BOĞAZİÇİLİ BERKE VE PERİT 3 AY SONRA TAHLİYE EDİLDİ

BOĞAZİÇİLİ BERKE VE PERİT 3 AY SONRA TAHLİYE EDİLDİ

Boğaziçi Üniversitesi’ndeki rektör atamalarına karşı protestolarda gözaltına alınarak haklarında 5 yıl 3 aydan 25 yıla kadar hapis cezasıyla dava açılan 2'si tutuklu 14 Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi bugün hakim karşısına çıktı.

Boğaziçi Üniversitesi’ndeki rektör atamalarına karşı protestolarda gözaltına alınarak haklarında 5 yıl 3’er aydan 25 yıl 6’şar aya kadar hapis istemiyle dava açılan 2'si tutuklu 14 Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi bugün hakim karşısına çıktı. Tutuklu sanıklar Ersin Berke Gök ve Caner Perit Özen “haftada bir imza” ve “yurt dışı çıkış yasağı” şeklindeki adli kontrol şartlarıyla tahliye edildi.

Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne yapılan atamaları protesto etmek için 4 Ekim 2021 tarihinde, kampüste gerçekleştirdikleri eylem sırasında gözaltına alınan öğrencilerden ikisi 6 Ekim’de tutuklanmıştı. 22. Asliye Ceza Mahkemesi’nin 14 öğrenci hakkında düzenlenen iddianameyi kabul etmesinin ardından yargılama süreci başlamıştı.

İstanbul 22. Asliye Ceza Mahkemesi salonunun küçük olması nedeniyle 40. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan duruşma kimlik tespitiyle başladı. Duruşmaya 14 sanık ve taraf avukatları katıldı. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu da duruşmayı takip etti.

Kimlik tespitlerinin yapılmasıyla başlanan duruşmaya ilk savunmaların alınmasıyla devam edildi. Sanıklar üzerlerine atılı suçlamaları kabul etmeyerek beraatlarını talep ettiler. Sanık avukatları da müvekkillerinin adli kontrollerinin kaldırılmasını, tutuklu sanıkların tahliyesini ve tüm sanıkların da beraatlarını talep etti.

TUTUKLU SANIKLAR BERKE VE PERİT İÇİN TAHLİYE KARARI

Duruşma savcısı, sanıkların tutuklulukta geçirdikleri sürenin göz önüne alınarak, delil karartma şüphelerinin de olmaması sebebiyle tahliyelerine karar verilmesini talep etti.

Mahkeme, tutuklu sanıklar Ersin Berke Gök ve Caner Perit Özen’nin “haftada bir imza” ve “yurt dışı çıkış yasağı” şeklindeki adli kontrol şartlarıyla tahliyelerine karar verdi. Duruşma 21 Mart 2022 tarihine ertelendi.

"CEZAEVLERİ, BURS İPTALLERİ, YAŞAMA ŞARTLARI, TACİZLER, YARGI TACİZİNİN ARTIK SON BULMASINI DİLİYORUZ"

Kararın ardından öğrenciler, aileler ve akademisyenler adliye önünde sloganlar atarak kutlama yaptılar. Öğrencilerin avukatlarından Burçin Şahan, tahliye kararı için şunları söyledi:

"Bu dosyada tutuklu olan 2 öğrenci bulunmaktaydı. 14 öğrenci yargılanıyordu. Tutuklu iki öğrencinin 3 aylık tutukluluk süresinden sonra tahliyelerine karar verildi. Öğrencilerin bir senedir sürdürdüğü haklı direnişinde; cezaevleri, burs iptalleri, yaşama şartları, tacizler, yargı tacizinin artık son bulmasını diliyoruz. Bu öğrenciler açısından onlarca dava var bunların da kapatılmasını ve öğrencilerin en temel hakkı olan, eğitim öğretim hakkını ve anayasal haklarını, ifade özgürlüklerini kullanabilmeye devam etmelerini diliyoruz. Bugünkü sevincimiz Berke ve Perit’in tahliyesi tabii ki hepimize geçmiş olsun diyorum."

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.