BİN YILLIK GELENEKLER SADABAD’DA YAŞATILIYOR

BİN YILLIK GELENEKLER SADABAD’DA YAŞATILIYOR

Osmanlı Devleti döneminde Kağıthane Hasbahçe'de bir gelenek halinde düzenlenen Ahilik Şed Kuşatma Töreni 126 yıl aradan sonra Kağıthane Belediyesi tarafından yeniden canlandırıldı. Sadabad Yaz Ekinlikleri kapsamında Hasbahçe Mesire Alanı'nda gerçekleştiri

Eski bir Osmanlı geleneği olan Ahilik Şed Kuşanma Töreni bu yıl Kağıthane'de 13. kez, Hıdırellez Şenlikleri ise 22. kez tekrarlandı. Kalfalıktan ustalığa geçişi, dürüst ve ahlaklı birer esnaf ve sanatkar olmayı simgeleyen Ahilik Şed Kuşanma Töreni ile baharın gelişinin kutlanması için yapılan Hıdrellez Şenlikleri’ne binlerce vatandaş katıldı.

Mehteran gösterileriyle başlayan programın ardından sahnede Ahilik Geleneği teatral olarak canlandırılırken tüm protokol üyeleri de sahneye davet edilerek birlikte şed kuşanıldı. Şed Kuşanma Töreni'nden sonraysa açık alanda Hıdırellez ateşi yakılarak üzerinden atlandı. 

Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç burada yaptığı konuşmada Sadabad Yaz Etkinlikleri hakkında şu bilgileri verdi:

’İlçemizde kültürel değerlerin yaşatılmasına önem veriyoruz. Sadabad Yaz Etkinlikleri kapsamında 6 farklı dalda İstanbulluları ilçemizde ağırlayacağız. Etkinlikler kapsamında Ahilik Şed Kuşanma, Hıdırellez Şenliği, Yağlı Güreş Müsabakaları, Okçuluk, Bisiklet ve Uçurtma Yarışması ile Cirit Gösterisi gerçekleştirilecek. Etkinliklerimiz 13 Mayıs Pazar günü Cirit Şöleni ile sona erecek.

Bir ustanın çırağını kalite ve standart ölçülerine göre iş yapabilecek bir sanatkar, dürüst ve güvenilir bir meslek sahibi olarak yetiştirdiğinin ilanı olan Ahilik ve Şed Kuşanma Törenimizi burada vatandaşlarımızla gerçekleştirdik. Yazın müjdecisi baharı ve baharla birlikte gelen canlanmayı, sağlığı, bolluk ve bereketi Hıdırellez Şenlikleri’mizde yine vatandaşlarımızla birlikte kutlayarak Kağıthane'de bin yıllık geleneklerimizi yaşatıyoruz. Gelecek etkinliklerimize de tüm vatandaşlarımızı davet ediyoruz.’’

Kağıthane Belediyesi tarafından Sadabad Yaz Etkinlikleri adı altında düzenlenen programa Belediye Başkanı Fazlı Kılıç'ın yanı sıra Kağıthane Kaymakamı Hasan Göç, AK Parti İlçe Başkanı Mevlüt Öztekin, İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkan Vekili  Mustafa Uzun, Kağıthane Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ömer Osmanoğlu, siyasi parti ve STK temsilcileri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 


Kaynak: Kağıthane Belediyesi




















HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.