Başkan Zeydan Karalar, “TBMM’nin ilk kez tanınması Adanalıların direnişi sayesinde oldu.”

Başkan Zeydan Karalar, “TBMM’nin ilk kez tanınması Adanalıların direnişi sayesinde oldu.”

AtatürkAnıtı’na çelenk kondu, Uğur Mumcu Meydanı’nda geçit töreni yapıldı

5 OcakAdana’nın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 102’inci Yıldönümü Kutlamalarıkapsamında Atatürk Parkı’ndaki Atatürk Anıtı’nda çelenk koyma törenidüzenlendi. Törene Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, Adana Büyükşehir BelediyeBaşkanı Zeydan Karalar, 6. Kolordu Komutanı Tümgeneral Mehmet Özeren ile sivilve askeri erkan katıldı. Ardından Uğur Mumcu Meydanı’nda Geçit Töreni gerçekleştirildi. 

Geçit törenindeBayrak Şiiri okundu, halk oyunları ekibi gösteri yaptı, isim ve şiiryarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi, Jandarma GenelKomutanlığı Tüfekli  Hareketler Bölüğü ileJandarma Genel Komutanlığı Mehteran Bölüğü gösteri yaptı, PozantıKaymakamlığı’ndan alınan ve bisiklet sporcularının getirdiği “Atatürk’ünMücahitlerinden Adana’ya” isimli bayrak Adana Valisi Yavuz Selim Köşger’eteslim edildi.

EN BÜYÜKGURUR GÜNÜMÜZ

Törende konuşanBaşkan Zeydan Karalar, 5 Ocak’ın en büyük gurur günü olduğunu belirterek,kuruluşun ve kurtuluşun gerçeklerini anlattı. Başkan Zeydan Karalar, “MustafaKemal Atatürk, Liman Von Sanders’ten komutayı devraldıktan sonra ve Sanders’in‘Bizim için her şey bitti’ demesinin ardından ‘Bizim için her şey yenibaşlıyor’ mesajı verir. Akabinde 11 gün Adana’da kalır ve kentin ilerigelenleriyle toplantılar yapar, halkla buluşur. Sonrasında Kurtuluş Savaşı’nıyapmaya karar verir. Daha sonra 15 Mart 1923’te Adana ziyaretinde, ‘Bende bu vekayiinilk hissi teşebbüsü bu memlekette, bu güzel Adana’da vücut bulmuştur’ der.Adanalılar olarak Mustafa Kemal Atatürk’e Kurtuluş Mücadelesi hissini vermişolmaktan büyük mutluluk ve gurur duyuyoruz” diye konuştu.

ADANALILARCANLARI PAHASINA DÜŞMANA DİRENDİ, FRANSIZLARI GERİLETTİ

Birinci DünyaSavaşı sonrasında Fransızların Adana’yı işgal etmesiyle, kentte millimücadelenin de başladığını belirten Başkan Zeydan Karalar, Kuvayi Milliye’ninbölgede mücadele eden güçleri toparlayarak, Fransızlar’ı gerilettiğini anlattı.Bu gerilemenin ardından, Fransızların önceden tehcir edilen Ermenileri Adana’yageri getirdiğini ve onların da halka çok zulmettiğini belirtti. Mustafa KemalAtatürk’ün ‘Pozantı’da direnç yuvaları kurun’ emrinden sonra büyükkahramanlıklar gösterildiğini ifade eden Başkan Zeydan Karalar şöyle devametti: “Fransızlar, Adanalıların kahramanca direnişi karşısında geriler ve barışister. Sinan Tekelioğlu barış isteğinin kabul edilmemesini talep eder amaMustafa Kemal Atatürk ileriyi çok iyi gören bir deha olduğu için Fransızlarınbarış isteğinin kabul edilmesi konusunda kesin emir verir. Böylece genç TBMMilk kez tanınmış olacaktır. Adanalılar TBMM’nin uluslararası alanda tanınmasıkonusunda da öncelikli rol oynar. Milletimiz ülkemizin kurtulması için çokbedel ödemiş, canı pahasına savaşmıştır.”

Başkan ZeydanKaralar sözlerini şöyle tamamladı: “Ülkemizi düşmandan kurtaran, başta MustafaKemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet,minnet ve özlemle anıyoruz.”

 

quldfsam6vnvqgnbhcazwjro.jpg

ymlm07e3qprfxbk4jkqxub2s.jpg

xparw2eg47Iwdbjkj361llmg.jpg

a71ztqaee2jbrkgrb4Ivfnmc.jpg

ifdzlmpk8orgIbhvrjtoavau.jpg

9Irdxlnhnyj4wmuqattjawz7.jpg

gwxmbqetln3hiuvgy1Iz6bqa.jpg

r5b9petdjpq2slqhwnx0jgcl.jpg

2cuslegyirtakqe0skgja6r8.jpg

jfIayqzvihbgwzmo7aq3pc9n.jpg

7za2bpswjhr0uvmfdbire6ld.jpg

brimfvhq7wo58rlq3nk6c4wI.jpg

ij6zzbhdfemnrrcyn5sxklwf.jpg

trqk3jrnusmg5gbfjiyIudm1.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.