‘BÜYÜT HAYALLERİNİ’ İKİNCİ DÖNEM MEZUNLARINI VERDİ

‘BÜYÜT HAYALLERİNİ’ İKİNCİ DÖNEM MEZUNLARINI VERDİ

SARIYER / İSTANBUL

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İstanbul Vakfı, Dr. Dilek İmamoğlu’nun, kız çocuklarının eşit şartlarda yaşaması ve eğitimlerine katkı sağlama fikriyle öncülüğünü yaptığı “Büyüt Hayallerini” projesini, 2021 yılının Haziran ayında başlattı. Proje kapsamında ortaya çıkan ilk eser; 40 farklı yazarın kaleminden 40 kadının hikayesinin yer aldığı, “İlham Veren Adımlar” kitabı oldu. Vakıf ve Dr. Dilek İmamoğlu, 11 Ekim 2021’de, kitabın satışından elde edilecek gelirle, 300 kız öğrenciye burs sağlama kararı aldı. 11 Ekim-21 Ekim 2021 tarihleri arasında ‘İstanbul Vakfı’ web sitesi üzerinden başlatılan projeye, İstanbul’da ikamet eden 4 bin 543 kız öğrenci başvurdu. Titizlikle incelenen başvurular sonunda, 200’ü üniversitede öğrenim gören, toplam 300 öğrenci İstanbul Vakfı’nın sağladığı bursu almaya hak kazandı. Bu rakam, süreç içerisinde 1500’e ulaştı. 500’ü depremzede bursiyerlerden oluşan öğrencilerden 64’ü bu sene mezun oldu. İstanbul Vakfı, kurumdan burs alan ve bu yıl okullarını bitiren öğrenciler onuruna mezuniyet töreni düzenledi.

392 YAŞINDAKİ ÇINAR ALTINDA SOHBET

Sarıyer Ayazağa’daki Cendere Sanat Merkezi yerleşkesi içinde bulunan 392 yıllık tarihi anıt niteliğindeki “Cendere Doğu Çınarı”nın altında düzenlenen tören; İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, eşi Dr. Dilek İmamoğlu ve İstanbul Vakfı Genel Müdürü Perihan Yücel’in katılımlarıyla gerçekleştirildi. İmamoğlu çifti, mezunlarla tek tek tanışıp, sohbet etti.

Öğrencilerle bol bol özçekim yapan İmamoğlu çifti, törende birer konuşma yaptı. Etkinliğin düzenlendiği Cendere Sanat Merkezi’nin, geçmişte İSKİ'ye hizmet eden bir pompa merkezi olduğunu hatırlatan İmamoğlu, “İlk geldiğimizde burası, kısmen kötü durumda, yeşil alanları kullanılmaz bir haldeydi. Asırlarca yaşamış bir çınarın altında, muhteşem bir sanat eseri gibi, doğanın, Yaradan’ın bize hediye ettiği bu güzelliğin altında çok güzel hanımefendilerle bir arada olmaktan ve onların güzel geleceklerinin başka bir bölümüne adım atma arifesinde onları buradan selamlamanın keyfini yaşıyorum” dedi.

BAŞKAN İMAMOĞLU: “EĞİTİM, TOPLUMUMUZUN EN ÖNEMLİ KONUSU”

Projede emeği geçen vakıf yöneticilerine ve eşi Dr. Dilek İmamoğlu’na teşekkürlerini ileten Başkan İmamoğlu, “Eğitim, belki de toplumumuzun en önemli konusu. Eğer eğitimi çözemezsek, eğitimle ilgili problemlerimizi aşamazsak, eğitimde dünyanın en üst seviyesine erişemezsek; ülke olarak, millet olarak, kuracağımız hayallerimizin her birisi suya düşer” diye konuştu. Bu kapsamda eğitimde fırsat eşitliğinin önemine dikkat çeken İmamoğlu, “Fırsat eşitliğindeki sorun, sadece cinsiyet eşitsizliği değil. Bu topluma baktığımızda; eğitim, memleketin her köşesinde aynı imkanlara sahip olunan bir süreçte verilemiyor. Ama İstanbul'da ama Türkiye'nin farklı coğrafyalarında, ne yazık ki semtten semte, ilçeden ilçeye ya da şehirden şehre arada uçurumlar var. Hele hele özel eğitim kurumlarıyla, devlet kurumları arasındaki bazı mesafelere baktığımızda, bu çok acı bir biçimde önümüze seriliyor” ifadelerini kullandı.

