Burhanettin Bulut: “RTÜK, Niteliği Düşük Belgeselleri Kime Hazırlatıyor?

Burhanettin Bulut: “RTÜK, Niteliği Düşük Belgeselleri Kime Hazırlatıyor?

“TRT VE ANADOLU AJANSI MUHALEFETE KÖR BAKIYOR”

TRT, ANADOLU AJANSI VE RTÜK İKTİDARIN KURUMLARI GİBİ HAREKET EDİYOR”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) yayın durdurma cezası verdiği TV kanallarına yayınlattığı belgeselleri Meclis gündemine taşıdı. Belgesellerin özensiz hazırlandığı ve kanalların niteliği düşük belgeselleri yayınlamak zorunda bırakıldığını kaydeden Bulut, “Belgeseller hangi firma/şirketler tarafından hazırlanmıştır? Bu firma/şirketler hangi yöntemle belirlenmiştir?” diye sordu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) yayın durdurma cezası verdiği TV kanallarına yayınlattığı belgeselleri Meclis gündemine taşıdı. TBMM Başkanlığına, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi veren Bulut, “Özellikle muhalif kanallara para ve idari cezaların yanı sıra yayın durdurma cezası veren RTÜK’ün TV kanallarına yayınlattığı belgesellerin niteliği ile ilgili tartışmalar kamuoyuna yansımaktadır” dedi.

KAMU ZARARI VAR MI?

Belgesellerin özensiz hazırlandığını ve kanalların niteliği düşük belgeselleri yayınlamak zorunda bırakıldığını kaydeden Bulut, şöyle devam etti:

“Ayrıca RTÜK’ün kamuoyu araştırmaları için hep aynı firmalardan ihalesiz şekilde hizmet alımı yaptığı ve kamu zarına yol açıldığı bildirilmektedir. Maliyeti yaklaşık 4 milyon TL olan “2023-2024 Dönemi Medyametre-Medya Kullanım Alışkanlıkları Araştırması Saha Uygulaması” işinin tek teklif veren firma olarak Genar Araştırma şirketine verildiği belirtilmektedir.”

AYRIMCILIK YAPILIYOR

Öte yandan yerel seçim öncesi muhalif partilere yönelik adaletsizliklerin arttığını da belirten Bulut, Yüksek Seçim Kurulu’nun kararlarını kale almayan TRT, Anadolu Ajansı, RTÜK gibi 85 milyonun vergileriyle fonlanan devlet kurumlarının iktidarın kurumları gibi hareket ettiğini, muhalefete kör baktığını bildirdi. Muhalefetin belediye başkan adaylarına ayrımcılık yapıldığını belirten Bulut, “İktidarın her etkinliğini, aday tanıtım toplantılarını canlı yayınlayan TRT ve Anadolu Ajansı, muhalif kanallarda en küçük bir iktidar eleştirisi yapıldığında anında inceleme başlatan RTÜK’le orantısız yayın yapılıyor” ifadelerini kullandı.

BELGESELLER KİME HAZIRLATILDI?

CHP’li Bulut, Bakan Ersoy’un yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

-RTÜK tarafından son 3 yılda TV kanallarında yayınlatmak üzere kaç belgesel hazırlatılmıştır? Belgeseller hangi konulardadır?

-Belgeseller hangi firma/şirketler tarafından hazırlanmıştır? Bu firma/şirketler hangi yöntemle belirlenmiştir?

-Belgeseller için kurum bütçesinden ne kadar para çıkmıştır? Hangi firma ya da şirkete ne kadar ödeme yapılmıştır?

FİRMALAR NASIL BELİRLENDİ?

-RTÜK, son 3 yılda kamuoyu araştırmaları için hizmet alımı yoluyla kaç araştırma yaptırmıştır? Bu hizmet alımları hangi firma ya da şirketlerden yapılmıştır? Araştırmaların konu başlıkları ve araştırma başına yapılan ödemeler ne kadardır?

-Firmalar nasıl belirlenmiştir? Rekabet unsuru sağlanmış mıdır? Son 3 yıldaki hizmet alımlarından GENAR firmasının aldığı tutar ne kadardır?

-Rekabet ortamının sağlanmaması nedeniyle kurumun zarara uğratıldığı iddiaları ile ilgili bir inceleme ya da soruşturma yapılmış mıdır? Hangi sonuçlara ulaşılmıştır?


Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.