BEYLİKDÜZÜ BELEDİYESİNDEN UYARI

BEYLİKDÜZÜ BELEDİYESİNDEN UYARI

Beylikdüzü Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü’nde görev yapan Diyetisyen Billur Filiz, mevsim geçişlerindeki beslenmenin önemine dikkat çekti.

Beylikdüzü Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü’nde görev yapan Diyetisyen Billur Filiz, mevsim geçişlerindeki beslenmenin önemine dikkat çekti. Geçiş dönemlerinde bağışıklık sistemini güçlü tutmak ve bu dönemde karşılaşılabilecek hastalıklara karşı nasıl beslenilmesi gerektiği konusunda tavsiyelerde bulunan Filiz, “Bu dönemde özellikle vitamin ve mineral alımıön plana çıkıyor. Bağışıklık denildiğinde akla ilk olarak C vitamini gelse de yapılan çalışmalar D vitamini yetersizliğinin bağışıklığın hızlı düşüşünde daha etkili olduğunu gösteriyor” dedi.

Beylikdüzü Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü’nde görev yapan Diyetisyen Billur Filiz, mevsim geçişlerinde bağışıklık sistemini güçlü tutmak ve bu dönemde karşılaşılabilecek hastalıklara karşı vücudu koruyabilmek adına önemli tavsiyelerde bulundu. Mevsim geçişlerinde metabolizmanın çalışma hızının da değiştiğini belirten ve önceliğin vücudun düzenli işleyişini sağlayan besin öğelerini tüketmek olduğunun altınıçizen Billur Filiz, “Bu dönemde özellikle vitamin ve mineral alımıön plana çıkıyor. Bağışıklık denildiğinde akla ilk olarak C vitamini gelse de yapılan çalışmalar D vitamini yetersizliğinin bağışıklığın hızlı düşüşünde daha etkili olduğunu gösteriyor. Ancak D vitamini güneşışığı yeterli alınmadığında aktive olmuyor. Bu sebeple yumurta sarısı, süt ürünleri, balık gibi D vitamini içeren besinlerin tüketimiyle birlikte günde en az 20 dakika güneşlenmek gerekir. Kronik yorgunluklarla başa çıkmak içinse B12 ve B tipi (kırmızı et ve baklagiller) vitaminlerin tüketimine ve hücre yenilenmesi için de C vitamini (narenciye ve yeşillikler) gibi antioksidanların alımına özen gösterilebilir. Ek olarak zencefil ve zerdeçalı günlük beslenmeye ekleyebiliriz" diye konuştu.

FİLİZ:"KORONAVİRÜSE KARŞI BAĞIŞIKLIK SİSTEMİMİZİ GÜÇLÜ TUTMALIYIZ"

Bilinçsiz alınan takviyelerin önemli sağlık sorunlarına yol açtığı konusunda vatandaşları uyaran Filiz, “Öncelikle vücudunuzun neye ihtiyacı olduğunu bilmeniz gerekir. Bunun için de ya aile hekimlerine ya da konun uzmanı bir hekime başvurmak birinci önceliktir. Tetkikler sonucunda hangi vitamin ve mineralin hangi dozda kullanılması gerektiği belirlendikten sonra ilgili takviye yapılmalıdır. Aksi takdirde fazla alınan takviyeler sonucu karaciğer, böbrek gibi organların çalışma hızı etkilenmekte ya da bu organlara hasar verilebilmektedir. Örneğin korona ile popülaritesi artan D vitaminin fazla kullanımı böbrek taşına neden olmaktadır” dedi.

Özellikle kilo vermek amaçlı tek tip beslenme yapmak veya bir tür yiyeceğin tüketimini arttırmanın metabolik dengenin bozulmasına sebep olabileceğini söyleyen Filiz, “Böyle bir durumda vücut ya az enerji alımı sebebiyle kıtlık bilinci oluşturacak ve daha fazla yağ depolayacaktır ya da hızlı yaratılan katabolizma yani yıkım sebebiyle bağışıklığın düşmesi, karaciğer gibi metabolik faaliyetleri kontrol eden organların bozulmasına sebep olacaktır” diye konuştu.

Yaz mevsimi yaklaşırken insanlarda kilo verme eğiliminin arttığını ancak koronavirüse karşı da bağışıklık sistemini güçlü tutmak istediklerini belirten Filiz, bu dönemde yapılması gerekenleri, yeterli ve dengeli beslenme, yeterli sıvı alımı ve yeterli fiziksel hareket olarak sıraladı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.