BEŞİKTAŞ’TA KANAL İSTANBUL PROTESTOSU

BEŞİKTAŞ’TA KANAL İSTANBUL PROTESTOSU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Sazlıdere Barajı üzerine kurulacak olan ve "Kanal İstanbul Projesi"nin ilk adımı olarak nitelendirilen köprü temel atma töreni öncesinde Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) Beşiktaş’ta protesto gösterisi yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Sazlıdere Barajı üzerine kurulacak olan ve "Kanal İstanbul Projesi"nin ilk adımı olarak nitelendirilen köprü temel atma töreni öncesinde Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) Beşiktaş’ta protesto gösterisi yaptı.

Beşiktaş Barbaros Heykeli önünde bir araya gelen HKP üyeleri eylemde, “Kanala, talana, ABD’ye geçit yok!”, “Kanal İstanbul=ABD projesi”, “Karadeniz ABD’nin gölü olmayacak” yazılı dövizler ve “Kanal İstanbul Türkiye’nin bağrına sokulacak bir hançerdir” yazılı pankartlar açtı.

HKP İstanbul İl Gençlik Üyesi Evrim Bin tarafından yapılan açıklamada, bilim insanlarının ve İstanbul halkının tepkilerine rağmen bu projenin hayata geçirilmesi için iktidarın hukuksuzluk yaptığını, bilimsel değeri olmayan ÇED raporları hazırlattığınıöne sürdü. Bin, “AKP iktidarının "çılgın proje’ olarak dile getirdiği Talan İstanbul Projesi, başta İstanbul halkına olmak üzere, vatanımıza ve doğamıza karşı bir ihanet projesidir. Bu tespiti sadece biz değil, namuslu tarihçiler, amiraller, çevre bilimciler, mimarlar-mühendisler, jeoloji uzmanları ve şehir plancıları yani uzman kişiler de yapmaktadır” dedi.

“AKP’GİLLER HALKIMIZI KANDIRMAKTADIR”

Bin yaptığı açıklamada, bugün atılan temel için İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun “Hasdal Kavşağı-Nakkaş Kavşağı arası yol yapım temeli” sözlerini hatırlatarak, şunları söyledi:

“Bunu da kanunsuz bir şekilde, ihaleye çıkarmadan yapmaktadırlar. Görüldüğü gibi AKP’giller, bir kez daha halkımızı kandırmaktadır” dedi. Bin, Kanal İstanbul projesiyle Montrö Sözleşmesi’nin işlevsiz hale getirileceği ve bu yüzden Karadeniz’in bir ABD gölü haline geleceği, Türkiye’nin boğazlardaki egemenliğini tehlikeye sokacağını vurguladı.

“BETONA BOĞAN KİRLİİTTİFAK"

"Kanalın yapılacağı arazilerin Katarlılara, Kuveytlilere, Suudilere ve AKP’ye yakın isimlere peşkeşçekildiğini" belirten Bin, “Bugün İstanbul’un sahil kısımlarını ve Karadeniz’imizin yemyeşil coğrafyasını betona boğan bu kirli ittifak, İstanbul’un kalan yeşil alan ve tarım alanlarını da betona ve kalabalığa boğacaktır. Tüm bu yıkımlara ek olarak, 145 milyar dolara mal olacağıöngörülen Talan İstanbul Projesi zaten işsizlik ve pahalılık cehenneminde inletilen yoksul halkımızın sırtına çok ağır bir yük daha yükleyecektir” dedi.

Projenin yol açacağıçevre felaketine dikkat çeken Evrim Bin, “Kanalın açılması ile birlikte İstanbul’u bekleyen deprem felaketinin sonuçları ağırlaşacaktır” diyerek jeoloji mühendislerinin ve ekoloji uzmanlarının, deprem riskinin artması, hayvanların göç yollarının kapanması ve hava kirliliği gibi önemli konularda yaptıkları uyarıları hatırlattı.

“DENİZ SALYASI FELAKETİ, TALAN İSTANBUL PROJESİ’NİN REDDİNE YETERLİDİR”

Deniz salyasıyla Marmara Denizi’nin öldüğünü söyleyen Bin, “Bu felakete karşılık, devlet tarafından yeterli düzeyde bir temizlik yapılmadığı gibi, devletin en yetkili ağızları "Kanal İstanbul olur ise Karadeniz’den gelecek su ile Marmara Denizi temizlenir" türünden akla hayale sığmayacak, bilimle bağdaşmayan sözler sarf edebiliyorlar. Yaşadığımız deniz salyası felaketi, tek başına Talan İstanbul Projesi’nin reddine yeterlidir” dedi.

Bin, Kanal İstanbul Projesi için harcanacak para ile İstanbul’da depreme daha dayanıklı binalar inşa edilip, altyapısı ve çevre düzenlenmesiyle İstanbul’un daha yaşanılabilir bir şehir haline getirebileceğini belirtti.

“AKP İKTİDARI GİDERKEN İSTANBUL’U YOK ETMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ”

Kanal İstanbul Projesi’nin iptali için İstanbul 10. İdare Mahkemesi’nde dava açtıklarını hatırlatan Bin, “Son zamanlarda tüm kirli çamaşırları ortaya dökülen AKP iktidarının tek çabası, vurgun, soygun, mal mülk küpleme yönündedir. Çoktan çürümüş, yok olmaya mahkûm olmuş AKP iktidarı, tarihin lanetli sayfalarına doğru gitmek üzeredir. Ancak giderken, göz bebeğimiz İstanbul’u yok etmesine, Karadeniz’i AB-D gölü haline getirmelerine izin vermeyeceğiz. Halkımızı AB-D Hançeri projesine karşıörgütlü ve kararlı bir mücadeleye çağırıyoruz. Bu bilim ve akıl dışı projeyi durduracak güç halkın kendi örgütlü gücüdür” diye konuştu.

Basın açıklaması sırasında HKP üyeleri, “Gün Gelecek Devran Dönecek AKP Halka Hesap Verecek”, “Talan İstanbul Halka İhanettir”, “Talan İstanbul Vatana İhanettir” sloganları attı.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.