“CUMHURİYET’İN ANA TEMASI, EŞİTLİKTİR”

Mustafa Kemal Atatürk’ün kurtuluş ve Cumhuriyet’in kuruluş sürecinde dahi eğitim konusunda yaptığı çalışmalar olduğunu aktaran İmamoğlu, “Kendilerini şükranla anıyoruz. Gerçekten özel bir sistemi bize emanet ettiler. Cumhuriyet’in ana teması, eşitliktir. Cumhuriyet, ‘kimsesizlerin kimsesi’ diye tariflenen çok özel bir sistemdir. Türkiye'nin neresinde doğarsanız doğun, Cumhuriyet sizi alır, hiç beklemediğiniz mertebelere, mevkilere taşır. Bu çok önemli bir duygudur. Ben de bir Cumhuriyet çocuğuyum. Sizler de öylesiniz. Hayat akışına baktığımda, kendi adıma diyorum ki, ‘Bana bu fırsatları, bu imkanları sağlayan, kesinlikle bu ülkenin sistemidir. Başka türlü bunu elde etme fırsatım olamazdı. Ben de hem çocukluğunu bir köyde geçirmiş, ama bir yandan eğitimini almış, farklı eğitim kurumlarında eğitim görmüş, o günleri geçirerek bir yandan hayat mücadelesini verirken, bir yandan sorumluluk duygusuyla siyasetin içerisine girdiğim an itibariyle de bugün kendim, eğer dünyanın en güzel şehirlerinden birisinde Belediye Başkanı olabiliyorsam ve bunu başarmışsam, ardındaki ilk sırada söylemem gereken şey, Cumhuriyet’in varlığıdır” şeklinde konuştu.

“LİYAKATİNİZLE OLMAYI ARZU ETTİĞİNİZ HER KONUMA ERİŞEBİLMENİZİ SAĞLAMA MECBURİYETİMİZ VAR”

Bu anlamda her yöneticinin, ülkenin her noktasındaki eğitim eşitsizliklerini giderme konusunda sorumlulukları olduğunu belirten İmamoğlu, “Tam bağımsız bir Türkiye Cumhuriyeti hayaliyle yaşamış bir insan olarak diyorum ki; kesinlikle eğitimin hakkını vermeli ve siz kıymetli gençlerimizin kurduğu hayallerin gerçek olabilmesi için önünüzdeki bütün engelleri kaldırabilmeli ve de eşit fırsatlar dahilinde hak ettiğiniz, liyakatinizle olmayı arzu ettiğiniz her konuma erişebilmenizi sağlama mecburiyetimiz vardır. Uzun yıllar tabii bu mücadeleyle geçti ve inşallah hayalinden taviz vermeyen bu değerli Cumhuriyet, bazı aksaklıklar yaşasa da sıkıntılar yaşasa da bunları da aşmayı ve 21. Yüzyılın, yani Cumhuriyet'in ikinci yüzyılının sürecine daha umutla bakmayı da başaracaktır” dedi.

İMAMOĞLU’NDAN YENİ MEZUNLARA: “HAYALLERİNİZİ KÜÇÜLTMEYİN”

Genç mezunlara, “Hayallerini küçültmeyin” tavsiyesinde bulunan İmamoğlu, şunları söyledi:

“Sizler, hayallerinizi gerçekleştirdiğiniz anda, aslında gelecek nesillerin de hayal kurmalarına fırsat sağlamış olacaksınız. O bakımdan ‘Büyüt Hayallerini Projesi’ önemli bir adımdır. Gerçekten uzun yıllar uykuya dalmış ve faydalanılmamış bir vakıfken, böylesi kıymetli, maneviyatı çok güçlü bir projeyle tekrar hayatına başlaması bizim için çok değerli olmuştur. Ben hem Dilek'in öncülüğünde bu süreci gerçekleştiren İstanbul Vakfı’nın emek ortaya koyan kıymetli yönetici ve çalışanlarına ve Dilek'in de söylediği gibi, bu sürecin gerçek başarısına ulaşması anlamında katkı sunan bütün bağışçılarına hepinizin huzurunda teşekkür ediyorum. İnşallah seneye 3000 öğrencisi olur. Daha sonraki seneler daha yukarılara tırmanır. Biz, başladığımız andan bugüne, 75.000 öğrencimize de belediyemiz bünyesinde burs imkanı sağlıyoruz. Bütün bunlara baktığınızda, bunların göreve başladığımızda olmamış olması, aslında istediğinizde başarabiliyor olmamız, bence önemli bir şey. Yani siz, eğer devletin kasasını, milletin parasını doğru yönlendirirseniz, gerçekten maneviyatı çok yüksek hizmetlerle buluşturabiliyorsunuz. Ben hem kreşlerimizi hem öğrenci yurtlarımızı ve de bu burs hizmetimizi ayrı bir yere koyuyor ve çok önemsiyorum.”

