gereken birçok şey vardı: Bu da bizim envanterlerimizinoluşturulması, zemin envanteri, alt yapı envanteri, üst yapı envanteri. Buçalışmalar yine birbirine paralel olarak devam ediyor. Birçok çalışmayı kentindepreme dirençli hale getirilmesi için devam ettirirken Naci Hoca ile tanıştık.Bu çalışmaların yürüyebilmesi için 6 ana başlıkta kentin depreme dirençli halegetirilmesi gerektiğini Naci Hoca’dan öğrendik. Naci Hocam sağ olsun bizdenhiçbir bedel beklemeden yardımcı oldu. Bize; ‘yıllarca öğrendiği bilgileri birkentin depreme dirençli hale getirilmesi için ilk defa uygulama fırsatıbulduğunu’ söyledi.”

“İlçeyi DepremeHazırlıyoruz”

Depreme dirençli bir kent için her alanda çalışmalaryürüttüklerini söyleyen Bozkurt şunları ekledi: “Şu anda yönetim sistemimizindepreme dirençli hale getirilmesi için bir çalışma yaptık. Naci Hoca’nınsistemini kullanıyoruz. Önce yönetim sistemimizi, kendi planlarımızı gözdengeçirdik ve bir Afet İşleri Müdürlüğü kurduk. Afet Müdürlüğü koordinasyonundabütün çalışmalarımız devam ediyor. Geçmiş yıllarda konutlar için alınan zeminetütlerini Esenyurt haritasına yerleştirdik. Dolayısıyla hangi bölgede nasılbir zeminle karşı karşıyayız bunu artık biliyoruz. Naci Hocamın verilerindenyola çıkarak olası bir İstanbul depreminde 7.2 şiddetinde bir deprem olduğunda,biz bu depremi Esenyurt’un hangi bölgesinde, hangi şiddette hissedeceğimizi öğrendik.Daha sonrasında buralarda bulunan üst yapıdaki binaların durumunu araştırdık.Buradaki alt yapılar neyle karşılaşacak? Bunların çalışması yapıldı. Risklerimizintamamını ortaya çıkardık. Şimdi bunu gidermek için her bölgede çalışma yapmaküzere ve öncelikle sorunlu bölgelerde inceleme yapmaları için 40 kişilik birmühendis ekibi kurduk. Yine hızlı tarama yöntemi ile Esenyurt’un değişikbölgelerindeki binaların hareketlerini izlemeye başladık. Aylık olarak herbinanın ne kadar hareket edip etmediğini izliyoruz. Dolayısıyla bir kayma varmı yok mu? Olası bir depremde ne olacağının incelemesini yapıyoruz. Tüm buçalışmaların yanı sıra ilçe genelindeki okullarda ve evlerde deprem bilincieğitimi veriyoruz.”

“Kampüs LiseYükseliyor”

Çocukların daha iyi eğitim olanaklarına sahip olmaları için KampüsLise projesini başlattıklarını ifade eden Başkan Bozkurt, “İlçemizdeki nüfusunçok önemli bir bölümü 0-19 yaş aralığında. 320 bin civarında çocuk ve genç var.Bu çocuklar bizim geleceğimiz. Çocuklarımız, iyi eğitim olanakları içindeolmaları durumunda yaşama daha güvenli bakabilir diye düşündük. MaalesefEsenyurt’ta okul yapacak alan kalmadı. Biz de kentin dışındaki birkaç tanearsanın Kampüs Lise’ye çevrilmesini dolayısıyla mahallelerdeki liselerin orayataşınmasını, bu liselerden boşalan yerlerin de ilkokula ve ortaokula çevrilmesiile çocuklarımızın daha nitelikli eğitim almasını sağlamak istedik. Bu aslında MillîEğitim Bakanlığı’nın işi bizim işimiz değil. Biz sadece arsa tahsisi açısındançalışma yapabiliriz. Biz eğitim meselesini kendimize dert edindik. Birçok işiyaparken aynı zamanda bu işleri biz üstlendik. Kampüs Lise’de eğitim alanındayaptığımız çalışmalardan bir tanesi. Bu lisede bir fen lisesi, bir Anadolulisesi, bir tane imam hatip lisesi ve iki tane de meslek lisesi var. Müthiş,alt yapısı yüksek bir lise burası. Onlarca atölyesi var, kapalı spor salonuvar, açık spor salonu var, yemekhanesi var, kütüphanesi var. Yani çağdaş birokulda olması gereken her şey burada var. Ayrıca bizim mahallelerimiz farklıbölgelerden gelen insanlardan oluştuğu için o bölgedeki insanların çocuklarınınbu lisede kaynaşması sağlanacak” diye konuştu.

“Amerika’yaHalı İhracatı Yapıyoruz”

Kültür ve sanatta Esenyurt’u hak ettiği değere kavuşturmak içinpek çok çalışma yaptıklarını belirten Bozkurt şu ifadeleri de kaydetti; “Vatandaşlarımızınkültür sanat ihtiyaçlarını karşılamak açısından geçmiş yıllarda yapılmayanbirçok şeyi yapıyoruz. Bizim yaptığımız faaliyetlerden 5 yıl boyunca yaklaşık 3milyon insan faydalandı. Farklı farklı konserler, tiyatro, sanat gibi diğeralanlarda vatandaşlarımıza destek olduk. Onların ihtiyacını giderdik. Bu işiyaparken aynı zamanda Sürekli Eğitim Merkezi’mizde vatandaşlarımızın bazıalanlarda kendilerini yetiştirmeleri için de destek oluyoruz. Üniversiteyehazırlık kurslarında çocuklarımızı yetiştiriyoruz. Kadınlarımızın hayatatutunması için çok önemli bir proje yapıyoruz. Amerika’ya halı ihracatı yaptık.Hedefimiz el sanatları üretimini destekleyerek kadınlarımızın evlerinde kendigeçimlerini sağlayacak iş ve işlemleri yapmasını sağlamak. Kısa bir süre önceVakko markası ile konuştuk, onların eşarplarının kenarlarını bizimkursiyerlerimiz dikecekler. Birçok farklı alanda Esenyurt’u hak ettiği yeretaşımak için elimizden geleni yapıyoruz.”

ransfzt8tl9cdumklzoy7npb.jpg

eaImwl2hfqaxyxlst6zytnvp.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.