Başkan Özer: “Esenyurt, Türkiye Sanayisinin Yıldızı Olabilir”

Başkan Özer: “Esenyurt, Türkiye Sanayisinin Yıldızı Olabilir”

İstanbul Esenyurt Üniversitesinin düzenlediği Uluslararası AvrasyaKonferası’nda konuşan Esenyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer, “Esenyurt,Türkiye sanayisinin yıldızı olacak bir güce sahip. Türkiye’nin sahip olduğu GSMH’nınyüzde 7’sini, İstanbul üretiminin yüzde 26’sını karşılıyor. Ama buna rağmenkimse Esenyurt'u bir sanayi şehri olarak anmıyor. Gelin, el ele verip birlikteEsenyurt'u 21. yüzyıla hazırlayalım. İşte o zaman Avrasya'da önemli bir yerimizolur” dedi.

Esenyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer, İstanbul EsenyurtÜniversitesinin düzenlediği Uluslararası Avrasya Konferansı’na katıldı. EsenyurtÜniversitesi’nde gerçekleşen konferansta “Avrasya’da Ekonomi Politiğin Bugünüve Geleceği” konusu masaya yatırıldı. Programda konuşma yapan Başkan Özer: “Türkiye,geleneksellikten sıyırılmış ama modernleşememiş, köylü olmaktan çıkmış ama kentleşememişbir ülke. Biz, üniversitelerin, yerel yönetimlerin, hükümetlerin göreviTürkiye'yi Kuzeybatı'ya doğru yönlendirmek. Yani zengin ve demokratik bir ülkehaline getirmek. Bu ikisi birbirine bağlı. Kalkınmış bir ülke olmakistiyorsanız demokratik olmak durumundasınız. Mesela Arap ülkelerinin bir kısmızengindir, millî gelirleri de yüksek görünür ama kalkınamamışlardır. Yanikadına verilen değer, ekonomi, kentleşme, eğitim vs. geri kalmış ülkelerdüzeyindedir. Bunun en temel örneği ve en temel bileşeni de aslında yineeğitimdir. Çünkü kalkınmanın en temel unsuru insandır. İnsanı değiştiripdönüştürmenin en etkili yolu eğitimdir. Eğitimin de en üst seviyesiüniversitelerdir. Ama bizim üniversal yapımızda eksiklikler var. Eğitimsistemimizde daha onaracağımız çok şey var” ifadelerini kullandı.

“Esenyurt,Türkiye Sanayisinin Yıldızı Olabilir”

Konuşmasında Esenyurt’un demografik yapısının yıllar içindegösterdiği değişimi de anlatan Başkan Özer “Bizi asıl ilgilendiren Esenyurt.Buranın ekonomik olarak bir potansiyeli var ama Esenyurt'un henüz bir ekonomikkimliği yok. Sosyokültürel olarak da gelen insanlar burada bir etkileşimdebulunup da dönüşecekleri dinamikler bulamadıkları için dönüşememiş, aradakalmış. Nüfusu hızlı bir şekilde çoğalmış ama hâlâ Esenyurt'un gerçek nüfusunubilmiyoruz. Hâlbuki bilgiye sahip değilseniz bu çağda dönüşümü de yapamazsınız.Bu hızlı büyüme beraberinde sorunlar getirmiş ve Esenyurt nüfus olarak,demografik olarak büyümüş ama dönüşmemiş. En temel sorunlarımızdan biri budur.

Ekonomik olarak bir potansiyelimiz var. Türkiye GSMH’nın yüzde 7’siniEsenyurt karşılıyor. Bazı büyük şehirler bile bu kadar bir üretim gücüne sahipdeğil. İstanbul sanayisinin yüzde 26’sı Esenyurt'ta. Ama buna rağmen kimseEsenyurt'u bir sanayi şehri olarak anmıyor. Esenyurt, Türkiye'nin gündeminenegatif bir takım olaylarla geliyor. Dolayısıyla bizim bunu aşmamız gerekiyor.Eğer sanayi varsa, o zaman bir sanayi şehrine uygun bir yapılanmanın önünüaçmamız gerekir. Bir şehir için kimliğinin olması son derece önemli. Esenyurtda bana göre Türkiye sanayisinin yıldızı olabilir. Bizim bir matematik köyprojemiz var. Onun amacı burada bir silikon vadisi yaratmak. Yani ilçemizi katmadeğeri yüksek ürünlerin ihraç edileceği bir üs haline getirebilmek” diyekonuştu.

“Kent KoalisyonuKuralım”

Esenyurt’u 21. yüzyıla hazırlamak için gençlerin desteğinin önemliolduğunu vurgulayan Başkan Özer şöyle konuştu: “Burada çok yoksul komşumuz var.Eğer zenginler rahat etmek istiyorlarsa onları görmezden gelme gibi bir gafletiniçine düşmemeleri lazım. Aşevleri, kent lokantaları, halka yardım kartlarıylayardım etmek, sanayicileri işin içine katarak el birliğiyle Esenyurt'u 21.yüzyıla yakışır bir şehir haline getirebilmek, en önemlisi de üretimi artırmak,artırılan üretimi adil paylaşmak ve bunu toplumsal barış içinde gerçekleştirmekdurumundayız. Bunun için önerim şu: Kent koalisyonu kurmak. Belediye, mülkiidare, üniversite, ticaret odası, sivil toplum örgütleri el ele vererek Esenyurt'unyararı için çalışmalı. Gelin, el verelim, birlikte Esenyurt'u 21. yüzyılahazırlayalım. İşte o zaman Avrasya'da önemli bir yerimiz olur. Çünkü Esenyurt,küçük bir Türkiye. Bu modeli burada başarıyla uygulayabilirsek tarihe de notdüşmüş oluruz. Bunu başarabileceğimize inanıyorum. Bu gücümüz, inancımız var.Dolayısıyla el birliğiyle daha güzel günlere diyerek bu toplantının Esenyurt'umuzave ülkemize hayırlı, uğurlu olması diliyorum.”

 

zwpgbxulikh6autnsdy2ynlv.jpg

pkcjgpnx82zestfwvkroa9ru.jpg

zpjzokmirshylIcl3waexuga.jpg

ca1zvkdnrxuf7lyag9ywmctj.jpg

wzqh5xcrpwnmlszkjda3cqr2.jpg

9mtrqwlvnosbjoddzjyckceI.jpg

wi2qu3qlgn0bblw7rgo1htjk.jpg

al5ypabzjewq36Irg4omfjk0.jpg

fqkkvty93oe7ngls16uhwpiz.jpg

vihruqavsmlf8nh0kapbb39j.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.