“ŞİFREMİZ, ‘BÜYÜT HAYALLERİNİ’ OLSUN”

Mezunların üstün başarılara imza atacağınıza olan inancının tam olduğunu vurgulayan İmamoğlu, sözlerini, “Yıllar sonra belki de sizler bu kürsüden konuşuyor ve yeni bursiyerlerinize ve yeni hayallerle gençlere bu imkanları sağlayacak olan yöneticiler olacaksınız. Bunu yürekten diliyor ve istiyorum. İnşallah İstanbul'un artan sayıda kadın yöneticileri, kadın belediye başkanları, kadın meclis üyeleri sizlerin de arasından çıkacak. Şimdiden hedefini koyan arkadaşlarınız var, görüyorum. Ve onlarla bizler de gururlanacağız. Nerede karşılaşırsak karşılaşalım, -birbirimizi tanımamızın hiçbir önemi yok o esnada- birbirimizin şifresi ya da mesajı, sloganı, ‘Büyüt Hayallerini’ olsun, birbirimize sarılalım ve birbirimizi selamlayalım. Hayatın hangi evresinde ve nerede karşılaşırsak karşılaşalım, böylece bizim de hayat boyu sizler gibi çok kıymetli yol arkadaşlarımız ve dostlarımız olsun. Karşılaştığınızda bir tek isteğimiz var: Bize selam verin. Birbirimizi, sarılıp hatırlayalım. Hepinizi sevgiyle kucaklıyorum” şeklinde noktaladı.

DR. İMAMOĞLU’NDAN YENİ MEZUNLARA: SİZ HERHALDE BÖYLE BİR KARAR ALDINIZ…”

Konuşmasına, “Kızlarla her buluştuğumda, gözlerim dolu dolu oluyor. Siz herhalde böyle bir karar aldınız. ‘Biz her buluştuğumuzda, Dilek'i biraz böyle bir ağlatalım’ diyorsunuz. Peki, kabul; olsun” sözleriyle başlayan Dr. Dilek İmamoğlu da “Çok güzel bir gurur tablosu var önümde. Kızların hepsinin gözleri ışıl ışıl. Hepsi çok umut saçıyor. Bu yolda verdiğiniz mücadele için, hepinize teşekkür ediyorum. Biz sadece bu mücadelenize biraz ışık tutmaya çalışıyoruz, o kadar. Hepinizi büyük bir mutlulukla selamlıyorum. Mutluyum; çünkü hayallerimin gerçeğe dönüştüğünü görüyorum” ifadelerini kullandı. İstanbul Vakfı ile birlikte hayata geçirdikleri projenin ikinci mezunlarını verdiğini kaydeden Dr. İmamoğlu, “Sizlerin mutluluğunu, hayallerinize doğru güçlü adımlarla ilerleyişinizi görmekten çok mutluyum. Sevgili gençler, bu dünyada iyi olan ne varsa, bilin ki bir kişinin hayal kurmasıyla başlıyor. Her şey bir hayalle başlar. O yüzden hayallerinizi asla sınırlamayın. Siz yeter ki ulaşabileceğinize inanın ve bu yolda tüm gayreti gösterin. Elde edemeyeceğiniz hiçbir başarı yok” dedi.

“NE KADAR GÜÇLÜ OLDUĞUNUZU HATIRLAYIN”

Mezunlara, genç kadınlar olarak hayatta karşılarına farklı alanlarda eşitsizlikler çıkacağı uyarısında bulunan Dr. İmamoğlu, “İşte o zaman bugünü, burada şu anda yanınızda olanları hatırlayın. Size her zaman destek olacak insanları, sizin gibi hayallerine ulaşmak için gayret gösteren kız kardeşlerinizi ve ablalarınızı düşünün. Ne kadar güçlü olduğunuzu ne kadar güçlü olduğumuzu hatırlayın. O zaman çok daha iyi hissedeceksiniz. Hiç şüphem yok ki hedeflerinize çok daha büyük bir inançla ilerleyecek ve hedeflerinize ulaşacaksınız” şeklinde konuştu. “Benim de bir hayalim var” diyen Dr. İmamoğlu, “Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kalktığı, tüm çocukların eşit şartlarda eğitim aldığı, her alanda kadınların ve erkeklerin aynı fırsatlara sahip olduğu bir toplumda yaşamayı hayal ediyorum. Bu hayali paylaşan benim gibi pek çok kadın olduğunu da çok iyi biliyorum” ifadelerini kullandı.

“HEDEFİMİZ, 3000 SAYISINA ULAŞMAK”

Şu anda 1500 olan bursiyer sayısını, önümüzdeki yıl için iki katına çıkarmayı hedeflediklerini vurgulayan Dr. İmamoğlu, “Hedefimiz, 3000 sayısına ulaşmak. Bu yıl 1500 öğrencimize burs verdiğimizi söylemiştim. Ama 500’ü, üzülerek ifade ediyorum ki, 6 Şubat'ta yaşanan deprem felaketinden etkilenen kız öğrencilerimiz. Onlara ve tüm depremzede kardeşlerimize bir kez daha geçmiş olsun diliyorum. Kaybettiklerimizi rahmetle anıyorum. Yaralarımızı beraberce saracağımıza inanıyorum. Buna inancım sonsuz” diye konuştu. Proje kapsamında sadece burs vermediklerinin altını çizen Dr. İmamoğlu, “Kültür A.Ş. iş birliğiyle bursiyerlerimize, İstanbul'un kültür-sanat alanlarında çalışma olanağı da sağlıyoruz. 700 kızımız bu imkanlardan bugün faydalanabiliyor. Sizlerden daha çok mutlu oluyorum bu rakamların arttığını duyunca. ‘İlham Veren Adımlar Buluşması’, ‘Büyütülen Hayallerle Cumhuriyet ve Kadın’, ‘Büyüt Hayallerini Gelişim Programı’ ve ‘Büyük Hayallerini Kısa Film Yarışması’ gibi etkinliklerle de gençlere yeni alanlar açıyoruz. Geçtiğimiz yıl 30 bursiyerimizi mezun etmiştik. Bu yıl ise bu sayı, 64’e ulaştı” bilgilerini paylaştı.

“DİLEĞİM; SİZLERİN DE PEŞİNİZDEN GELECEK NESİLLERE, BAŞARILARINIZLA İLHAM VERMENİZ”

Yeni mezun bursiyerleri tebrik eden Dr. İmamoğlu, “Bütün bu yolculuğunuzda, kendi ayaklarınızın üstünde durmanızın ve güçlü bir şekilde yere basmanızın yanı sıra sizden istediğim tek bir şey daha var: Her zaman Atatürk'ün izinde, çağdaş bir Türkiye için çalışmaktan asla vazgeçmeyin. Dileğim; sizlerin de peşinizden gelecek nesillere, kız çocuklarına başarılarınızla ilham vermeniz. Aydınlık, umut ve sevgi dolu çağdaş yarınları sizlerle birlikte inşa edeceğiz. Dünya, sizlerin sayesinde yeniden iyileşecek ve güzelleşecek. Hepinizi sevgiyle kucaklıyorum. Burada ayrıca tabii bir teşekkürüm daha var. Sizlerin huzurunda sizlere bu imkanları sağlayan, bize yardımcı olan vakfa ve çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Ama ayrıca da tüm bağışçılarımıza da sizlerin huzurunda teşekkürlerimi dile getirmek istiyorum” diye konuştu.

YÜCEL: “GÜLÜMSEMEYİ ASLA UNUTMAYIN”

İstanbul Vakfı’nın yaklaşık 33 yıldır “uyuyan” bir kurum olduğuna ve yeni dönemde aktif hale geldiğine dikkat çeken Genel Müdür Yücel de duygularını, “Gülümsemeyi asla unutmayın. Hiçbir zaman vazgeçmeyin. Ailenizi, size destek olanlara yardım etmeyi ve onları sakın ihmal etmeyin. Onlar sizin en önemli kilit noktalarınız olsun. Ve inancınızı hiç kaybetmeyin. Her defasında yeniden başlayabileceğinizi ve hayatınızda güzel insanlar olduğunu unutmayın. İstanbul'da vakıf gibi bir eviniz, onun içinde Dilek Hanım gibi bir kanaat önderiniz ve idolünüz var. Duyuyorum sizden çünkü sık sık onu. O nedenle bizim yolumuz uzun evet. Gençliğimiz de var. Biz dağları bile devirebiliriz. Ben buna çok inanıyorum. Yolunuz aydınlık ve açık olsun” sözleriyle dile getirdi.

MUZUN ARI’DAN DUYGULANDIRAN KONUŞMA: “HAYATIMDA ERTELEDİĞİM BİRÇOK ŞEYE ULAŞMA FIRSATI YAKALADIM”

Mardin’de doğduğunu ve 7 çocuklu kalabalık bir ailede büyüdüğünü belirten bursiyer mezunlardan Esra Arı da yaptığı konuşmada, şu ifadeleri kullandı:

“Bu yıl Gebze Teknik Üniversitesi Matematik Bölümü’nden mezun oldum. İstanbul'da üniversite eğitimi için gelmek, benim için büyük bir adımdı. Böylesine büyük ve karmaşık bir şehre alışmak zaman aldı. Bu uyum sürecinde ‘Büyüt Hayallerini Projesi’ne başvurarak, İstanbul Vakfı'yla tanışma fırsatı buldum. Süreç ilerledikçe gerçekten ailem gibi oldular. Birlikte birçok etkinlikte yer aldık. İBB kurumlarını ziyaret etme fırsatı bulduk. Ve bu ziyaretler, kadın yöneticilerinin varlığını görmem açısından büyük bir öneme sahipti. Beni cesaretlendirdiler. Ve hayallerime olan inancımı güçlendirdiler. Projenin sağladığı alanlardan biri beni benim hayatımda önemli bir yer tutuyor. Bu proje, bütün arkadaşlarıma İstanbul'un kültür ve sanat alanlarında part-time çalışma imkanı sağlıyor. Bu sayede hayatımda ertelediğim birçok şeye ulaşma fırsatı yakaladım. Kendi kazandığım parayla yurt dışına çıkma fırsatı elde ettim. Bu deneyim özgürlüğü, bağımsızlığı ve kendi gücümü hissetmemi sağladı. Kendi ayaklarımın üzerinde durmanın gururunu yaşadım, yaşıyorum.”

Konuşmaların ardından yeni mezun bursiyerler, mezuniyet hediyelerini İmamoğlu çiftinin elinden aldı. Etkinlik, toplu fotoğraf çekimiyle son buldu.

zdjr0rhqsvgi9uafxqtcm6ph.jpg

tsivflt7hjxxqmcIkd9umzoa.jpg

2l3sa9rpIx8qc6h4sujnyonc.jpg

vnqIozylk40uuosz8pxgcrtb.jpg

xtgok8f4jpI50vw6dr2ha7az.jpg

ubjqwualdz4sihyrsefyzjbm.jpg

sybrcj5p7evd3aunnjwcq1m0.jpg

acsw2rqqk1ylxhusjbypjxdw.jpg

0xxItlcct9bobez6shevyokr.jpg

6Ijqhx5neunr3degu9bcozhg.jpg

syak1nhxgu6l9v0ahebsfrvd.jpg

bfzdplykt927Ihv0xqjgecw1.jpg

v4xw6g7abh5pjmr3czor1pmv.jpg

j9ez2ocpu75prqrqhbtonshd.jpg

ikkqdnexbtccrpswyv8g42uy.jpg

xafhtmpeoqvctlqh4xkn053z.jpg

ba5crdt7nld4pxea8ykzkhlr.jpg

bth3a90fne5atoj7pksmdu2v.jpg

lkxmensskzn1flwmhou5phde.jpg

popml0nrrcseax6gwv9lkvzf.jpg

fjexpqavjg1whyIb6hnsarbz.jpg

hxafooktrun5qptzbdh16mlp.jpg

wdqg93iojhmzwxarpIdylmns.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.